
Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
Нежна сьомга, маринована в ароматна смес от соев сос, мед и джинджифил. Перфектното съчетание от сладко и солено с азиатски привкус.
Нежна сьомга, маринована в ароматна смес от соев сос, мед и джинджифил. Перфектното съчетание от сладко и солено с азиатски привкус.
Мариноването на сьомга е стара техника, използвана по целия свят за обогатяване на вкуса и текстурата на рибата. В азиатската кухня комбинацията от соев сос, мед и джинджифил създава идеален баланс между умами, сладост и пикантност.
Научни изследвания показват, че мариноването не само подобрява вкуса, но и помага за по-равномерно готвене на рибата. Киселините в маринатата започват да "готвят" повърхностните протеини, което води до по-нежна текстура. Добавянето на сусамово масло допринася за характерния азиатски аромат, както и за допълнителни полезни мазнини.
Знаете ли, че в Япония подобни маринати се наричат терияки (照り焼き), което буквално означава "блестящо печено" – отнася се до апетитния гланц, който меда и соевият сос придават на рибата по време на готвене. Този термин се използва както за самия сос, така и за метода на приготвяне.