klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta

Класически сос холандез - лесна домашна рецепта

Сос холандез е елегантен и нежен сос, идеален за закуска или брънч! Сервирайте с яйца, риба и зеленчуци като аспержи. Кремообразен, богат и перфектен за специални поводи.

Сосове
Средна
Navigation icon
share
4
0 мин
20 мин

Сос Холандез е един от петте най-популярни сосове от висшата френска кулинария и един от петте основни сосове в класическата френска кухня, наричани сосове майки. Въпреки името си, което намеква за холандски произход, историята му остава мистериозна. Тази деликатна емулсия от яйчни жълтъци и разтопено масло изисква прецизност и търпение при приготвянето.

Сос Холандез датира от началото на 17-ти век, когато холандски готвачи го пренасят във Франция. Първоначално наричан "соус isigny" (по името на нормандски град, известен с хубавото си масло), той получава сегашното си име по време на Първата световна война, когато недостигът на френски продукти довежда до използване на холандско масло.

Продукти

4
порции

3 бр. яйчен жълтък
100 бр. краве масло
20 мл пресен лимонов сок
щипка сол
черен пипер

Начин на приготвяне

1Блендиране
В термоустойчива купа сложете жълтъците и лимоновия сок. Разбийте енергично с телена бъркалка.
    2Разтопяване на маслото
    Разтопете маслото на слаб огън и оставете настрана.
      3Готвене на водна баня
      Поставете купата над тенджера с вряща вода и гответе на водна баня. Разбивайте сместа непрекъснато, докато стои над кипящата вода и леко се сгъсти (да остави следа, когато вдигнете бъркалката). Важно е да поддържате котлона слаб, за да не се загреят яйцата твърде много.
        4Добавяне на масло
        Свалете от котлона и постепенно добавяйте разтопеното масло, което вече не е горещо, но е все още топло (ако маслото вече не е топло, затоплете го отново на средно слаб огън). Разбърквайте непрекъснато до кремообразна текстура.
          5Овкусяване
          Добавете сол и черен пипер, и разбъркайте.
            6Сервиране
            Сервирайте веднага – холандез е най-добър прясно приготвен и не е подходящ за съхранение или повторно затопляне. Този сос е перфектен за ястия с яйца, риба и зеленчуци.

              Оборудване

              Метална купа
              Телена бъркалка
              Тенджера за водна баня
              Малка тенджера за разтопяване на масло

              Полезни съвети

              Класическият метод за приготвяне на сос Холандез е на водна баня (бен-мари), което осигурява по-нежно и контролирано загряване. Това предпазва деликатните жълтъци от съсирване.
              Внимавайте водата да не заври прекалено силно, за да не сготвите жълтъците.
              Поддържайте постоянна ниска температура за идеална кремообразна текстура без опасност от разслояване.
              Оползотворете белтъците – запазете ги в херметичен съд в хладилника до 48 часа за приготвяне на меренги, омлети, десертни целувки или коктейли.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
              Скара
              Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
              20 мин
              Лесна
              somga-na-skara-s-presni-bilki
              Скара
              Сьомга на скара с пресни билки
              20 мин
              Лесна