aromatno-pesto-dzhenoveze

Ароматно песто дженовезе

Ароматен сос песто дженовезе - класика от италианската кухня! Лесно за приготвяне и не изисква никакво готвене. Перфектен за паста, салати и меса.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
10 мин

Песто дженовезе произхожда от региона Лигурия и носи името на столицата му – Генуа. Този ароматен италиански сос за паста датира от XIX век, вдъхновен от по-стари традиции на приготвяне на сосове с билки и чесън. Основните съставки – пресен босилек, чесън, кедрови ядки, пармезан, пекорино и зехтин – отразяват богатството на местните продукти. Песто се приготвя в мраморен хаван с дървено чукало, което осигурява гладка, кремообразна текстура и запазва автентичния вкус.

Песто дженовезе е изключително универсален сос, който може да се комбинира с разнообразни ястия. Класическият вариант е със паста, но може да се използва и като сос за пица и фокача. Подходящ е и за гарнитура към месни и рибни ястия, а добавен към салата или сандвичи, придава свеж и ароматен акцент.

Продукти

4
порции

50 гр. пресен босилек листа
30 гр. кедрови ядки
смачкани
2 бр. скалитка чесън
50 гр. пармезан
прясно настърган
20 мл зехтин екстра върджин
щипка сол
черен пипер

Начин на приготвяне

1Смилане на босилека
Сложете в хаванче част от босилека и с бавни кръгови движения смилайте листата, за да освободите аромата и натуралните му масла. Постепенно добавяйте и останалите листа. Ако нямате хаванче, можете да използвате кухненски робот или блендер.
    2Добавяне на продуктите
    Добавете смачкания чесън, кедрови ядки и пармезан. Разбъркайте добре.
      3Овкусяване
      Постепенно добавете зехтин, сол и черен пипер на вкус, докато получите гладък сос.
        4Сервиране
        Сос песто дженовезе е перфектен за паста, салати и меса.

          Оборудване

          Блендер или хаванче
          Купа
          Мерителни прибори

          Полезни съвети

          Съхранявайте пестото в хладилник до 3 дни, покрито с тънък слой зехтин за по-дълга свежест.
          Адаптация за палео диета: може да се адаптира като пропуснете пармезана или го замените с хранителни дрожди.

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          23 рецепти
          pasta
          Паста
          7 рецепти
          zakuska
          Закуска
          9 рецепти
          deserti
          Десерти
          13 рецепти
          pechiva
          Печива
          3 рецепти
          sosove
          Сосове
          19 рецепти

          Свързани рецепти

          domashen-hrupkav-hlyab
          Печива
          Домашен хрупкав хляб
          160 мин
          Лесна