somga-na-skara-s-presni-bilki

Сьомга на скара с пресни билки

Сочна и ароматна сьомга, приготвена на скара с пресни билки. Перфектна за здравословна вечеря за цялото семейство.

Скара
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
20 мин

Сьомгата на скара е истинска класика в здравословната кухня с корени в скандинавската култура. Богата на омега-3 мастни киселини, тя е един от най-полезните видове риба. Печенето при висока температура бързо запечатва соковете, а димният аромат перфектно допълва нежния ѝ вкус.

Готвенето на скара изисква внимание поради високото съдържание на влага – важно е решетката да е добре нагрята и намаслена, за да се избегне залепване.

Знаете ли, че сьомгата е анадромна риба, което означава, че живее в океана, но се връща в сладките води за размножаване. Този миграционен цикъл спомага за натрупването на полезни вещества в месото ѝ.

Продукти

4
порции

4 бр. филе сьомга
пресен лимонов сок
от 1 лимон
50 мл зехтин екстра върджин
1 бр. пресен копър стрък
1 бр. пресен магданоз стрък
едра сол
на вкус
черен пипер
на вкус

Начин на приготвяне

1Подготовка на сьомгата
Нарежете сьомгата на порции и ги подсушете с кухненска хартия от всички страни.
    2Подправяне
    Намажете сьомгата със зехтин от всички страни. Поръсете филетата с едра сол и прясно смлян черен пипер.
      3Загряване на скарата
      Загрейте скарата на силен огън. Почистете решетката и я намажете с малко олио.
        4Печене
        Поставете сьомгата на скарата с месото надолу. Печете около 5-6 минути, след това обърнете внимателно и печете още 4-5 минути.
          5Почивка
          След като стане готова, свалете сьомгата от скарата и залейте с малко лимон сок. Оставете настрана за 3-4 мин.
            6Сервиране
            Поднесете топла с пълнозърнеста гарнитура от варена киноа или див ориз, печени сезонни зеленчуци и маслини. Поръсете със свеж копър и магданоз за финален акцент.

              Оборудване

              Барбекю скара или грил тиган
              Четка за намазване
              Шпатула за обръщане

              Полезни съвети

              Готовността се определя когато месото се разделя лесно с вилица.
              Ако нямате скара, използвайте грил тиган на котлона.
              Искате ли хрупкава коричка? Поставете сьомгата на скарата с кожата надолу, но не я препичайте.
              Съхранявайте изпечената сьомга в пластмасов контейнер в хладилник до 3 дни.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              limonov-dresing-za-riba-i-salati
              Дресинги
              Лимонов дресинг за риба и салати
              5 мин
              Лесна
              skaridi-na-skara-s-lajm
              Скара
              Скариди на скара с лайм
              20 мин
              Лесна
              czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
              Риба
              Ципура на фурна с лимон и билки
              35 мин
              Лесна
              czipura-na-skara
              Скара
              Ципура на скара
              35 мин
              Лесна