domashen-hrupkav-hlyab

Домашен хрупкав хляб

Домашен хляб с хрупкава коричка, приготвен с комбинация от бяло и пълнозърнесто брашно.

Печива
Лесна
Navigation icon
share
12
115 мин
160 мин

Няма нищо по-приятно от аромата на прясно изпечен хляб в дома. Тази рецепта ви гарантира хрупкава коричка и мека сърцевина – всичко, което очаквате от перфектния домашен хляб. Лесна за следване и с основни съставки, които винаги имате под ръка.

Експериментирайте с добавяне на различни семена като сусам, слънчоглед или тиквени семки за още по-богат вкус.

Продукти

12
порции

За тестото

за 2 средни хляба

310 гр. бяло брашно
310 гр. пълнозърнесто брашно
350 мл прясно мляко
хладко
20 гр. прясна мая
1 бр. яйце
1 ч.л. сол
2 ч.л. бяла захар
80 мл слънчогледово олио

За намазване

вода
или разтопено масло

Начин на приготвяне

1Активиране на маята
Разтворете маята в 40 мл от прясното мляко, прибавете захарта и 20 гр бяло брашно. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло за 15 минути да шупне.
    2Смесване на съставките
    В купата на кухненския робот (или голяма купа за ръчно месене) смесете двата вида брашно със солта. Добавете активираната мая, останалото прясно мляко, леко разбитото яйце и олиото.
      3Омесване на тестото
      Омесете за 8-10 минути с кухненския робот (или 15-20 минути на тъка) до получаване на гладко еластично тесто.
        4Първо втасване
        Прехвърлете в намаслена купа, покрийте с прозрачно фолио и кърпа. Оставете на топло място да удвои обема си (около 40-50 минути).
          5Второ втасване
          Разделете тестото на две равни части. Оформете две топки и ги поставете в предварително намаслена тава за печене. Покрийте с чиста кърпа и оставете отново да втасат за около 40 минути.
            6Печене
            Намажете хлебчетата леко с вода или разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути.

              Оборудване

              Кухненски робот с приставка за месене (или купа за ръчно месене)
              Тава за печене 40х30 см
              Купа за втасване
              Кухненска везна
              Мерителна кана
              Прозрачно фолио
              Чиста кърпа за покриване
              Решетка за охлаждане
              Термометър за течности (по желание)

              Полезни съвети

              Температурата на млякото е ключова - твърде горещо ще убие маята, твърде студено ще забави втасването.
              За по-хрупкава коричка сложете купа с вода на дъното на фурната по време на печене.
              Тестото е готово за втора ферментация, когато натиснете с пръст и вдлъбнатината се възстановява бавно.
              Съхранявайте на стайна температура до 2 дни, увит в кърпа.
              Може да замразите единия хляб след изпичане до 1 месец.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              salata-s-avokado-i-limonov-dresing
              Салати
              Салата с авокадо и лимонов дресинг
              10 мин
              Лесна
              sos-guakamole
              Дипове
              Сос гуакамоле
              10 мин
              Лесна
              aromatno-pesto-dzhenoveze
              Сосове
              Ароматно песто дженовезе
              10 мин
              Лесна