Зелена борова шишарка на клон – основна съставка за традиционен домашен боров мед

Зелени шишарки - ползи и рецепта за боров мед

Зелените шишарки са истинско съкровище от природата, богати на полезни вещества, които подпомагат имунитета и здравето. В тази статия ще откриете ползите от тях и лесна рецепта за приготвяне на домашен боров мед – естествен еликсир с лечебни свойства.

Билколечение
Navigation icon
share

Какво представляват зелените борови шишарки?

Младите зелени борови шишарки от бял бор са истинско съкровище в народната медицина. Тези нежни, смолисти образувания крият в себе си силата на цялото дърво и са използвани от векове за лечение на различни заболявания.

Кога да събираме зелените шишарки?

Зелени борови шишарки в торба за приготвяне на боров мед

Най-подходящото време за събиране на младите борови шишарки е края на май и през юни, когато те са още съвсем малки и меки. Идеалният размер е между 3 и 5 сантиметра дължина. В този период шишарките са богати на активни вещества и лесно се разрязват с нож.

При събирането спазвайте следните правила:

  • Избирайте места далеч от оживени пътища и промишлени зони
  • Боровете трябва да са здрави, а шишарките с наситен зелен цвят
  • Събирайте в ранните утринни часове, когато въздухът е най-чист
  • Взимайте само толкова, колкото ви е необходимо
  • От едно дърво не взимайте повече от 1/3 от шишарките

Защо точно младите шишарки са толкова ценни?

Зелените шишарки съдържат концентрация от биологично активни вещества, които с времето намаляват. В този ранен стадий от развитието си те са изключително богати на витамин C, етерични масла, танини и смолисти вещества. Тези компоненти им придават силни антибактериални, противовъзпалителни и отхрачващи свойства.

Лечебни свойства и приложение

Препаратите от млади борови шишарки имат множество лечебни свойства:

  • Ефективни при кашлица, бронхит, астма и други респираторни заболявания
  • Действат като естествен антисептик и помагат за отхрачването
  • Укрепват имунната система и повишават устойчивостта срещу инфекции
  • Помагат при проблеми с бъбреците и пикочните пътища
  • Имат общотонизиращо действие и подобряват метаболизма

Продукти

Домашен мед от зелени шишарки

200 гр. зелени шишарки
30-40 бр шишарки от бял бор
10 бр. борови връхчета
изсушени или току що набрани
300 гр. кафява захар
или бяла захар
500 мл вода
1 бр. лимон
или лимонтузу

Начин на приготвяне

1Подготовка
Изплакнете зелените шишарки в студена вода за кратко и ги нарежете на половинки. Проверете дали всички шишарки са млади и меки - трябва лесно да се режат. Нарежете лимона на тънки резени, като премахнете всички семки.
    2Първоначално варене
    Сложете шишарките, боровите връхчета и лимоновите резени в голяма тенджера. Добавете 500 мл вода и доведете до кипване, след което веднага снемете от котлона и оставете настрана.
      3Отлежаване
      Покрийте тенджерата с капак или чиста кърпа. Оставете сместа да престои на стайна температура 12-24 часа. Колкото по-дълго престои, толкова по-наситен вкус ще има.
        4Прецеждане и добавяне на захар
        Прецедете течността през цедка или марля. Измерете количеството получена течност и добавете захар в съотношение 1:1 (на 1 кг течност - 1 кг захар). Разбъркайте добре до разтваряне на захарта.
          5Окончателно варене
          Върнете сместа в тенджерата на слаб огън. Варете 20-30 минути, като разбърквате често. Сиропът е готов, когато придобие златисто-кафяв цвят. Тествайте готовността като капнете малко от сиропа - трябва да е с текстура на мед.
            6Финализиране и съхранение
            Добавете лимонтузу (ако не сте използвали лимон) и варете още 2-3 минути. Снемете от котлона и оставете да се охлади леко. Налейте в стерилизирани буркани, докато сиропа е още топъл. Затворете плътно и обърнете с капачките надолу. Съхранявайте до 12 месеца.

              Оборудване

              Голяма тенджера
              Дървена лъжица за разбъркване
              Цедка или марля за прецеждане
              Стъклени буркани с капачки (предварително стерилизирани)
              Дъска за рязане и остър нож

              Приложение и дозировка на боровия сироп

              Лечебна доза: 1 с.л. три пъти дневно, 10 минути преди хранене
              Профилактична доза: 1 с.л. сутрин на гладно
              За деца над 3 години: 1 ч.л. един път дневно
              Курс: 2 седмици, с почивка от 2 седмици
              Предпазни мерки: Консултирайте се с лекар преди употреба при хронични заболявания, както и за хората с алергии към смолисти вещества, бременните и кърмещите жени.

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              24 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              12 рецепти
              deserti
              Десерти
              15 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              21 рецепти

              Свързани рецепти

              likor-ot-zeleni-orehcheta
              Билколечение
              Ликьор от зелени орехчета
              20 мин
              Лесна