spageti-boloneze-s-naklczano-svinsko-teleshko-proshuto-i-bekon

Спагети болонезе с накълцано свинско, телешко, прошуто и бекон

Насладете се на изисканата италианска кухня с този гурме вариант на спагети Болонезе. Накълцаното месо, прошуто и беконът придават уникален вкус и текстура. Идеално за истински кулинарни ценители.

Вечеря
Средна
Navigation icon
share
4
10 мин
90 мин

Спагети Болонезе са едно от най-емблематичните ястия на италианската кухня, макар че произходът им често предизвиква дискусии. Традиционно, сосът „Болонезе“ (или ragù alla bolognese) идва от италианския град Болоня и обикновено се сервира с паста като талиатели, а не със спагети.

Най-старият известен вариант на рецепта за ragù е публикуван през 1891 година в книгата La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiare Bene на Пелегрино Артуси.

Продукти

4
порции

100 гр. свинско филе
накълцано
100 гр. говеждо месо
обезкостено и накълцано
50 гр. прошуто
фино нарязано
50 гр. бекон
накълцан
40 мл зехтин екстра върджин
1 бр. морков
1 бр. целина стрък
1 бр. глава лук
2 бр. скалитки чесън
250 гр. домати на кубчета
320 гр. спагети
сол
на вкус
черен пипер
пармезан
прясно настърган за сервиране

Начин на приготвяне

1Задушаване на зеленчуците
В дълбок тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука, морковите и целината, и задушете за 10 минути до омекване. Добавете чесъна и задушете още 1 минута.
    2Подготовка на месото
    Добавете бекона и прошутото, и ги гответе за 5 минути. Сложете накълцаното свинско и телешко месо. Гответе, докато стане златисто и се запържи, около 7–8 минути.
      3Добавяне на доматите
      Сложете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Покрийте и оставете соса да къкри на слаб огън за около 60 минути.
        4Сервиране
        Сервирайте спагетите, поляти със соса. Поръсете с пармезан.

          Оборудване

          Голяма тенджера за варене на спагети
          Дълбок тиган или тенджера за соса
          Нож и дъска за рязане
          Лъжица за разбъркване

          Полезни съвети

          Остатъците от соса могат да се съхраняват до 3 дни в хладилник. Затоплете ги внимателно на слаб огън.

          Какво търсят потребителите

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          23 рецепти
          pasta
          Паста
          7 рецепти
          zakuska
          Закуска
          9 рецепти
          deserti
          Десерти
          13 рецепти
          pechiva
          Печива
          3 рецепти
          sosove
          Сосове
          19 рецепти

          Свързани рецепти

          italianski-sos-boloneze-ragu-alla-bolognese
          Сосове
          Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)
          150 мин
          Средна