domashna-paleo-gorchicza

Домашна палео горчица

Лесна за приготвяне, палео горчицата е идеална за маринати, дресинги или просто като придружител към месо и зеленчуци.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
10 мин

Горчицата е една от най-старите подправки в света – древните египтяни я включвали в своите гозби, а римляните първи започнали да я смесват с оцет, за да създадат паста, подобна на днешната горчица.

Синапените семена са източник на минерали като селен, магнезий и омега-3 мастни киселини, които подпомагат доброто здраве и придават характерния горчив вкус.

Интересно е, че вкусът на горчицата може да варира значително в зависимост от вида на семената и допълнителните съставки. Домашната палео горчица позволява да експериментирате с вкусове, съчетавайки я със свежи билки, мед или дори различни видове оцет. Ябълковият оцет е предпочитан в палео диетата заради пробиотичните свойства.

Знаете ли, че в Индия горчицата се използва не само като подправка, но и за лечебни цели? Маслото от синапени семена често се прилага за масажи, които помагат при мускулни болки и подобряват кръвообращението.

Продукти

4
порции

40 гр. синапено семе
предварително накиснато
60 мл оцет ябълков
нефилтриран, натурален
40 мл вода
1 гр. куркума
1 бр. скалитка чесън
смачкана, по желание
2 гр. морска сол

Начин на приготвяне

1Накисване на синапените семена
В купа или буркан смесете синапените семена с оцета и водата. Покрийте и оставете да престои 24–48 часа при стайна температура. Семената ще набъбнат и ще омекнат.
    2Смилане
    Прехвърлете сместа в блендер или използвайте хаванче, ако искате по-груба текстура. Смелете до желаната консистенция.
      3Овкусяване
      Добавете зехтина, солта, куркумата и (по желание) чесъна. Разбъркайте добре.
        4Съхранение
        Оставете горчицата в буркан в хладилник за поне 1–2 дни, за да омекне вкусът и да се смесят ароматите. Съхранявайте в стъклен буркан до 1 месец в хладилник.
          5Сервиране
          Поднесете като сос към месо, яйца, зеленчуци на грил или използвайте като основа за дресинги и палео майонеза.

            Оборудване

            Малка купа или буркан с капак
            Лъжици и мерителна чаша
            Блендер или хаванче (в зависимост от текстурата)

            Полезни съвети

            Ако искате по-люта горчица, увеличете времето на накисване на синапените семена.
            Сложете в стъклен буркан и съхранявайте в хладилник до 1–2 месеца.
            Ако стане твърде гъста, разредете с оцет или вода преди употреба.
            Идеална за гриловани меса, сендвичи, сосове или маринати.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            19 рецепти

            Свързани рецепти

            domashna-paleo-majoneza
            Сосове
            Домашна палео майонеза
            5 мин
            Лесна
            hrupkavi-kalmari-bez-gluten-lesna-paleo-reczepta-1
            Вечеря
            Хрупкави калмари без глутен - лесна палео рецепта
            30 мин
            Лесна