pasta-alfredo-s-parmezan

Паста Алфредо с пармезан

Паста Алфредо е класическа кулинарна традиция, която съчетава кремообразна текстура с богат вкус на пармезан. Тази лесна рецепта ще ви позволи да приготвите автентичен сос Алфредо у дома за минути, превръщайки обикновената паста в изискано ястие.

Вечеря
Средна
Navigation icon
share
4
0 мин
20 мин

Традиционната паста Алфредо е италианско ястие, известно със своя богат и кремообразен вкус. Приготвя се от фетучини, обвити в кадифен сос от масло и настърган пармезан, сол и черен пипер. Тази автентична рецепта е проста, но изключително изискана – идеална за любителите на истинската италианска кухня.

С времето рецептата еволюира, като в САЩ често се добавя сметана за по-кремообразна текстура, докато италианският оригинал разчита единствено на качеството на маслото и сиренето.

Продукти

4
порции

За пастата

360 гр. паста
спагети или паста по избор

За сос Алфредо

120 гр. краве масло
безсолно
150 мл вода
гореща вода от варената паста
140 гр. пармезан
10 мл зехтин екстра върджин
щипка сол
черен пипер

Начин на приготвяне

1Сваряване на пастата
Загрейте голяма тенджера с подсолена вода. Сварете спагетите “ал денте” според указанията на опаковката. Изцедете пастата, като запазите около 150 мл от водата, в която е варена. Поръсете пастата със зехтин и разбъркайте, за да предотвратите слепване.
    2Подготовка на соса
    В малка тенджера или дълбок тиган разтопете маслото на среден огън. Постепенно добавете половината от пармезана, като разбърквате непрекъснато, докато сиренето се стопи и сосът стане хомогенен и кремообразен. По желание добавете щипка сол, ако е необходимо.
      3Добавяне на вода от пастата
      Постепенно налейте 100 мл от запазената вода към сместа от масло и сирене. Разбърквайте внимателно, докато сосът придобие копринена и кремообразна консистенция. Ако е необходимо, долейте останалите 50 мл и разбъркайте.
        4Разбъркване
        Добавете сварената паста към купата със соса и разбъркайте добре с помощта на щипки за паста. Докато разбърквате, започнете да поръсвате с останалия пармезан.
          5Сервиране
          Поднесете веднага, като поръсите с допълнителен пармезан и прясно смлян черен пипер за финал.

            Оборудване

            Голяма тенджера за варене на пастата
            Тиган за приготвяне на соса
            Дървена лъжица или бъркалка
            Ренде за сирене
            Щипки за разбъркване на паста

            Полезни съвети

            Ако нямате пармезан, заменете го с пекорино романо.
            Използвайте малко гореща вода от сварената паста. Тази вода е богата на нишесте, което естествено свързва сиренето и маслото, създавайки гладка и кремообразна текстура на соса.

            Какво търсят потребителите

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            19 рецепти

            Свързани рецепти

            domashen-sos-alfredo-s-parmezan-i-smetana
            Сосове
            Домашен сос Алфредо с пармезан и сметана
            10 мин
            Лесна