Гроздове от зрели черни плодове на тревист бъзак (Sambucus ebulus) върху зелен фон от листа.

Домашен сироп от бъзак за имунитет

Научете как да приготвите у дома лечебен сироп от бъзак – традиционна рецепта за силен имунитет през есента и зимата.

Билколечение
Navigation icon
share

Домашен сироп от бъзак за имунитет - рецепта за студен извлек от бъзак

Домашен лечебен сироп от бъзак е традиционно средство, доказало ефективността си в подкрепа на имунната система и борбата с грипни състояния. В тази рецепта използваме 500 гр добре узрели плодове и същото количество захар, за да направим студен извлек от бъзак. Когато плодовете на бъзака се покрият със захар, започва процес на осмоза. Захарната среда "изтегля" активните вещества от плодовете - мощните антиоксиданти, витамини и противовъзпалителни съединения, които правят бъзака толкова ценен.

Може да замените захарта с мед в тази рецепта за сироп от бъзак, като съотношението е 1 кг плодове : 1,3 кг мед (за 500 гр плодове - 650 гр мед).

Тревист бъз (Sambucus ebulus) - българският женшен

Тревист бъзак (Sambucus ebulus) в естествена среда, с високи зелени стъбла и бели съцветия под синьо небе.

Бъзак, наричан още тревист бъз, е една от най-ценените билки в народната медицина у нас. Известен със своите противовъзпалителни, детоксикиращи и имуностимулиращи свойства, той често е наричан „българският женшен“ заради широкия спектър на действие върху организма.

Бъзакът е тревисто, многогодишно растение от семейство Адоксови (Adoxaceae). За разлика от черния бъз, то не образува дървесни стъбла, а ежегодно покарва от коренището. Достига височина между 1 и 2 метра. Цветовете му са бели до розови, събрани в големи съцветия, а плодовете – дребни, черни и лъскави при пълна зрялост. В България тревистият бъзак е широко разпространен – среща се по поляни, ливади, край пътища и ниви, както и в подножието на планините, до около 2000 м надморска височина.

Бъзакът от векове се използва като естествено средство за укрепване на организма, но в лечебната практика се употребяват единствено напълно узрелите плодове (умерено, в минимално количество). Всички други части на растението – корени, стъбла, листа и неузрели плодове – са отровни и не бива да се консумират.

Бъзак срещу черен бъз - ключовите различия

Въпреки че и бъзакът (Sambucus ebulus), и черният бъз (Sambucus nigra) имат ценни лечебни качества и принадлежат към един и същ род, те са ясно различими по редица белези.

Бъзак (Sambucus ebulus):

  • Растеж: тревисто многогодишно растение, 1-2 метра височина
  • Време на цъфтеж: юли–август
  • Узряване на плодовете: септември–октомври
  • Разположение на плодовете: изправени гроздове върху вертикални стъбла
  • Тип растение: тревисто, не образува дърво

Черен бъз (Sambucus nigra):

  • Растеж: листопаден храст или ниско дърво, до 6–8 м височина
  • Време на цъфтеж: май–юни
  • Узряване на плодовете: август
  • Разположение на плодовете: висящи гроздове
  • Тип растение: дървесно

У нас се среща и трети вид, червен бъз (Sambucus racemosa), който се отличава най-лесно с яркочервените си плодове. За разлика от останалите два вида, той има ограничена употреба в народната медицина.

Полезни свойства и приложение

  • Подкрепа на имунната система – сиропът от узрели плодове е традиционно средство при грип и настинки. Действа потогонно, подпомага свалянето на температурата и стимулира защитните сили.
  • Противовъзпалително и облекчаващо – прилага се при главоболие, кожни възпаления и ухапвания от насекоми (външно приложение).
  • Диуретично и прочистващо – подпомага функциите на бъбреците и отделителната система, насърчавайки естествената детоксикация.
  • Антиканцерогенно – според българския лечител Петър Димков, плодовете на бъзака, приготвени по специфична схема, имат противотуморно действие.
  • Подпомага храносмилането – облекчава подуване и дискомфорт в стомаха и червата.

Химичен състав на плодовете

  • Витамини: А (за зрение и кожа), С (силен антиоксидант), Е (защитава клетките), К (за кръвосъсирването), както и витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), важни за нервната система и метаболизма
  • Минерали: калий, калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк
  • Органични киселини: ябълчена, винена, лимонена и валерианова
  • Захари: фруктоза, глюкоза и захароза
  • Други вещества: пектини, смоли, каротиноиди и аминокиселини

Сезон и бране

Бъзакът цъфти през юли и август, а плодовете узряват в периода септември–октомври. Берат се единствено напълно узрелите черни плодове – те са меки и лъскави, докато зелените, червеникавите или кафеникавите зрънца, както и всички останали части на растението, са токсични и трябва да се изхвърлят. Гроздовете се режат с ножица, като е важно да не се събират растения, растящи край пътища или в замърсени райони.

