
Ароматно песто дженовезе
Ароматен сос песто дженовезе - класика от италианската кухня! Лесно за приготвяне и не изисква никакво готвене. Перфектен за паста, салати и меса.
Ароматен сос песто дженовезе - класика от италианската кухня! Лесно за приготвяне и не изисква никакво готвене. Перфектен за паста, салати и меса.
Песто дженовезе произхожда от региона Лигурия и носи името на столицата му – Генуа. Този ароматен италиански сос за паста датира от XIX век, вдъхновен от по-стари традиции на приготвяне на сосове с билки и чесън. Основните съставки – пресен босилек, чесън, кедрови ядки, пармезан, пекорино и зехтин – отразяват богатството на местните продукти. Песто се приготвя в мраморен хаван с дървено чукало, което осигурява гладка, кремообразна текстура и запазва автентичния вкус.
Песто дженовезе е изключително универсален сос, който може да се комбинира с разнообразни ястия. Класическият вариант е със паста, но може да се използва и като сос за пица и фокача. Подходящ е и за гарнитура към месни и рибни ястия, а добавен към салата или сандвичи, придава свеж и ароматен акцент.