chijzkejk-s-matcha

Чийзкейк с матча

Изключително нежен и ароматен чийзкейк с матча - богат вкус на японски зелен чай, приготвен по класическия метод на водна баня за перфектна текстура.

Десерти
Средна
Navigation icon
share
14
20 мин
90 мин

Тази рецепта за чийзкейк с матча (японски зелен чай) показва перфектното съчетание между западната десертна традиция и изтънчения вкус на японската матча. Този десерт има се отличава със своята неповторима кремообразна текстура и балансиран вкус - нежната горчивина на матчата се допълва красиво от богатството на крема сиренето.

Използването на водна баня е ключово за постигане на перфектния резултат. Този метод осигурява равномерно и деликатно нагряване, което предотвратява пукането на повърхността и запазва кремообразната консистенция. Важно е да използвате висококачествена матча - церемониалната или кулинарната матча ще придадат най-добрия вкус и красив зелен цвят.

Този кремообразен чийзкейк с матча е най-вкусен след като престои в хладилника поне 4 часа, а идеално е да се приготви предната вечер. Може да се съхранява до 5 дни в хладилник и да се замразява до 3 месеца. Сервирайте с бита сметана или украсете с пресята матча за допълнителен визуален ефект.

Продукти

14
порции

За основата

140 гр. бисквити
какаови
60 гр. масло безсолно
разстопено
20 гр. захар
по желание

За крема

500 гр. крема сирене
на стайна температура
200 гр. заквасена сметана
или цедено кисело мляко
200 гр. течна сметана
35% мазнини
180 гр. захар
кристална
2 бр. яйца
на стайна температура
2 бр. яйчен жълтък
на стайна температура
15 гр. царевично нишесте
или брашно, пресято
25 гр. матча на прах
пресята
5 мл ванилов екстракт

Начин на приготвяне

1Подготовка
Загрейте фурната на 160°C. Покриете страните на формата с хартия за печене и намажете с тънък слой масло. Ако използвате разглобяема форма за печене, увийте страните ѝ с няколко слоя фолио, за да предотвратите проникването на вода по време на печенето с водна баня. Пригответе и гореща вода за водната баня.
    2Приготвяне на основата
    Разтопете маслото. Смачкайте бисквитите на трохи в кухненски робот или блендер. В купа смесете трохите с маслото и захарта. Разпределете равномерно сместа по дъното на формата като притискате здраво с плоската страна на чаша или лъжица.
      3Приготвяне на крема
      В по-голяма купа разбийте крема сиренето до гладкост. Добавете захарта и разбийте добре. Добавете течната сметана и заквасената сметана и разбъркайте до гладкост. След това добавете нишестето и разбъркайте. Накрая добавете яйцата и жълтъците едно по едно, като разбивате на ниска скорост (или с бъркалка на ръка) за около 10 секунди след всяко. Пресейте праха матча и го добавете заедно с ванилията, като разбъркате внимателно със шпатула.
        4Сглобяване и печене
        Изсипете крема върху основата. Поставете формата в плоска тава и налейте горещата вода в тавата до половината височина на формата. Печете на 160°C около 70 минути (ако повърхността започне да загаря, покрийте с алуминиево фолио).
          5Охлаждане
          Изключете фурната като оставите вратата леко отворена и оставете чийзкейка във фурната за около 30 минути, за да се уверите, че е напълно изпечен до центъра. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно на стайна температура, след което поставете в хладилника за поне 4 часа или през нощта.
            6Сервиране
            Сервирайте охладен, като внимателно отделите от формата.

              Оборудване

              Форма за чийзкейк с отделящо се дъно (23см)
              Голяма тава за водната баня
              Купи за смесване
              Кухненски робот или блендер
              Алуминиево фолио
              Кухненска везна
              Шпатула

              Полезни съвети

              Важно е всички съставки за пълнежа да бъдат на стайна температура за по-гладка и кремообразна текстура.
              Когато приготвяте тестото за чийзкейка, не прекалявайте с разбъркването - разбърквайте само докато съставките се смесят.
              Ако искате блата да е по-препечен и по-хрупкав, изпечете го предварително на 170°C за около 6-7 минути, докато краищата станат леко златисти. След като блата се охлади, увийте страните на формата за печене с няколко слоя фолио, за да предотвратите проникването на вода по време на печенето с водна баня.
              Печенето на водна баня създава много по-гладка текстура. Водата трябва да е гореща, но не кипяща.
              Ако центърът е твърде мек - удължете печенето с 10-15 минути.
              Можете да съхранявате чийзкейка в хладилник до 3 дни, покрит с фолио или капак, за да се запази свежестта. За замразяване режете на парчета и завивайте поотделно.
              Ако искате да направите този десерт по-здравословен, опитайте кето-чийзкейк с матча (с бадемово брашно и подсладител) или вегански вариант с кокосово мляко.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              domashen-sladoled-s-matcha-i-med
              Десерти
              Домашен сладолед с матча и мед
              30 мин
              Средна