skaridi-na-skara-s-lajm

Скариди на скара с лайм

Сочно гриловани скариди, овкусени със свежестта на лайм и пикантния вкус на джинджифил – идеалното лятно ястие, което ще впечатли всеки любител на морските дарове!

Скара
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
20 мин

Скарата превръща обикновените скариди в истинско кулинарно изкушение, а комбинацията с лайм добавя освежаващ и акцент.

Това бързо и елегантно ястие е идеално за летни вечери, морски пикници или просто, когато искате да внесете нотка на лукс в ежедневието си. Сервирайте със свежа салата, резен лимон или топъл хляб, за да усетите пълнотата на вкуса. Перфектно съчетание с охладен Совиньон Блан или Пино Гриджо.

Скаридите са отличен източник на чист протеин и съдържат жизненоважни витамини и минерали като витамин В12, желязо и цинк, които подпомагат здравето на кръвта и имунната система.

Лаймът е богат на витамин С – мощен антиоксидант, който укрепва имунитета и подобрява усвояването на желязото.

Джинджифилът добавя противовъзпалителни свойства и подпомага храносмилането, което прави това ястие не само вкусно, но и изключително полезно за здравето.

Продукти

4
порции

40 гр. краве масло
разстопено
40 мл сок от лайм
2 лайма
2 ч.л. джинджифил корен
настърган
30 мл бял ром
или 50 мл бяло вино
16 бр. скариди
сурови, обелени и почистени
4 ч.л. сухи билки
розмарин или мащерка

Начин на приготвяне

1Подготовка на маринатата
В купа смесете разтопеното масло, сока от лайм, рома, настъргания джинджифил и ситно нарязания зелен лук.
    2Мариноване на скаридите
    Нанижете по 2 скариди на всяко шишче. Оставете настрана малка част от приготвената марината, а с останалата част намажете обилно шишчетата. Оставете да престоят 10 минути, за да поемат ароматите.
      3Гриловане
      Загрейте скарата на средно висока температура и леко я намажете с масло или зехтин. Печете шишчетата по 3-4 минути от всяка страна, докато скаридите станат розови и леко златисти.
        4Сервиране
        Сервирайте скаридите поръсени с мащерка или розмарин и марината.

          Оборудване

          8 бр. шишчета
          Скара или грил тиган
          Щипки за обръщане

          Полезни съвет

          Ако предпочитате по-интензивен аромат, можете да напръскате шишчетата с малко допълнителен алкохол непосредствено преди да ги сложите на скарата.

          Какво търсят потребителите

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          23 рецепти
          pasta
          Паста
          7 рецепти
          zakuska
          Закуска
          9 рецепти
          deserti
          Десерти
          13 рецепти
          pechiva
          Печива
          3 рецепти
          sosove
          Сосове
          19 рецепти

          Свързани рецепти

          limonov-dresing-za-riba-i-salati
          Дресинги
          Лимонов дресинг за риба и салати
          5 мин
          Лесна
          spageti-ss-somga-skaridi-i-cheri-domati
          Вечеря
          Спагети със сьомга, скариди и чери домати
          40 мин
          Лесна