
Сос бешамел – основен сос за класически ястия
Сосът бешамел е универсален и изключително лесен за приготвяне, стига да следвате правилните стъпки. Той е основата на много класически ястия като лазаня, мусака и суфле.
Сосът бешамел е универсален и изключително лесен за приготвяне, стига да следвате правилните стъпки. Той е основата на много класически ястия като лазаня, мусака и суфле.
Сос Бешамел има аристократичен произход от Франция от 17-ти век, макар подобни сосове да съществували още в ренесансова Италия. Първата рецепта за подобен сос е публикувана от готвача Франсоа Пиер де Ла Варен в книгата "Le cuisinier françois" през 1651 година.
Името на соса обаче е дадено в чест на Луи дьо Бешамел, маркиз дьо Ноантел - финансист и почетен оберкелнер на крал Луи XIV, който усъвършенствал оригиналната рецепта на Ла Варен.
Този бял сос е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Той е изключително универсален и се използва в множество класически и модерни ястия като: лазаня, мусака, канелони, суфле, срок мосю, пратен от картофи, пратен от зеленчуци, сосове от сирена, кюфтета, макарони със сирене и различни видове запеканки.