Сьомга на скара, сервирана със сос холандез, спанак и свежи билки

Сьомга на скара с пресни билки

Сочна и ароматна сьомга, приготвена на скара с пресни билки. Перфектна за здравословна вечеря за цялото семейство.

Скара
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
10 мин

Сьомгата на скара е истинска класика в здравословната кухня с корени в скандинавската култура. Богата на омега-3 мастни киселини, тя е един от най-полезните видове риба. Печенето при висока температура бързо запечатва соковете, а димният аромат перфектно допълва нежния ѝ вкус.

Готвенето на скара изисква внимание поради високото съдържание на влага – важно е решетката да е добре нагрята и намаслена, за да се избегне залепване.

Знаете ли, че сьомгата е анадромна риба, което означава, че живее в океана, но се връща в сладките води за размножаване. Този миграционен цикъл спомага за натрупването на полезни вещества в месото ѝ.

Продукти

4
порции

4 бр. филе сьомга
пресен лимонов сок
от 1 лимон
50 мл зехтин екстра върджин
1 бр. пресен копър стрък
1 бр. пресен магданоз стрък
едра сол
на вкус
черен пипер
на вкус

Начин на приготвяне

1Подготовка на сьомгата

Нарежете сьомгата на порции и ги подсушете с кухненска хартия от всички страни.

    2Подправяне

    Намажете сьомгата със зехтин от всички страни. Поръсете филетата с едра сол и прясно смлян черен пипер.

      3Загряване на скарата

      Загрейте скарата на силен огън. Почистете решетката и я намажете с малко олио.

        4Печене

        Поставете сьомгата на скарата с месото надолу. Печете около 5-6 минути, след това обърнете внимателно и печете още 4-5 минути.

          5Почивка

          След като стане готова, свалете сьомгата от скарата и залейте с малко лимон сок. Оставете настрана за 3-4 мин.

            6Сервиране

            Поднесете топла с пълнозърнеста гарнитура от варена киноа или див ориз, печени сезонни зеленчуци и маслини. Поръсете със свеж копър и магданоз за финален акцент.

              Оборудване

              Барбекю скара или грил тиган
              Четка за намазване
              Шпатула за обръщане

              Полезни съвети

              Готовността се определя когато месото се разделя лесно с вилица.
              Ако нямате скара, използвайте грил тиган на котлона.
              Искате ли хрупкава коричка? Поставете сьомгата на скарата с кожата надолу, но не я препичайте.
              Съхранявайте изпечената сьомга в пластмасов контейнер в хладилник до 3 дни.

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              34 рецепти
              pasta
              Паста
              9 рецепти
              zakuska
              Закуска
              32 рецепти
              deserti
              Десерти
              30 рецепти
              pechiva
              Печива
              6 рецепти
              sosove
              Сосове
              22 рецепти

              Свързани рецепти

              limonov-dresing-za-riba-i-salati
              Дресинги
              Лимонов дресинг за риба и салати
              5 мин
              Лесна
              skaridi-na-skara-s-lajm
              Скара
              Скариди на скара с лайм
              20 мин
              Лесна
              czipura-na-skara
              Скара
              Ципура на скара
              35 мин
              Лесна
              hrupkavi-kalmari-bez-gluten-lesna-paleo-reczepta-1
              Вечеря
              Хрупкави калмари без глутен - лесна палео рецепта
              30 мин
              Лесна
              kak-da-prigotvim-bezglutenovi-panirani-kalmari-u-doma
              Вечеря
              Как да приготвим безглутенови панирани калмари у дома
              30 мин
              Лесна
              panirani-kalmari-hrupkavi-krehki-i-apetitni
              Вечеря
              Панирани калмари – хрупкави, крехки и апетитни
              30 мин
              Лесна
              marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
              Скара
              Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
              20 мин
              Лесна
              czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
              Риба
              Ципура на фурна с лимон и билки
              35 мин
              Лесна