
Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
Сос холандез е елегантен и нежен сос, идеален за закуска или брънч! Сервирайте с яйца, риба и зеленчуци като аспержи. Кремообразен, богат и перфектен за специални поводи.
Сос холандез е елегантен и нежен сос, идеален за закуска или брънч! Сервирайте с яйца, риба и зеленчуци като аспержи. Кремообразен, богат и перфектен за специални поводи.
Сос Холандез е един от петте най-популярни сосове от висшата френска кулинария и един от петте основни сосове в класическата френска кухня, наричани сосове майки. Въпреки името си, което намеква за холандски произход, историята му остава мистериозна. Тази деликатна емулсия от яйчни жълтъци и разтопено масло изисква прецизност и търпение при приготвянето.
Сос Холандез датира от началото на 17-ти век, когато холандски готвачи го пренасят във Франция. Първоначално наричан "соус isigny" (по името на нормандски град, известен с хубавото си масло), той получава сегашното си име по време на Първата световна война, когато недостигът на френски продукти довежда до използване на холандско масло.