Парче малинов чийзкейк, декориран с цели малини, сервиран с вилица на бяла чиния

Малинов чийзкейк с рикота и маскарпоне

Малиновият чийзкейк с рикота и маскарпоне е елегантна италианска интерпретация на класическия десерт. Пресните малини допълват перфектно не прекалено сладкия вкус, превръщайки този десерт в изискан финал за всяка трапеза.

Десерти
Средна
Navigation icon
share
12
30 мин
90 мин

Чийзкейкът има древни корени - първото споменаване се появява при гръцкия лекар Егимус през 5-ти век пр.н.е., но италианската версия с рикота и маскарпоне се връща към автентичните корени на десерта. Комбинацията от рикота и маскарпоне създава много по-лека, кремообразна и по-малко сладка текстура в сравнение с американските варианти.

Продукти

12
порции

За основата

200 гр. грахамови бисквити
около 16-18 бр
100 гр. орехи
натрошени
50 гр. краве масло
растопено
2 гр. какао
неподсладено

За пълнежа

250 гр. рикота
650 гр. маскарпоне
4 бр. яйца
280 гр. бяла захар
1 ч.л. ванилов екстракт
10 гр. пресен лимонов сок
или кората на 1 био лимон

За заливката

400 гр. заквасена сметана
20 гр. бяла захар
1 ч.л. ванилов екстракт

За декорацията

малини
пресни

Начин на приготвяне

1Подготовка
Загрейте фурната до 175°C. Подгответе форма за торта с падащо дъно (диаметър 23-24 см), като я застелете дъното с хартия за печене и я намажете с масло.
    2Приготвяне на основата
    Смелете бисквитите на фини трохи в кухненски робот или блендер. В купа смесете трохите с разтопеното масло и орехите. Разпределете равномерно сместа по дъното на формата, притискайки здраво с плоската страна на чаша или лъжица.
      3Приготвяне на крема
      В по-голяма купа разбийте с миксер рикотата и маскарпонето за около 2-3 минути, докато стане гладък крем. Постепенно добавете захарта, ванилията и лимоновия сок като разбивате на средна скорост. След това добавете яйцата едно по едно, като разбивате на ниска скорост (или с бъркалка на ръка) за около 10 секунди след всяко.
        4Сглобяване и печене
        Изсипете крема върху основа. Сложете формата в плоска тава и печете на 180°C около 50-60 минути. Извадете от фурната и оставете за около 10 мин. Не изключвайте фурната.
          5Приготвяне на заливката
          Разбъркайте заквасената сметаната със захарта и ванилията. Сложете равномерно с помощта на лъжица върху пълнежа.
            6Печене със заливката
            Печете 5 мин. Извадете от фурната и оставете формата да се охлади на скара за около 10-15 мин.
              7Охлаждане
              Внимателно освободете чийзкейка от формата и поставете на поднос за сервиране. Оставете да престои още 1 час и приберете в хладилника за през нощта.
                8Сервиране
                Аранжирайте ягодите красиво върху повърхността на чийзкейка преди сервиране. Съхранявайте в хладилник.

                  Оборудване

                  Форма за торта с падащо дъно (диаметър 23-24 см)
                  Кухненски робот или блендер
                  Електрически миксер или кухненски робот
                  Алуминиево фолио
                  Хартия за печене
                  Купи за смесване
                  Шпатула

                  Полезни съвети

                  Важно е всички съставки за пълнежа да бъдат на стайна температура за по-гладка и кремообразна текстура.
                  Ако рикотата е твърде мокра, може да добавите още 1 с.л. царевично нишесте към сместа.
                  Увийте дъното и страните на формата с алуминиево фолио, за да предотвратите изтичане на пълнежа.
                  Съхранявайте недекорирания чийзкейк в хладилник до 3 дни, покрит с фолио или капак, за да се запази свежестта.

                  Популярни колекции

                  vecherya
                  Вечеря
                  23 рецепти
                  pasta
                  Паста
                  7 рецепти
                  zakuska
                  Закуска
                  9 рецепти
                  deserti
                  Десерти
                  13 рецепти
                  pechiva
                  Печива
                  3 рецепти
                  sosove
                  Сосове
                  19 рецепти

                  Свързани рецепти

                  limonov-krd-samo-s-4-sstavki-1
                  Десерти
                  Лимонов кърд само с 4 съставки
                  20 мин
                  Лесна
                  domashna-frenska-selska-torta-medovik
                  Десерти
                  Домашна френска селска торта (Медовик)
                  220 мин
                  Средна
                  lesen-yablkov-paj
                  Десерти
                  Лесен ябълков пай
                  60 мин
                  Лесна
                  palachinki-s-yagodi-banan-i-shokolad
                  Закуска
                  Палачинки с ягоди, банан и шоколад
                  25 мин
                  Лесна