lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh

Лазаня болонезе – класика с италиански дух

Превърнете обикновената вечеря в истински празник с тази автентична рецепта за лазаня болонезе. Комбинацията от ароматен доматен сос, кремообразен бешамел и разтопен пармезан създава перфектното ястие за семейни събирания или специални поводи.

Вечеря
Трудна
Navigation icon
share
8
10 мин
150 мин

Лазаня болонезе е една от най-прочутите емилианси рецепти, която води корените си от болонската кулинарна традиция. Автентичната болонезка лазаня се приготвя с тънки листи прясна паста (често зелена от спанак), рагу болонезе, сос бешамел и пармиджано реджано. За разлика от популярните варианти, традиционната рецепта не съдържа моцарела.

Продукти

8
порции

За сос болонезе

1 бр. морков
1 бр. глава лук
1 бр. целина стрък
2 бр. скалитки чесън
40 мл зехтин екстра върджин
400 гр. кайма от говеждо месо
100 мл сухо червено вино
400 гр. домати на кубчета
отцедени, ако са от консерва
1 щип. сол
1 щип. черен пипер

За сос бешамел

150 гр. краве масло
около 10 с.л. разтопено
50 гр. брашно
около 6-7 с.л. равни
1 л прясно мляко
1 щип. сол
1 щип. индийско орехче

За лазанята

кори лазаня
около 18 листа лазаня (пресни или сушени)
150 гр. пармезан
прясно настърган
моцарела на кубчета
или кашкавал настърган

Начин на приготвяне

1Подготовка на сос болонезе
В дълбок тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука, морковите и целината, и задушете за 10 минути до омекване. Добавете чесъна и задушете още 1 минута.
    2Добавяне на каймата:
    Добавете каймата. Разбърквайте, докато се раздроби и се запържи равномерно, около 5–6 минути.
      3Добавяне на виното и доматите
      Налейте виното и го оставете да ври за 2 мин. След това сложете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Покрийте и оставете соса да къкри на слаб огън за около 60 минути.
        4Приготвяне на сос бешамел
        Загрейте млякото и оставете настрана. В тиган разтопете маслото и добавете към него брашното, докато стане гладка каша. Гответе 1-2 минути като разбърквате непрекъснато. Постепенно добавете млякото, като бъркате, за да избегнете бучки. Овкусете със сол и индийско орехче. Оставете соса да къкри около 15 мин до сгъстяване.
          5Сглобяване на лазанята
          Намажете дъното на тавата с тънък слой сос бешамел. Подредете корите за лазаня. Редувайте кори, сос болонезе, поръсете с моцарела и пармезан, и отново бешамел, докато изчерпате продуктите. Завършете с бешамел и поръсете с моцарела и пармезан.
            6Готвене
            Загрейте фурната до 200°C. Печете лазанята 30 минути, докато стане златиста. Оставете я да изстине 10-15 минути преди сервиране.

              Оборудване

              Дълбок тиган
              Касерола
              Тава за печене (около 30х35 см) или по-голяма
              Шпатула
              Ренде

              Полезни съвети

              Около 18 листа лазаня са достатъчни за 4 слоя в тава за печене 30 х 35 см.
              За бешамела, разбърквайте непрекъснато, за да избегнете бучки.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              italianski-sos-boloneze-ragu-alla-bolognese
              Сосове
              Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)
              150 мин
              Средна
              sos-beshamel-osnoven-sos-za-klasicheski-yastiya
              Сосове
              Сос бешамел – основен сос за класически ястия
              25 мин
              Лесна
              spageti-boloneze-s-naklczano-svinsko-teleshko-proshuto-i-bekon
              Вечеря
              Спагети болонезе с накълцано свинско, телешко, прошуто и бекон
              90 мин
              Средна
              spageti-boloneze-s-teleshka-i-svinska-kajma
              Вечеря
              Спагети болонезе с телешка и свинска кайма
              90 мин
              Средна