hrupkavi-kalmari-bez-gluten-lesna-paleo-reczepta-1

Хрупкави калмари без глутен - лесна палео рецепта

Лека, хрупкава и безглутенова алтернатива на класическите панирани калмари! Тази рецепта използва кокосово брашно и яйца вместо стандартна панировка и е идеална за палео режим, като същевременно запазва вкуса и текстурата, които обичаме.

Вечеря
Лесна
Navigation icon
share
2
5 мин
30 мин

Палео панираните калмари са чудесен начин да се насладите на хрупкава текстура и богат вкус, без да нарушавате принципите на здравословното хранене. Тази рецепта заменя традиционните галета и брашно с палео-приятелски алтернативи като бадемово или кокосово брашно, които не само че са без глутен, но и добавят уникален вкус.

Калмарите са чудесен източник на протеини и съдържат ценни микроелементи като цинк, мед и витамин B12.

Продукти

2
порции

300 гр. калмари
пресни или замразени, почистени и нарязани на шайби
60 гр. брашно
кокосово или брашно от тапиока
2 бр. яйца
5 гр. пушен червен пипер
по желание, за гарниране
зехтин екстра върджин
или кокосово масло
сол
черен пипер
1 бр. лимон
за сервиране

Начин на приготвяне

1Подготовка на калмарите
Ако са замразени, извадете ги от фризера и ги оставете да се размразят напълно в хладилник или в студена вода. Подсушете добре с кухненска хартия. Ако използвате пресни калмари, ги почистете (отстранете кожата, вътрешностите и човката), измийте и подсушете. Нарежете на шайби, ако са цели.
    2Приготвяне на панировката
    В купа разбийте яйцата. В отделна купа смесете кокосовото брашно, солта и черния пипер.
      3Овалване
      Потопете всеки калмар първо в яйцата, после оваляйте в сухата смес.
        4Паниране
        Загрейте мазнината в широк тиган. Пържи калмарите около 2 минути от всяка страна до златисто.
          5Отцеждане
          Изваждайте върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
            6Сервиране
            Поднесете веднага с резени лимон и пушен червен пипер.

              Оборудване

              Купи за панировка
              Тиган с незалепващо покритие
              Хартия за отцеждане
              Щипка или вилица

              Полезни съвети

              Не препържвайте – калмарите стават жилави при дълго готвене.
              Сервирайте палео калмарите с домашна палео майонеза.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              limonov-dresing-za-riba-i-salati
              Дресинги
              Лимонов дресинг за риба и салати
              5 мин
              Лесна
              klasicheski-yaponski-sos-teriyaki
              Сосове
              Класически японски сос терияки
              5 мин
              Лесна
              universalen-domashen-teriyaki-sos
              Сосове
              Универсален домашен терияки сос
              5 мин
              Лесна