Бял сос Алфредо в керамична купичка на дървена дъска, към сандвич и рукола

Домашен сос Алфредо с пармезан и сметана

Сос Алфредо в своята оригинална италианска версия е истинско доказателство, че простотата може да бъде изключително вкусна. Създаден само с три основни съставки, този сос зависи от висококачествени продукти и умението да се създаде перфектната текстура.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
2 мин
10 мин

Сос Алфредо произхожда от Италия и е създаден от Алфредо ди Лелио през 1914 г. в неговия ресторант в Рим. Оригиналната рецепта съдържа само масло, пармезан и паста фетучини, като целта е била да се създаде изключително кремообразен и богат сос. В САЩ рецептата е адаптирана с добавяне на сметана, чесън и подправки.

Днес сос Алфредо е символ на италианската кухня по целия свят - доказателство, че понякога най-простите комбинации създават най-запомнящите се вкусове.

Продукти

4
порции

40 гр. краве масло
нарязано на кубчета
200 гр. течна сметана
пълномаслена
80 гр. крема сирене
100 гр. прясно мляко
140 гр. пармезан
1 бр. скалитка чесън
1 бр. щипка сол
черен пипер

Начин на приготвяне

1Загряване на масло
В малка тенджера или дълбок тиган разтопете маслото на среден огън.
    2Сортиране на чесъна
    Добавете чесън към маслото и сотирайте за 2 минути, докато стане ароматен.
      3Добавяне на сметаната
      Постепенно добавете сметаната, млякото и крема сиренето. Разбъркайте, докато се смесят напълно. Оставете соса да къкри на слаб огън, докато леко се сгъсти, за около 5 минути.
        4Добавяне на пармезана
        Накрая добавете с прясно настърган пармезан, като продължавате да разбърквате, докато сиренето се разтопи и сосът стане хомогенен и кремообразен.
          5Овкусяване
          Добавете сол и черен пипер на вкус.
            6Сервиране
            Използвайте соса веднага върху паста или друго ястие по избор. Добър апетит!

              Оборудване

              Тенджера или дълбок тиган
              Дървена лъжица или бъркалка
              Ренде

              Полезни съвети

              За да избегнете пресичане, не оставяйте соса да заври. Работете на среден или слаб огън.
              Ако сосът е твърде гъст, разредете го с малко прясно мляко.

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              pasta-alfredo-s-parmezan
              Вечеря
              Паста Алфредо с пармезан
              20 мин
              Средна