czipura-na-skara

Ципура на скара

Любима морска класика с ципура на скара. Изберете пресни билки и екстра върджин зехтин с ниска киселинност, който е идеална добавка за вашата салата.

Скара
Лесна
Navigation icon
share
4
15 мин
35 мин

Ципурата (Sparus aurata), известна още като дорада, е сред най-вкусните и търсени риби в Средиземно море. Тя е символ на добрия вкус още от времето на древните римляни, които са я отглеждали в специални езера край морето.

Отличава се с изключително деликатен вкус и плътна, бяла текстура на месото. Богата е на висококачествени протеини, омега-3 мастни киселини и важни минерали като селен и фосфор, което я прави не само вкусна, но и изключително полезна храна.

Характерната златиста лента между очите ѝ е дала и научното име "aurata", което означава "златна" на латински.

Тази рецепта за риба на скара е класически метод в средиземноморската кухня, който разкрива най-добрите качества на ципурата. Бързото печене на висока температура запечатва соковете вътре, като същевременно придава неповторим аромат от грила. Тази проста, но перфектна рецепта за ципура включва лимон, зехтин и пресни билки, които подчертават естествения ѝ вкус.

Когато готвите ципура на скара, не забравяйте да направите няколко леки разреза по страните - това помага на рибата да се готви равномерно и предотвратява пукането на кожата.

Продукти

4
порции

2 бр. ципура
цяла и почистена (по 400-500 гр всяка)
50 гр. зехтин екстра върджин
2 бр. лимони
2 бр. скалитки чесън
пресен розмарин
или босилек
пресен магданоз
сол
на вкус
черен пипер
на вкус
2 бр. резен лимон
за гарниране

Начин на приготвяне

1Подготовка на рибата
Измийте ципурите и ги подсушете с хартия. Направете 3-4 диагонални разреза от всяка страна. Натрийте ги отвън и отвътре със сол, черен пипер и щедро намажете със зехтин. Поставете в корема по 1 стрък пресен риган, скилидка чесън и резен лимон.
    2Печене
    Загрейте скарата на силна температура. Намажете решетката с зехтин. Печете рибата 5-10 минути от всяка страна, без да ги обръщайте преди да се формира хрупкава коричка. По време на печене допълнително намажете със зехтин.
      3Почивка
      Отстранете от скарата и оставете да почине 10 минути преди сервиране.
        4Сервиране
        Сервирайте с лимонов дресинг и поръсете със свеж магданоз.

        Оборудване

        Скара или грил
        Четка за намазване
        Широка шпатула за обръщане на рибата
        Остър нож

        Полезни съвети

        За перфектен резултат изберете риба с бистри очи и червени хриле - знак за свежест.
        Зехтинът предпазва рибата от изсушаване и създава хрупкава кожа.
        Това ястие отлично се съчетава с печени сезонни зеленчуци или гръцка салата. Препоръчвам цвекло, броколи и моркови. Цвеклото е богато на антиоксиданти и фибри, които помагат за поддържане на добра сърдечна функция и укрепване на имунната система. Броколите, с високо съдържание на витамини C, K и фолиева киселина, поддържат здравето на костите, като същевременно предпазват от възпаления.
        Консумирайте веднага за най-добър вкус. Остатъците могат да се съхраняват в хладилника до 2 дни

        Какво търсят потребителите

        Популярни колекции

        vecherya
        Вечеря
        23 рецепти
        pasta
        Паста
        7 рецепти
        zakuska
        Закуска
        9 рецепти
        deserti
        Десерти
        13 рецепти
        pechiva
        Печива
        3 рецепти
        sosove
        Сосове
        19 рецепти

        Свързани рецепти

        limonov-dresing-za-riba-i-salati
        Дресинги
        Лимонов дресинг за риба и салати
        5 мин
        Лесна
        czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
        Риба
        Ципура на фурна с лимон и билки
        35 мин
        Лесна