sos-beshamel-osnoven-sos-za-klasicheski-yastiya

Сос бешамел – основен сос за класически ястия

Сосът бешамел е универсален и изключително лесен за приготвяне, стига да следвате правилните стъпки. Той е основата на много класически ястия като лазаня, мусака и суфле.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
25 мин

Сос Бешамел има аристократичен произход от Франция от 17-ти век, макар подобни сосове да съществували още в ренесансова Италия. Първата рецепта за подобен сос е публикувана от готвача Франсоа Пиер де Ла Варен в книгата "Le cuisinier françois" през 1651 година.

Името на соса обаче е дадено в чест на Луи дьо Бешамел, маркиз дьо Ноантел - финансист и почетен оберкелнер на крал Луи XIV, който усъвършенствал оригиналната рецепта на Ла Варен.

Този бял сос е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Той е изключително универсален и се използва в множество класически и модерни ястия като: лазаня, мусака, канелони, суфле, срок мосю, пратен от картофи, пратен от зеленчуци, сосове от сирена, кюфтета, макарони със сирене и различни видове запеканки.

Продукти

4
порции

80 гр. краве масло
около 6 с.л. разтопено
30 гр. брашно
около 4 с.л. равни
500 мл прясно мляко
1 щип. сол
1 щип. индийско орехче
настъргано

Начин на приготвяне

1Загряване на млякото
Затоплете млякото на среден огън и оставете настрана.
    2Разтопяване на маслото
    Сложете маслото в тенджерата на слаб огън и го оставете да се разтопи, без да прегаря.
      3Добавяне на брашното
      Свалете от котлона и добавете брашното, като разбъркайте интензивно с телената бъркалка, докато се образува гладка каша. Гответе 1-2 минути, като разбърквате.
        4Прибавяне на млякото
        Добавете част от прясното мляко (около 1/3 от количеството) към маслото и брашното, като разбърквате енергично. Постепенно добавете и останалото мляко, връщайки на слаб огън, за да избегнете образуване на бучки.
          5Овкусяване и сгъстяване
          Добавете сол, индийско орехче и черен пипер на вкус. Продължете да бъркате на умерен огън около 15 мин до сгъстяване. Сосът е перфектен, когато когато е гладък, без бучки, и покрива гърба на лъжицата равномерно. Ако прокарате линия с пръст през соса върху лъжицата, тя трябва да остане ясна и да не се разлива.
            6Сервиране
            Използвайте соса веднага или покрийте с прозрачно фолио, като го притиснете върху повърхността на соса, за да избегнете образуването на коричка.

              Оборудване

              Тенджера с тежко дъно
              Бъркалка (за предпочитане телена)
              Мерителна чаша или кантар

              Полезни съвети

              Съхранявайте соса бешамел в хладилник до 3 дни или във фризер до 3 месеца.
              Тайната на гладкия бешамел се крие в постоянното бъркане и постепенното добавяне на мляко.
              Поддържайте слаб до среден огън, за да избегнете изгаряне на соса.
              За да направите веган версия на сос бешамел, можете да използвате заместители на мляко на растителна основа, като овесено или конопено мляко.

              Какво търсят потребителите

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh
              Вечеря
              Лазаня болонезе – класика с италиански дух
              150 мин
              Трудна
              pecheni-kartofi-na-furna-s-hrupkava-korichka
              Основни
              Печени картофи на фурна с хрупкава коричка
              60 мин
              Лесна