Маринована сьомга на скара с мед и соев сос, поръсена със сусамово семе.

Маринована сьомга на скара с мед и соев сос

Нежна сьомга, маринована в ароматна смес от соев сос, мед и джинджифил. Перфектното съчетание от сладко и солено с азиатски привкус.

Скара
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
10 мин

Маринована сьомга на скара с мед и соев сос - лесна рецепта за риба на скара

Мариноването на сьомга е стара техника, използвана по целия свят за обогатяване на вкуса и текстурата на рибата. В азиатската кухня комбинацията от соев сос, мед и джинджифил създава идеален баланс между умами, сладост и пикантност.

Научни изследвания показват, че мариноването не само подобрява вкуса, но и помага за по-равномерно готвене на рибата. Киселините в маринатата започват да "готвят" повърхностните протеини, което води до по-нежна текстура. Добавянето на сусамово масло допринася за характерния азиатски аромат, както и за допълнителни полезни мазнини.

Знаете ли, че в Япония подобни маринати се наричат терияки (照り焼き)? Това буквално означава "блестящо печено" и се отнася се до апетитния гланц, който меда и соевият сос придават на рибата по време на готвене. Този термин се използва както за самия сос, така и за метода на приготвяне.

Продукти

4
порции

За марината

60 гр. соев сос
30 мл оцет оризов
20 мл сок от лайм
30 мл сусамово олио
или зехтин
30 гр. мед
2 бр. скалитки чесън
15 гр. джинджифил корен
прясно настърган

За скарата

4 бр. филе сьомга
40 мл зехтин екстра върджин
едра сол
на вкус
черен пипер
на кус

За сервиране

1 бр. пресен копър стрък
или пресен кориандър
20 гр. сусамово семе

Начин на приготвяне

1Подготовка на сьомгата

Нарежете сьомгата на порции с желаните размери. След това я подсушете с кухненска хартия от всички страни. Поръсете филетата с едра сол и прясно смлян черен пипер.

    2Приготвяне на маринатата

    В дълбока купа смесете соевия сос, меда, оризовия оцет, сусамовото олио, джинджифила, чесъна и сока от лайма. Разбъркайте добре и оставете настрана.

      3Мариноване

      Поставете сьомгата в маринатата. Покрийте и оставете в хладилника за минимум 1 часа или до 4 часа. Извадете от хладилника 30 мин преди готвене.

        4Загряване на скарата

        Загрейте скарата на средно-силен огън. Почистете решетката и я намажете с олио.

          5Печене

          Извадете сьомгата от маринатата (запазете маринатата). Намажете филетата със олио и ги поставете на скарата с месото надолу (кожата нагоре). Печете около 4-5 минути, след това обърнете внимателно с помощта на щипки и печете още 4-5 минути.

            6Финализиране

            През последните 2 минути намажете филетата отгоре с част от останалата марината.

              7Сервиране

              Поръсете със сусамови семки и кориандър. Сервирайте с резенки лайм или сос холандез.

              Оборудване

              Барбекю скара или грил тиган
              Четка за намазване
              Щипки за обръщане
              Купа за мариноване
              Ренде за джинджифила

              Полезни съвети

              Запазете останалата марината - можете да я използване като направите сос за сервиране на сьомгата. Изсипете я в малка тенджера и оставете да къкри около 5 мин на среден огън.
              Изпечената сьомга съхранявайте в пластмасов контейнер в хладилник до 3 дни.

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              34 рецепти
              pasta
              Паста
              9 рецепти
              zakuska
              Закуска
              32 рецепти
              deserti
              Десерти
              30 рецепти
              pechiva
              Печива
              6 рецепти
              sosove
              Сосове
              22 рецепти

              Свързани рецепти

              klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
              Сосове
              Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
              20 мин
              Средна
              limonov-dresing-za-riba-i-salati
              Дресинги
              Лимонов дресинг за риба и салати
              5 мин
              Лесна
              universalen-domashen-teriyaki-sos
              Сосове
              Универсален домашен терияки сос
              5 мин
              Лесна
              klasicheski-yaponski-sos-teriyaki
              Сосове
              Класически японски сос терияки
              5 мин
              Лесна
              somga-na-skara-s-presni-bilki
              Скара
              Сьомга на скара с пресни билки
              20 мин
              Лесна
              czipura-na-skara
              Скара
              Ципура на скара
              35 мин
              Лесна
              panirani-kalmari-hrupkavi-krehki-i-apetitni
              Вечеря
              Панирани калмари – хрупкави, крехки и апетитни
              30 мин
              Лесна
              czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
              Риба
              Ципура на фурна с лимон и билки
              35 мин
              Лесна