Парче мусака с праз, ориз и сирене, със златиста коричка, поднесено на чиния с черна вилица.

Мусака с праз

Тази рецепта за вегетарианска мусака с праз е лесна за приготвяне и е перфектна вечеря за уикенда.

Вечеря
Средно трудна
Navigation icon
share
4
15 мин
50 мин

Мусака с праз - лесна рецепта с праз за уикенда

Мусаката е едно от най-харесваните неделни ястия. Тази рецепта за мусака се приготвя с праз, сирене, ориз, домати и заливка от сос Бешамел и яйца. Накрая се поръсва с настърган кашкавал за хрупкава коричка.

Хранителна стойност (приблизително за 100 г готова порция)

  • Енергийна стойност: ~186 kcal
  • Въглехидрати: ~8 г
  • Протеини: ~7 г
  • Мазнини: ~13 г

Вариации и идеи

Тази вегетарианска мусака може лесно да се адаптира според вкуса или сезона. Ето няколко вдъхновения:

  • С тиквички или патладжан: Замени част от праза с тиквички или патладжан за по-лек вариант.
  • С картофи вместо ориз: Ако предпочиташ класическа мусака, сложете картофи вместо ориз.
  • С добавени гъби: Гъбите придават плътност и наситен аромат. Подходящи са както обикновени печурки, така и кладница или шийтаке.
  • Средиземноморска версия: Добавете маслини, сушени домати и малко риган.

👉 Научете как да приготвите класически сос Бешамел - основа за мусаки, лазаня и запеканки.

Продукти

4
порции

За мусаката

500 гр. праз
250 гр. сирене
бяло саламурено
60 гр. ориз
40 мл слънчогледово олио
150 мл вода
150 гр. домати
пресни или консерва
сол
на вкус
черен пипер
на вкус

За заливката

40 гр. краве масло
15 гр. брашно
250 гр. прясно мляко
щипка сол
2 бр. яйца
големи
80 гр. кашкавал

Начин на приготвяне

1Подготовка на празa

Почистете празa и отрежете краищата. Измийте го и го нарежете на малки парченца.

    2Задушаване на празa

    Загрейте олиото в голям тиган на среден огън. Добавете нарязания праз и го задушете за 10 минути, или докато омекне. Разбърквайте от време на време.

      3Добавяне на ориза

      Към омекналия праз прибавете ориза заедно с малко вода, около 100-150 мл. Гответе на среден огън, докато ориза набъбне и попие водата.

        4Добавяне на доматите

        Нарежете доматите на кубчета и ги добавете към праза. Задушавайте още 10 минути.

          5Овкусяване и охлаждане

          Подправете с черен пипер и сол на вкус. Свалете тигана от котлона и оставете да се охлади леко, за 5-10 минути.

            6Добавяне на сиренето

            Междувременно натрошете сиренето и го добавете към охладения праз. Разбъркайте всичко.

              7Печене

              Прехвърлете сместа в огнеупорна тава и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути.

                8Приготвяне на млечния сос

                Загрейте прясното мляко. В малка тенджера разтопете маслото на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте за 1-2 минути. Постепенно наливайте топлото прясно мляко, като бъркате непрекъснато, за да избегнете бучки. Гответе докато соса се сгъсти, за около 10-12 минути. Махнете от котлона и оставете да се охлади за 10 минути. Разбийте яйцата, прибавете ги към соса и разбъркайте.

                  9Заливане и финално запичане

                  Извадете тавата от фурната и я залейте с млечния сос. Разпределете го равномерно. Поръсете с настъргания кашкавал и печете при 200°C още 15-20 минути, или докато се получи хрупкава златиста коричка.

                    10Сервиране

                    Извадете мусаката и я оставете да престои 10 минути преди нарязване. Сервирайте топла с кисело мляко или свежа зелена салата.

                      Оборудване

                      Голям тиган или тенджера с дебело дъно
                      Тава за печене (30×20 см или подобна)
                      Малка тенджера – за приготвяне на бешамел соса
                      Нож и дъска за рязане
                      Шпатула или дървена лъжица
                      Ренде

                      Полезни съвети

                      Мусаката може да се съхранява в хладилник до 3 дни в затворен контейнер. Затоплете я във фурна преди сервиране.

                      Популярни колекции

                      vecherya
                      Вечеря
                      35 рецепти
                      pasta
                      Паста
                      9 рецепти
                      zakuska
                      Закуска
                      32 рецепти
                      deserti
                      Десерти
                      30 рецепти
                      pechiva
                      Печива
                      6 рецепти
                      sosove
                      Сосове
                      22 рецепти

                      Свързани рецепти

                      lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh
                      Вечеря
                      Лазаня болонезе – класика с италиански дух
                      2 часа и 30 мин
                      Трудна
                      sos-beshamel-osnoven-sos-za-klasicheski-yastiya
                      Сосове
                      Сос бешамел – основен сос за класически ястия
                      25 мин
                      Лесна