italianski-sos-boloneze-ragu-alla-bolognese

Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)

Автентичен италиански сос Болонезе, приготвен по традиционна рецепта. Перфектен с всякакъв вид паста!

Сосове
Средна
Navigation icon
share
4
10 мин
150 мин

Сосът Ragù alla Bolognese е роден в град Болоня, Италия, през 18 век и първоначално е бил сервиран с талиателе. Всъщност, оригиналната рецепта не включва домати – те са добавени по-късно.

През 1982 г. италианската кулинарна академия регистрира официален рецептурен стандарт за соса. Решението предизвиква недоволство и дискусии, тъй като рецептата не включва кайма от свинско месо, а само говеждо.

Приготвянето на този сос е лесно, изисква само време, грижа и, разбира се, качествени съставки.

Сос болонезе е основната рецепта за някои от най-известните ястия от традиционната кухня на Емилия-Романя, като талиателе, канелони и лазаня болонезе.

Продукти

4
порции

150 гр. кайма от говеждо месо
150 гр. кайма от свинско месо
150 гр. бекон
1 бр. глава лук
1 бр. морков
1 бр. целина стрък
400 гр. доматено пюре
или пресни домати, обелени
100 мл сухо бяло вино
100 мл прясно мляко
пълномаслено
50 мл зехтин екстра върджин
риган
сол
на вкус
черен пипер
на вкус

Начин на приготвяне

1Задушаване на зеленчуците
Нарежете на ситно лука, моркова и целината. Загрейте зехтина и ги задушете на слаб огън до омекване (около 10 мин).
    2Добавяне на бекона
    Нарежете бекона на малки кубчета и го добавете към зеленчуците. След 3-4 минути добавете и каймата. Запържете на силен огън (3–4 мин), след което намалете огъня.
      3Добавяне на виното
      След като каймата добие златист цвят, залейте с виното. Разбъркайте и оставете да кипи на силен огън 2-3 минути, докато алкохолът изпари.
        4Добавяне на млякото
        Добавете млякото и го оставете да се абсорбира на среден огън, като разбърквате от време на време.
          5Подправяне
          Подправете със сол, прясно смлян черен пипер и риган.
            6Добавяне на доматите
            Добавете доматите и оставете да заври. Покрийте и гответе на много слаб огън поне 2 часа, без да затваряте съвсем с капака.
              7Сервиране
              Сосът Болонезе е готов - сервирайте с паста талиателе или спагети за класика.

                Оборудване

                Дълбок тиган или тенджера с дебело дъно
                Нож и дъска за рязане
                Дървена лъжица за разбъркване

                Полезни съвети

                Традиционно в Болоня се използва сухо бяло вино (напр. Пино Гриджо), но червеното също е приемливо и добавя по-интензивен вкус.
                За класическия вкус използвайте пълномаслено прясно мляко. То придава нежен аромат и балансира киселинността на соса. Ако нямате такова, пропуснете го – не заменяйте с кисели млечни продукти.
                Бавното готвене е ключът – колкото по-дълго, толкова по-добро!

                Какво търсят потребителите

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                23 рецепти
                pasta
                Паста
                7 рецепти
                zakuska
                Закуска
                9 рецепти
                deserti
                Десерти
                13 рецепти
                pechiva
                Печива
                3 рецепти
                sosove
                Сосове
                19 рецепти

                Свързани рецепти

                lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh
                Вечеря
                Лазаня болонезе – класика с италиански дух
                150 мин
                Трудна
                spageti-boloneze-s-naklczano-svinsko-teleshko-proshuto-i-bekon
                Вечеря
                Спагети болонезе с накълцано свинско, телешко, прошуто и бекон
                90 мин
                Средна
                spageti-boloneze-s-teleshka-i-svinska-kajma
                Вечеря
                Спагети болонезе с телешка и свинска кайма
                90 мин
                Средна