Домашен бешамел сос със златиста коричка запечен в тава

Сос бешамел – основен сос за класически ястия

Сос бешамел е универсален и изключително лесен за приготвяне, стига да следвате правилните стъпки. Той е основата на много класически ястия като лазаня, макарони на фурна и различни запеканки.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
20 мин

Лесна рецепта за бешамел - класически сос бешамел за лазаня, макарони на фурна и паста ал Форнo

Сос Бешамел има аристократичен произход от Франция от 17-ти век, макар подобни сосове да съществували още в ренесансова Италия. Първата рецепта за подобен сос е публикувана от готвача Франсоа Пиер де Ла Варен в книгата "Le cuisinier françois" през 1651 година. Името на соса обаче е дадено в чест на Луи дьо Бешамел, маркиз дьо Ноантел - финансист и почетен оберкелнер на крал Луи XIV, който усъвършенствал оригиналната рецепта на Ла Варен.

Този бял сос е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Той е изключително универсален и се използва в множество класически и модерни ястия като: лазаня, мусака, канелони, суфле, крок мосю, гратен от картофи, гратен от зеленчуци, сосове от сирена, кюфтета, макарони на фурна и различни видове запеканки.

Продукти

4
порции

80 гр. краве масло
разтопено
30 гр. брашно
30 г = 4 равни супени лъжици
500 мл прясно мляко
1 щип. сол
1 щип. индийско орехче
настъргано

Начин на приготвяне

1Загряване на млякото

Затоплете млякото на среден огън и оставете настрана.

    2Разтопяване на маслото

    Сложете маслото в тенджерата на слаб огън и го оставете да се разтопи, без да прегаря.

      3Добавяне на брашното

      Свалете маслото от котлона и добавете към него брашното, като разбъркайте интензивно с телената бъркалка или шпатула, докато се образува гладка каша. Сложете на среден огън и гответе 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато.

        4Прибавяне на млякото

        Добавете част от прясното мляко (около 1/3 от общото количество) към маслото и брашното, като продължавате да бъркате. Постепенно добавете и останалото мляко, връщайки на слаб огън, за да избегнете образуване на бучки.

          5Овкусяване и сгъстяване

          Добавете сол, индийско орехче и черен пипер на вкус. Продължете да бъркате на умерен огън около 15 мин, до сгъстяване. Сосът е перфектен, когато когато е гладък, без бучки, и покрива гърба на лъжицата равномерно. Ако прокарате линия с пръст през соса върху лъжицата, тя трябва да остане ясна и да не се разлива.

            6Сервиране

            Използвайте соса веднага за приготвяне на лазаня или любимо ястие, или покрийте с прозрачно фолио, като го притиснете върху повърхността на соса, за да избегнете образуването на коричка.

            Оборудване

            Тенджера с тежко дъно
            Бъркалка (за предпочитане телена)
            Мерителна чаша или кантар

            Полезни съвети

            Съхранявайте соса бешамел в хладилник до 3 дни или във фризер до 3 месеца.
            Тайната на гладкия бешамел се крие в постоянното бъркане и постепенното добавяне на мляко.
            Поддържайте слаб до среден огън, за да избегнете изгаряне на соса.
            За да направите веган версия на сос бешамел, можете да използвате заместители на мляко на растителна основа, като овесено или конопено мляко.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            33 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            30 рецепти
            deserti
            Десерти
            29 рецепти
            pechiva
            Печива
            5 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh
            Вечеря
            Лазаня болонезе – класика с италиански дух
            2 часа и 30 мин
            Трудна
            klasicheski-sos-velute-veloute
            Сосове
            Класически сос Велуте (Velouté)
            15 мин
            Лесна
            klasicheski-sos-espanol-espagnole
            Сосове
            Класически сос Еспаньол (Espagnole)
            1 час и 30 мин
            Трудна
            domashen-sos-alfredo-s-parmezan-i-smetana
            Сосове
            Домашен сос Алфредо с пармезан и сметана
            10 мин
            Лесна
            klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
            Сосове
            Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
            20 мин
            Средна
            klasicheski-sos-karbonara
            Сосове
            Класически сос карбонара
            15 мин
            Лесна
            italianski-sos-boloneze-ragu-alla-bolognese
            Сосове
            Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)
            2 часа и 30 мин
            Средно трудна
            sos-guakamole
            Дипове
            Сос гуакамоле
            10 мин
            Лесна