czipura-na-furna-s-limon-i-bilki

Ципура на фурна с лимон и билки

Вкусна и здравословна ципура на фурна със зелени подправки и лимон – идеална за всеки повод!

Риба
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
35 мин

Ципурата на фурна е емблема на средиземноморската кухня - простота, която подчертава естествените вкусове. Този средиземноморски вид е добър източник на омега-3, протеини и минерали като селен и йод, важни за сърдечното и щитовидното здраве.

Лимонът добавя свежест, а ригана - антиоксиданти и автентичен аромат. Печенето във фурна запазва повече полезни вещества, без излишни мазнини.

Интересно е, че ципурата е била важна част от хранителната култура на античното Средиземноморие. Днес тя продължава да бъде ключов елемент в средиземноморската диета - един от най-здравословните хранителни модели в света, признат от ЮНЕСКО.

Продукти

4
порции

2 бр. ципура
цяла и почистена (около 500 гр всяка)
1 бр. лимон
нарязани на резени
2 бр. пресен риган стрък
сол
на вкус
черен пипер
на вкус

Начин на приготвяне

1Подготовка на фурната
Загрейте фурната до 200°C на вентилатор. Постелете голяма тава с хартия за печене и я намажете с малко зехтин.
    2Подготовка на рибата
    Измийте добре почистените ципури под студена вода и ги подсушете с кухненска хартия. Направете 3-4 дълбоки прореза от двете страни на всяка риба. Овкусете със сол и черен пипер от двете страни и сложете по 1 стръкче пресен риган в корема на рибата.
      3Печене
      Подредете рибите в подготвената тава и разпределете отгоре резените лимон. Полейте със зехтин и печете около 25 мин, докато ципурата стане златиста и месото се отделя лесно от костите.
        4Сервиране
        Сервирайте с лимонов дресинг, варени картофи или свежа салата. Отлично се съчетава с бяло вино.

        Оборудване

        Тава за печене
        Остър нож и дъска за рязане

        Полезни съвети

        За перфектен резултат изберете риба с бистри очи и червени хриле - знак за свежест.
        Ципурата има деликатен вкус и не се нуждае от сложни маринати - простите подправки я допълват най-добре. Киселините в маринатата като лимон и оцет могат да "готвят" рибата чрез денатурация на протеините.
        Зехтинът предпазва рибата от изсушаване и създава хрупкава кожа.
        Зехтинът предпазва рибата от изсушаване и създава хрупкава кожа.

        Какво търсят потребителите

        Популярни колекции

        vecherya
        Вечеря
        23 рецепти
        pasta
        Паста
        7 рецепти
        zakuska
        Закуска
        9 рецепти
        deserti
        Десерти
        13 рецепти
        pechiva
        Печива
        3 рецепти
        sosove
        Сосове
        19 рецепти

        Свързани рецепти

        limonov-dresing-za-riba-i-salati
        Дресинги
        Лимонов дресинг за риба и салати
        5 мин
        Лесна
        czipura-na-skara
        Скара
        Ципура на скара
        35 мин
        Лесна