lesen-yablkov-paj

Лесен ябълков пай

Домашен ябълков пай - класически сладкиш с нежни ябълки и ароматни подправки

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
12
15 мин
60 мин

Легендата за ябълковия пай

Ябълковият пай е един от най-обичаните десерти в света, но малко знаем за неговата дълга и интересна история, която се простира през векове.

Историята на ябълковия пай започва в средновековна Англия, където първите рецепти се появяват още през 14-ти век. Тогава обаче паят е бил съвсем различен - без захар, с твърда кора от брашно и вода, която служи по-скоро като съд за съхранение, отколкото за ядене. Ябълките са били смесени с подправки като канела и джинджифил, а най-богатите са добавяли понякога и шафран. Защо ябълките са полезни.

Природно здраве

Ябълките не са просто вкусни - те са истински съкровище от полезни вещества. Богати са на фибри, които подпомагат храносмилането и дават чувство на ситост. Съдържат витамин C за силен имунитет, калий за здраво сърце и антиоксиданти като кверцетин, които действат срещу възпаленията в организма.

Освен това ябълките съдържат естествени захари - фруктоза и глюкоза, които добавят природна сладост към пая. В зависимост от сорта и зрелостта им, можете да намалите добавената захар в рецептата - особено ако използвате сладки сортове като Гала или Фуджи.

Тези плодове са с нисък гликемичен индекс, което означава, че освобождават енергията си постепенно, без рязко покачване на кръвната захар. Не случайно казват "Една ябълка на ден пази лекаря далеч!"

Продукти

12
порции

За крема

600 гр. ябълки
90 мл пресен лимонов сок
1 малък лимон
4 бр. яйца
150 гр. бяла захар
150 гр. бяло брашно
5 гр. бакпулвер
110 гр. краве масло
разтопено и охладено, плюс допълнително за намасляване
1 ч.л. цитрусови корички
сол
щипка сол

За поръсване

пудра захар

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната
Загрейте фурната на 180°C. Застелете 22-24 см кръгла форма за кекс с хартия за печене и намаслете.
    2Подготовка на продуктите
    Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Сложете в купа и залейте със лимоновия сок.
      3Разбъркване
      В купа разбийте добре с миксер яйцата със захарта и цитрусовите корички, докато не се получат следи в сместа от бъркалката.
        4Смесване
        Отделно смесете половината от пресятото брашно с бакпулвера и солта. Добавете към яйчената смес и разбъркайте леко със шпатула.
          5Добавяне на маслото
          Добавете внимателно маслото и разбъркайте със шпатула.
            6Окончателно разбъркване на тестото
            Накрая прибавете останалата част от брашното, след което добавете и ябълките. Разбъркайте внимателно със шпатула.
              7Изсипване във форма
              Сипете сместа в намазнената с масло форма за кекс и поставете в загрятата фурна.
                8Изпичане
                Печете за около 45 минути до готовност. Проверете с дървена клечка за зъби. Извадете формата и оставете за 10 мин да се охлади. Поръсете със пудра захар.

                  Оборудване

                  Форма за кекс 22-24 см
                  Кухненска везна
                  Готварска шпатула
                  Миксер
                  Купи за разбъркване
                  Сито за пресяване на брашното

                  Полезни съвети

                  Използвайте леко кисели ябълки като Грени Смит или Златна превъзходна за най-добър резултат.

                  Какво търсят потребителите

                  Популярни колекции

                  vecherya
                  Вечеря
                  23 рецепти
                  pasta
                  Паста
                  7 рецепти
                  zakuska
                  Закуска
                  9 рецепти
                  deserti
                  Десерти
                  13 рецепти
                  pechiva
                  Печива
                  3 рецепти
                  sosove
                  Сосове
                  19 рецепти

                  Свързани рецепти

                  limonov-krem-s-kiselo-mlyako-i-klenov-sirop
                  Десерти
                  Лимонов крем с кисело мляко и кленов сироп
                  15 мин
                  Лесна