spageti-boloneze-s-teleshka-i-svinska-kajma

Спагети болонезе с телешка и свинска кайма

Вкусен и лесен начин да внесете Италия на трапезата си - създайте идеален сос за класически спагети. Подходяща както за делнична вечеря, така и за специален повод.

Вечеря
Средна
Navigation icon
share
4
10 мин
90 мин

Въпреки че „спагети Болонезе“ е световноизвестно ястие, в Болоня рядко ще го откриете в менюто на местните ресторанти – там предпочитат по-широки видове паста като талиатели.

Сосът традиционно се приготвя с комбинация от мляно месо (телешко и свинско), моркови, лук, целина, вино и домати. Това ястие съчетава традиция и удоволствие във всяка хапка.

Продукти

4
порции

150 гр. кайма от свинско месо
150 гр. кайма от говеждо месо
40 мл зехтин екстра върджин
1 бр. морков
1 бр. глава лук
1 бр. целина стрък
2 бр. скалитки чесън
100 мл червено вино
200 гр. домати на кубчета
отцедени, ако са от консерва
320 гр. спагети
сол
на вкус
черен пипер
пармезан
прясно настърган за сервиране

Начин на приготвяне

1Задушаване на зеленчуците
В дълбок тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука, морковите и целината, и задушете за 10 минути до омекване. Добавете чесъна и задушете още 1 минута.
    2Добавяне на каймата
    Прибавете каймата и гответе, докато месото стане златисто и добре раздробено, около 7–8 минути.
      3Добавяне на виното
      Сипете виното и оставете да ври на силен огън за 2 мин.
        4Добавяне на доматите
        Намалете огъня и сложете доматите. Овкусете със сол и черен пипер. Покрийте и оставете соса да къкри на слаб огън за около 60 минути.
          5Приготвяне на спагетите
          Сварете спагетите според инструкциите на опаковката. Отцедете ги и ги смесете с малко зехтин.
            6Сервиране
            Сервирайте спагетите, поляти със соса. Поръсете с пармезан.

              Оборудване

              Голяма тенджера за варене на спагети
              Тиган за соса
              Нож и дъска за рязане
              Лъжица за разбъркване

              Полезни съвети

              Телешка и свинска кайма: Комбинират се за наситен вкус и подходяща текстура. Богати на протеини и желязо.
              Зехтин: Здравословен източник на мазнини.
              Моркови и целина: Зареждат ястието с фибри и витамини.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              italianski-sos-boloneze-ragu-alla-bolognese
              Сосове
              Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)
              150 мин
              Средна