
Сос гуакамоле
Открийте традиционния мексикански вкус с този кремообразен сос гуакамоле, идеален за дип, гарнитура или основа за тортиля чипс. Лесен за приготвяне и богат на полезни мазнини.
Дипове
Лесна
4
10 мин
10 мин
Открийте традиционния мексикански вкус с този кремообразен сос гуакамоле, идеален за дип, гарнитура или основа за тортиля чипс. Лесен за приготвяне и богат на полезни мазнини.
Гуакамоле е далеч повече от обикновен сос - това е кулинарно наследство, което ни пренася хиляди години назад в историята. Ацтеките са създали този зелен сос още в 14 век, като думата произлиза от "ahuaca-mulli" на езика науатъл - буквално “сос от авокадо”.
Когато испанските конкистадори открили империята на ацтеките, те наричали гуакамолето "масло на бедняците" заради богатството му на здравословни мазнини. Днес този древен сос е завладял света - от уличните фестивали на Мексико до най-изтънчените ресторанти.