Ръка държи стъклен съд и налива жълтеникаво масло в малки прозрачни бурканчета върху дървена повърхност.

Маслен извлек от конски кестен за стави

Тази рецепта за домашно приготвен маслен извлек от конски кестен е лесна и ефективна. Подпомага възстановяването при болки и отоци, подобрява кръвообращението в краката.

Маслен извлек
Лесна
Navigation icon
share

Маслен извлек от конски кестен за стави

Конският кестен (Aesculus hippocastanum) е едно от най-ценните растения за здравето на вените и ставите. За разлика от ядливия сладък кестен (Castanea sativa), конският не е подходящ за консумация, но притежава изключителни лечебни свойства.

Ако се чудите как се прави маслен извлек от конски кестени, най-лесният начин е чрез накисване на кестените в базово масло, което извлича активните вещества и запазва техните ползи.

Маслен извлек се приготвя по-бързо от тинктура от конски кестен и е идеален за директно прилагане върху проблемни зони. Той е особено ефективен при разширени вени, болки в ставите и синини, тъй като не съдържа спирт и не дразни кожата. Въпреки, че маслените извлеци обикновено се понасят добре, препоръчва се винаги да се направи тест за алергична реакция преди първа употреба.

Лечебни свойства

Маслото предлага силно локално действие, като активните му вещества проникват дълбоко в тъканите, без да дразнят кожата. Благодарение на комбинацията от базово масло и лечебните свойства на кестена, той е идеален за:

  • Болки в ставите, ревматизъм и мускулна скованост - намалява възпалението и подобрява подвижността
  • Спортни травми, натъртвания и синини - ускорява възстановяването и намалява подуването
  • Масаж при болки в гърба, врата и рамене- облекчава напрежението и подобрява кръвообращението
  • Вътрешни възпаления като ишиас, плексит и ошипяване - намалява възпалението и облекчава болката
  • Проблеми с дихателните пътища - облекчава кашлица при масаж на гърдите

Този маслен извлек от конски кестени може да се използва самостоятелно за масаж или да се добавя към вашата любима козметика като базово масло.

Продукти

200 гр. диви кестени
обелени и натрошени
500 мл зехтин екстра върджин
или колкото да залее кестените

Начин на приготвяне

1Подготовка на кестените

Обелете събраните конски кестени и ги нарежете на малки кубчета, или ги смеляйте в кухненски блендер на едри трохи.

    2Загряване на водна баня

    Сложете натрошените кестени в термоустойчив стъклен съд. Залейте ги с качествено маслиново масло, докато ги покрие напълно. Поставете съда на водна баня, в по-голяма тенджера с вода, на слаб огън. Температурата трябва да е около 40-50°C градуса (сместа не трябва да става твърде гореща). Оставете така за около 1 час, като разбърквате от време на време.

      3Охлаждане и прецеждане

      Свалете от огъня и оставете маслото леко да се охлади. Прецедете през фина цедка или тензух в чиста купа. Изцедете остатъците от кестени и ги изхвърлете.

        4Съхранение

        Прехвърлете прецеденото масло в тъмно стъклено шише или удобна бутилка. Масленият извлек е готов за употреба.

          5Външна употреба

          Прилагайте само външно с лек масаж върху засегнатите области - разширени вени, болни стави, синини, подути зони. Използвайте 1-2 пъти дневно.

            Оборудване

            Термоустойчив стъклен съд
            Тенджера за водна баня
            Нож и дъска за рязане (или блендер)
            Дървена лъжица или шпатула
            Тензух или фина цедка
            Тъмна стъклена бутилка за съхранение

            Полезни съвети

            Маслото може да се използва директно или като основа за мехлем с пчелен восък.
            Не използвайте върху отворени рани или силно раздразнена кожа.
            Използвайте само за външна употреба, не приемайте вътрешно. При бременност, кърмене или прием на антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта) се консултирайте с лекар. При алергична реакция спрете използването.
            Съхранявайте на хладно и тъмно място до 6-12 месеца.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            34 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            32 рецепти
            deserti
            Десерти
            30 рецепти
            pechiva
            Печива
            6 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            zhlt-kantarion-svojstva-i-reczepta-za-lechebno-maslo
            Билколечение
            Жълт кантарион: свойства и рецепта за лечебно масло
            domashen-sirop-ot-bzak-za-imunitet
            Билколечение
            Домашен сироп от бъзак за имунитет
            kak-se-pravi-tinktura-ot-konski-kesten
            Тинктури
            Как се прави тинктура от конски кестен
            likor-ot-zeleni-orehcheta
            Билколечение
            Ликьор от зелени орехчета
            20 мин