fuch-s-kakao-i-orehi

Фъч с какао и орехи

Тази рецептата за фъч съчетава наситения вкус на какаото с приятната текстура на орехите. Десертът е идеален за следобедна закуска с чаша мляко или кафе.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
12
20 мин
50 мин

Орехите в този фъч не само добавят вкус и текстура, но и са богат източник на здравословни мазнини, протеини и витамин Е. Благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, орехите подпомагат работата на мозъка и сърцето, което прави всяка хапка от този десерт още по-приятна.

Сервирайте с боровинки или ягоди, заквасена сметана или маскарпоне.

Продукти

12
порции

125 гр. краве масло
4 бр. яйца
180 гр. бяла захар
140 гр. брашно
бяло
12 гр. какао
неподсладено
ванилия
4 гр. сода за хляб
4 гр. бакпулвер
20 мл прясно мляко
или кисело мляко / еспресо
140 гр. орехи
40 гр. черен шоколад
капки или начупен

Начин на приготвяне

1Подготовка на формата за печене
Поставете на дъното на кръгла форма хартия за печене и я намаслете.
    2Разбиване на яйцата и захарта
    Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцата едно по едно.
      3Добавяне на сухите съставки
      В отделна купа смесете сухите съставки - брашното, какаото, содата, бакпулвера и ванилията. Добавете към яйчената смес и разбъркайте.
        4Добавяне на млякото
        Добавете млякото и разбъркайте.
          5Добавяне на орехи
          Добавете половината орехи и разбъркайте с бъркалка на ръка.
            6Оформяне преди печене
            Изсипете сместа във формата за печене. Наредете отгоре останала част от орехите и шоколадовите капки.
              7Печене
              Печете 30-35 мин в предварително загрята фурна на 170°C.
                8Сервиране
                Сладкиша е готов. Оставете за 5-10 мин във формата да се охлади. Приятен апетит!

                  Оборудване

                  Миксер (или телена бъркалка)
                  Купа
                  Готварска шпатула
                  Форма за печене
                  диаметър 20-24 см

                  Полезни съвети

                  Не прекалявайте с разбъркването на тестото.
                  Какаото е добре да се пресее предварително, за да се избегнат бучки в тестото и да се получи равномерен цвят на кекса.
                  Препоръчително е орехите да се начупят на не много дребни парченца - така ще има приятен контраст в текстурата на готовия кекс.
                  Не отваряйте фурната докато сладкиша се пече.
                  Този фъч можете да използвате като блат за торта. Вижте рецепта за лимонов кърд.
                  За безглутенов фъч: заменете брашното с безглутена смес (бадемово/кокосово брашно).

                  Какво търсят потребителите

                  Популярни колекции

                  vecherya
                  Вечеря
                  23 рецепти
                  pasta
                  Паста
                  7 рецепти
                  zakuska
                  Закуска
                  9 рецепти
                  deserti
                  Десерти
                  13 рецепти
                  pechiva
                  Печива
                  3 рецепти
                  sosove
                  Сосове
                  19 рецепти

                  Свързани рецепти

                  limonov-krd-samo-s-4-sstavki-1
                  Десерти
                  Лимонов кърд само с 4 съставки
                  20 мин
                  Лесна
                  lesen-yablkov-paj
                  Десерти
                  Лесен ябълков пай
                  60 мин
                  Лесна