domashna-frenska-selska-torta-medovik

Домашна френска селска торта (Медовик)

Френската селска торта, или торта Медовик, съчетава тънки медени блатове и кадифен крем на базата на заквасена сметана. Рецептата е лесна – пригответе я за специален повод или просто за да зарадвате близките си с нещо домашно и изкусително.

Десерти
Средна
Navigation icon
share
12
160 мин
220 мин

Медовата торта Медовик е класическа руска торта от 19-ти век, създадена в императорския двор на цар Александър I. ласическата му рецепта е документирана в украинската кулинарна книга „Украински ястия“ (1957 г.), но вариации съществуват и в по-ранни източници. В България е популярна и под името френска селска торта. Тънките хрупкави блатове и кремообразният крем я правят един от най-обичаните многослойни десерти.

Продукти

12
порции

За 6 блата

1 бр. яйце
120 гр. захар
кафява тръстикова или кристална захар
200 мл прясно мляко
25 гр. мед
10 гр. сода за хляб
400 гр. брашно
бяло брашно
50 гр. краве масло

За крема

1200 гр. заквасена сметана
180 гр. захар
кристална захар
ванилия
30 гр. мед
150 гр. сладко
боровинково
150 гр. орехи
запечени и натрошени

Начин на приготвяне

1Смесване на съставките
В купа разбийте яйцето със захарта, след което добавете содата, меда, маслото и млякото.
    2Загряване на сместа
    Прехвърлете сместа в тенджера и загрейте на средна температура, като разбърквате периодично, докато придобие тъмно карамелен цвят (около 10 минути).
      3Охлаждане
      Свалете от котлона, прехвърлете в чиста купа и оставете да се охлади за 5 минути.
        4Добавяне на брашното
        Добавете пресятото брашно и разбъркайте внимателно със шпатула, докато получите гладко, еластично тесто.
          5Омесване на тестото
          Поръсете плота с брашно, омесете тестото на ръка и разделете на 2 равни части, след което всяка част разделете на 3 топки (общо 6).
            6Разточване
            Разточете всяка топка на тънък кръг с диаметър около 30-40 см.
              7Печене
              Печете в предварително загрята фурна на 180°C (горен и долен реотан, без вентилатор) за 6-8 минути.
                8Изрязване на платовете
                Веднага след изваждането от фурната изрежете топлите блатовете с форма (диаметър 20-22 см). Остатъците запазете за украса.
                  9Приготвяне на крема
                  За крема, смесете заквасената сметана, захарта, меда и ванилията. Разбъркайте добре до получаване на гладък крем.
                    10Сглобяване на тортата
                    Пригответе поднос, сложете малка част от крема и поставете първия блат отгоре, след което намажете с крем. Редувайте блат, крем, орехи и боровинково сладко, като притискате леко. След последния блат покрийте тортата с останалия крем и поръсете с натрошени орехи и трохи от изрязаните блатове.
                      11Охлаждане на тортата
                      Оставете в хладилник за поне 6-8 часа (най-добре за една нощ).

                        Оборудване

                        Тенджера за загряване на сместа
                        Шпатула
                        Купи за смесване
                        Телена бъркалка
                        Точилка
                        Хартия за печене
                        Тави за печене
                        Кръгла форма за изрязване (20-22 см)

                        Полезни съвети

                        Разточвайте блатовете директно върху хартия за печене, за да ги прехвърлите по-лесно.
                        Ако тестото лепне, поръсете леко с брашно, но не прекалявайте, за да останат блатовете меки.
                        Може да се използва различно сладко – боровинковото придава лек кисел вкус, но можете да опитате с кайсиево, ягодово или сливово.

                        Какво търсят потребителите

                        Популярни колекции

                        vecherya
                        Вечеря
                        23 рецепти
                        pasta
                        Паста
                        7 рецепти
                        zakuska
                        Закуска
                        9 рецепти
                        deserti
                        Десерти
                        13 рецепти
                        pechiva
                        Печива
                        3 рецепти
                        sosove
                        Сосове
                        19 рецепти

                        Свързани рецепти

                        chijzkejk-s-matcha
                        Десерти
                        Чийзкейк с матча
                        90 мин
                        Средна
                        malinov-chijzkejk-s-rikota-i-maskarpone
                        Десерти
                        Малинов чийзкейк с рикота и маскарпоне
                        90 мин
                        Средна