Обикновено набраните плодове не се мият, за да не се ускори ферментацията. Ако обаче има съмнение за чистотата на мястото, те могат да се изплакнат внимателно в гевгир и да се оставят да изсъхнат една нощ върху кухненска хартия. След изсъхване узрелите плодове се изронват с вилици, като всички зелени зрънца се отстраняват.

Сушене

Плодовете могат да се сушат върху хартия или мрежа, на сянка и добре проветриво място. След пълно изсъхване се съхраняват в хартиени пликове или платнени торби, далеч от влага.

Начини на приложение

В билколечението се използват само напълно узрелите плодове на бъзака, които могат да се приготвят по различни начини в зависимост от целта:

  • Тинктури – спиртен извлек от узрелите плодове, приема се в малки количества.
  • Сиропи - концентриран извлек, който се приема по схема и с почивки, за да не се претоварва организмът. Вижте нашата рецепта за домашен сироп от бъзак.
  • Сушени плодове – профилактични се приемат сутрин на гладно, като постепенно се увеличава броят от 2–4 до 8–12 зрънца, също се приема по схема

⚠️ Предупреждение:

  • Винаги се използват само узрели черни плодове.
  • Консултирайте се с лекар преди употреба, особено ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, страдате от автоимунни заболявания или хронични проблеми със стомашно-чревния тракт.

Използвани източници

AstroArtha

Продукти

Студен извлек от плодовете на тревист бъз

500 гр. узрели плодове от бъзак
само зърната, без дръжки
500 гр. захар

Начин на приготвяне

1Почистване на бъзака

Отстранете зрелите плодове от дръжките с помощта на вилица. Изхвърлете всички зелени, червеникави или недоузрели зрънца.

    2Редене

    В голям стъклен буркан започнете с пласт захар (2–3 см), след това подредете пласт от плодове със същата дебелина. Продължете да редувате захар и плодове, като завършите с по-дебел слой захар – около 10 см. Внимавайте да не препълните буркана.

      3Покриване

      Покрийте буркана с два слоя марля и захванете с ластик.

        4Престой на заготовката

        Оставете буркана на светло, но без пряка слънчева светлина, за около 1 месец или докато захарта се разтвори напълно. Разбърквайте с дървена лъжица на всеки няколко дни.

          5Прецеждане и бутилиране

          Прецедете сиропа през двойна марля и цедка, след което налейте в чисти стъклени буркани или бутилки. Покрийте гърлата с марля и захванете с ластик.

            6Съхранение

            Дръжте сиропа в хладилник. Съхранява се безпроблемно 1 година, а често и по-дълго.

              7Употреба

              Възрастните и деца над 12 години приемат по една супена лъжица сироп сутрин преди хранене, а деца между 6 и 12 години – по една чаена лъжичка. Приемът продължава 20 дни, след което се прави 10-дневна почивка, като цикълът може да се повтаря до 6 месеца през есента и зимата. След първия месец дозата за възрастни може да се увеличи до две супени лъжици два пъти дневно, а сиропът може да се разрежда и с чаша вода.

                Оборудване

                Голям стъклен буркан с широко гърло
                Марля
                Цедка

                Полезни съвети

                Берете само напълно узрели черни плодове – останалите части на растението са токсични.
                Ако използвате мед вместо захар: 1 кг плодове : 1,3 кг мед.
                Избягвайте миенето на плодовете преди употреба, за да предотвратите ферментация.
                По желание добавете лимонена киселина – за 500 г готов сироп сложете ½ пакетче лимонтузу.
                Остатъците от плодовете могат да се използват за домашно „вино“ или мармалад.

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                34 рецепти
                pasta
                Паста
                9 рецепти
                zakuska
                Закуска
                32 рецепти
                deserti
                Десерти
                30 рецепти
                pechiva
                Печива
                6 рецепти
                sosove
                Сосове
                22 рецепти

                Свързани рецепти

                maslen-izvlek-ot-konski-kesten-za-stavi
                Маслен извлек
                Маслен извлек от конски кестен за стави
                Лесна
                zhlt-kantarion-svojstva-i-reczepta-za-lechebno-maslo
                Билколечение
                Жълт кантарион: свойства и рецепта за лечебно масло
                zeleni-shisharki-polzi-i-reczepta-za-borov-med
                Билколечение
                Зелени шишарки - ползи и рецепта за боров мед
                likor-ot-zeleni-orehcheta
                Билколечение
                Ликьор от зелени орехчета
                20 мин