Свежи морски ципури, подредени върху лед, готови за приготвяне.

Ципура на фурна с лимон и билки

Вкусна и здравословна ципура на фурна със зелени подправки и лимон – идеална за всеки повод!

Риба
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
25 мин

Ципура на фурна с лимон и билки - лесна рецепта за ципура на фурна

Ципурата на фурна е емблема на средиземноморската кухня - простота, която подчертава естествените вкусове. Този средиземноморски вид е добър източник на омега-3, протеини и минерали като селен и йод, важни за сърдечното и щитовидното здраве.

Лимонът добавя свежест, а ригана - антиоксиданти и автентичен аромат. Печенето във фурна запазва повече полезни вещества, без излишни мазнини.

Интересно е, че ципурата е била важна част от хранителната култура на античното Средиземноморие. Днес тя продължава да бъде ключов елемент в средиземноморската диета - един от най-здравословните хранителни модели в света, признат от ЮНЕСКО.

Опитайте и нашата рецепта за Ципура на скара

Продукти

4
порции

2 бр. ципура
цяла и почистена (около 500 гр всяка)
1 бр. лимон
нарязани на резени
2 бр. пресен риган стрък
сол
на вкус
черен пипер
на вкус

Начин на приготвяне

1Подготовка на фурната

Загрейте фурната до 200°C на вентилатор. Постелете голяма тава с хартия за печене и я намажете с малко зехтин.

    2Подготовка на рибата

    Измийте добре почистените ципури под студена вода и ги подсушете с кухненска хартия. Направете 3-4 дълбоки прореза от двете страни на всяка риба. Овкусете със сол и черен пипер от двете страни и сложете по 1 стръкче пресен риган в корема на рибата.

      3Печене

      Подредете рибите в подготвената тава и разпределете отгоре резените лимон. Полейте със зехтин и печете около 25 мин, докато ципурата стане златиста и месото се отделя лесно от костите.

        4Сервиране

        Сервирайте с лимонов дресинг, варени картофи или свежа салата. Отлично се съчетава с бяло вино.

        Оборудване

        Тава за печене
        Остър нож и дъска за рязане

        Полезни съвети

        За перфектен резултат изберете риба с бистри очи и червени хриле - знак за свежест.
        Ципурата има деликатен вкус и не се нуждае от сложни маринати - простите подправки я допълват най-добре. Киселините в маринатата като лимон и оцет могат да "готвят" рибата чрез денатурация на протеините.
        Зехтинът предпазва рибата от изсушаване и създава хрупкава кожа.
        Зехтинът предпазва рибата от изсушаване и създава хрупкава кожа.

        Популярни колекции

        vecherya
        Вечеря
        34 рецепти
        pasta
        Паста
        9 рецепти
        zakuska
        Закуска
        32 рецепти
        deserti
        Десерти
        30 рецепти
        pechiva
        Печива
        6 рецепти
        sosove
        Сосове
        22 рецепти

        Свързани рецепти

        czipura-na-skara
        Скара
        Ципура на скара
        35 мин
        Лесна
        limonov-dresing-za-riba-i-salati
        Дресинги
        Лимонов дресинг за риба и салати
        5 мин
        Лесна
        somga-na-skara-s-presni-bilki
        Скара
        Сьомга на скара с пресни билки
        20 мин
        Лесна
        marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
        Скара
        Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
        20 мин
        Лесна
        klasicheski-yaponski-sos-teriyaki
        Сосове
        Класически японски сос терияки
        5 мин
        Лесна
        universalen-domashen-teriyaki-sos
        Сосове
        Универсален домашен терияки сос
        5 мин
        Лесна
        panirani-kalmari-hrupkavi-krehki-i-apetitni
        Вечеря
        Панирани калмари – хрупкави, крехки и апетитни
        30 мин
        Лесна
        kak-da-prigotvim-bezglutenovi-panirani-kalmari-u-doma
        Вечеря
        Как да приготвим безглутенови панирани калмари у дома
        30 мин
        Лесна