domashen-sladoled-s-matcha-i-med

Домашен сладолед с матча и мед

Освежете лятото с този уникален и кремообразен домашен сладолед с матча. Съчетанието на матча със сладък и гладък вкус прави този десерт перфектен както за горещи дни, така и за специални моменти.

Десерти
Средна
Navigation icon
share
4
10 мин
30 мин

Матча е фин прахообразен зелен чай, произхождащ от Япония, където е неразделна част от традиционната чаена церемония. Отличава се с яркозелен цвят, богат аромат и деликатна горчивина. Благодарение на уникалния си вкус, матчата се използва не само за чай, но и в разнообразни десерти като сладолед, торти и кремове, добавяйки им свежест и изтънченост.

Богат е на антиоксиданти, включително катехини, които подпомагат имунитета и метаболизма. Съдържа и умерено количество кофеин.

Продукти

4
порции

200 мл сладкарска сметана
пълномаслена
200 мл прясно мляко
30 мл вода
вряща
3 бр. яйчни жълтъци
50 гр. захар
суперфина
6 гр. матча на прах
1 бр. шушулка ванилия
или 5 гр ванилов екстракт
20 гр. мед
за гарниране
плодове по избор
за гарниране

Начин на приготвяне

1Подготовка на матчата
Пресейте матчата, за да избегнете бучки. В малка купа я смесете с водата и разбъркайте добре.
    2Загряване на основата
    В тенджера смесете млякото и сметаната. Гответе на умерен до висок огън докато заври.
      3Разбиване на жълтъците
      В купа разбийте с миксер жълтъците със захарта, докато сместа стане бледа и пухкава.
        4Смесване на матчата с жълтъците
        Добавете яйчната смес към матчата. Разбъркайте добре.
          5Темпериране
          Добавете постепенно горещата млечна смес към жълтъците, като разбърквате непрекъснато, за да избегнете пресичане.
            6Готвене на крема
            Върнете сместа в тенджерата и гответе на слаб огън около 10 мин, като бъркате постоянно, докато леко се сгъсти и покрие задната част на лъжица.
              7Охлаждане
              Прецедете сместа през фина цедка в контейнер и оставете да изстине напълно.
                8Замразяване
                Ако използвате сладолед машина, следвайте инструкциите на производителя. Ако не разполагате с такава, изсипете сместа в контейнер, поставете във фризера и разбърквайте на всеки 30 минути през първите 3 часа, за да избегнете образуване на кристали.
                  9Сервиране
                  Гарнирайте с мед и плодове по избор преди сервиране.

                    Оборудване

                    Купа за смесване
                    Тел за разбиване
                    Ръчен миксер
                    Машина за сладолед (по желание)
                    Студоустойчив контейнер за замразяване
                    Цедка или сито

                    Полезни съвети

                    Замразяване без машина: Разбъркването е ключово за постигане на гладка текстура, ако не използвате сладолед машина.
                    Персонализация: Добавете парченца шоколад, ядки или кокосови стърготини за допълнителна текстура.

                    Какво търсят потребителите

                    Популярни колекции

                    vecherya
                    Вечеря
                    23 рецепти
                    pasta
                    Паста
                    7 рецепти
                    zakuska
                    Закуска
                    9 рецепти
                    deserti
                    Десерти
                    13 рецепти
                    pechiva
                    Печива
                    3 рецепти
                    sosove
                    Сосове
                    19 рецепти

                    Свързани рецепти

                    chijzkejk-s-matcha
                    Десерти
                    Чийзкейк с матча
                    90 мин
                    Средна