
Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)
Автентичен италиански сос Болонезе, приготвен по традиционна рецепта. Перфектен с всякакъв вид паста!
Автентичен италиански сос Болонезе, приготвен по традиционна рецепта. Перфектен с всякакъв вид паста!
Сосът Ragù alla Bolognese е роден в град Болоня, Италия, през 18 век и първоначално е бил сервиран с талиателе. Всъщност, оригиналната рецепта не включва домати – те са добавени по-късно.
През 1982 г. италианската кулинарна академия регистрира официален рецептурен стандарт за соса. Решението предизвиква недоволство и дискусии, тъй като рецептата не включва кайма от свинско месо, а само говеждо.
Приготвянето на този сос е лесно, изисква само време, грижа и, разбира се, качествени съставки.
Сос болонезе е основната рецепта за някои от най-известните ястия от традиционната кухня на Емилия-Романя, като талиателе, канелони и лазаня болонезе.