Гуакамоле в стъклена купа с домати, чери, зелени чушки, лайм и кориандър в керамична чиния на мексиканска покривка

Сос гуакамоле

Открийте традиционния мексикански вкус с този кремообразен сос гуакамоле, идеален за дип, гарнитура или основа за тортиля чипс. Лесен за приготвяне и богат на полезни мазнини.

Дипове
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
10 мин

Гуакамоле е далеч повече от обикновен сос - това е кулинарно наследство, което ни пренася хиляди години назад в историята. Ацтеките са създали този зелен сос още в 14 век, като думата произлиза от "ahuaca-mulli" на езика науатъл - буквално “сос от авокадо”.

Когато испанските конкистадори открили империята на ацтеките, те наричали гуакамолето "масло на бедняците" заради богатството му на здравословни мазнини. Днес този древен сос е завладял света - от уличните фестивали на Мексико до най-изтънчените ресторанти.

Продукти

4
порции

3 бр. авокадо
узрели плодове, големи
50 гр. домат
обелен и ситно нарязан
1 бр. глава червен лук
или жълт лук, малка
1 бр. скалитка чесън
30 мл сок от лайм
1 лайм
10 мл зехтин екстра върджин
1 бр. пресен кориандър стрък
или магданоз, нарязан
щипка сол
на вкус
черен пипер

Начин на приготвяне

1Подготовка на авокадото
Разрежете авокадото на половина, извадете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Смачкайте авокадото с вилица в купата до желаната текстура – кремообразна или с леки парченца.
    2Добавяне на продукти
    Добавете лимоновия сок, нарязания домат, лук, кориандър, сол, пипер, зехтин и кориандър.
      3Подправяне
      По желание добавете лютата чушка за пикантност.
        4Смесване
        Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите. Сервирайте гуакамолето с тортила чипс.

          Коментар към рецептата

          Авокадо: Богато на здравословни мазнини, витамини E и K, и калий, които подпомагат сърдечното здраве и кожата.
          Лайм: Богат на витамин C и флавоноиди, които стимулират имунитета и добавят свежест към напитката.
          Домат: Осигурява антиоксиданта ликопен, полезен за кожата и клетъчната защита.
          Червен лук: Богат на флавоноиди, които подпомагат противовъзпалителните процеси.

          Оборудване

          Купа за смесване
          Вилица или пасатор
          Лъжица
          Нож и дъска за рязане

          Полезни съвети

          Изберете узряло авокадо: Кората трябва да е тъмнозелена, а плодът леко мек при натиск.
          Прясно сервиране: Сосът е най-добър, когато е пресен. Ако не се консумира веднага, покрийте повърхността с прозрачно фолио, за да избегнете окисляване.
          Ако предпочитате да е по-протеинова храна, може да добавите чия или конопени семена.

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          24 рецепти
          pasta
          Паста
          7 рецепти
          zakuska
          Закуска
          12 рецепти
          deserti
          Десерти
          15 рецепти
          pechiva
          Печива
          3 рецепти
          sosove
          Сосове
          21 рецепти

          Свързани рецепти

          domashen-hrupkav-hlyab
          Печива
          Домашен хрупкав хляб
          160 мин
          Лесна