Бисквити с парченца шоколад и орехи, подредени върху дървена дъска – апетитни шоколадови cookies с ядки

Бисквити с парченца шоколад и орехи

Тази лесна рецепта за бисквити с парченца шоколад и орехи предлага перфектният баланс между хрупкавост, сладост и вкус на ядки. Всяка хапка съдържа малки парченца шоколад и натрошени орехи, които придават неустоим вкус и аромат.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
22
15 мин
10 мин

Бисквитите с парченца шоколад и орехи - любими коледни сладки

Бисквити с парченца шоколад и орехи са класически, лесни и изключително вкусни. Изпечени с кафява захар, шоколад и орехи, те се отличават с наситен вкус и приятна текстура.

В много кулинарни блогове тези бисквити с парченца шоколад и орехи се представят и като американски бисквити - техният произход е именно от САЩ, където първите рецепти се появяват още през 30-те години на ХХ век.

Кафявата захар придава дълбочина и лек карамелен аромат, докато бялата захар прави бисквитките хрупкави. Това създава добре балансирана текстура, благодарение на която те са едновременно хрупкави отвън и приятно меки отвътре. Комбинацията от тъмен и млечен шоколад гарантира, че всяка хапка е изпълнена с богат шоколадов вкус.

За да се получат наистина вкусни бисквити, тестото обикновено се охлажда поне 30 минути, като някои готвачи препоръчват да престои часове или дори за една нощ.

Здравословни ползи от орехите

Добавянето на орехи обогатява традиционната рецепта за бисквити с парченца шоколад, като придава допълнителна дълбочина и здравословни ползи. Орехите са източник на:

  • Омега-3 мастни киселини – подпомагат сърдечно-съдовата система и мозъчната функция
  • Антиоксиданти – борят се със свободните радикали и забавят стареенето на клетките
  • Магнезий, фосфор, мед и манган – полезни за костите, метаболизма и енергийния баланс
  • Протеини и фибри – спомагат за поддържане на ситост и здравословно храносмилане.

Орехите имат леко горчив и богат ядков вкус, който се съчетава прекрасно с шоколада. Леко препечени, орехите освобождават ароматни масла, които засилват вкуса и аромата на бисквитите.

Коледна класика за цялото семейство

Освен, че са любими през цялата година, тези бисквити с парченца шоколад и орехи често се свързват и с празничното настроение по Коледа. Мирисът на прясно изпечени сладки, комбиниран с аромата на шоколад и орехи, създава уютна атмосфера, характерна за зимните празници.

В коледната традиция орехите символизират изобилие и здраве, затова често се включват в празнични сладкиши и бисквити.

За много семейства е традиция да се приготвят различни сладкиши за празничната трапеза, а тези коледни бисквити с шоколад се вписват чудесно в празничния асортимент.

Сервиране

Тази рецепта за бисквити с парченца шоколад и орехи може да се приготви за по-малко от половин час и е чудесен избор за семейни събирания, почерпки или когато ви се хапва нещо бързо, лесно и шоколадово. Бисквитките могат да бъдат сервирани с топло какао, кафе или чай и често се поднасят като домашно приготвен подарък за близки и приятели.

Ако обичате бисквити с ядки, тази рецепта за бисквитки с шоколадови парченца и орехи ще ви хареса! Лесна е за приготвяне и невероятно вкусна, която се получава перфектно всеки път!

Продукти

22
порции

220 гр. краве масло
на стайна температура
150 гр. бяла захар
150 гр. кафява захар
2 бр. яйца
големи, на стайна температура
320 гр. брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
2 гр. сол
5 гр. сода за хляб
100 гр. млечен шоколад
200 гр. черен шоколад
150 гр. орехи

Начин на приготвяне

1Подготовка на шоколада

Начупете шоколада на малки парченца. Отделете около 50 г шоколад за поръсване преди печене.

    2Подготовка на орехите

    Натрошете 100 г орехи за тестото и отделете настрана 40 г цели половинки или четвъртинки за поставяне върху всяка бисквитка преди печене.

      3Загряване на фурната

      Загрейте на 180°C (горен и долен реотан). Покрийте тавите с хартия за печене.

        4Разбиване на маслото и захарта

        В голяма купа или купата на вашия ръчен миксер / кухненски робот разбийте маслото с бялата и кафявата захар, докато получите кремообразна смес.

          5Добавяне на яйцата и ванилията

          Прибавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко за около 1-2 минути. След това добавете и ванилията.

            6Смесване на сухите съставки

            В отделна купа пресейте брашното, солта и содата. Разбъркайте добре.

              7Обединяване на суха и мокра смес

              Внимателно добавете брашното към маслено-яйчената смес и разбъркайте до хомогенна текстура.

                8Добавяне на шоколад и орехи

                Сложете начупения шоколад и орехите към сместа за бисквити. Разбъркайте леко, докато всичко се смеси. Не прекалявайте с разбъркването.

                  9Охлаждане на тестото (по избор)

                  Охладете тестото за около 20 минути в хладилник. Това ще подобри текстурата и улесни оформянето на топчета тесто в следващата стъпка.

                    10Оформяне на бисквитите

                    С ръце или голяма лъжица направете топчета с диаметър 2-3 см всяко. Подредете ги върху подготвените тави с хартия за печене, оставяйки разстояние. Сложете допълнителни парченца шоколад и орехче в горната част на всяка бисквитка.

                      11Печене

                      Печете около 10–14 минути в зависимост от размера на бисквитките, или докато придобият светло златист цвят.

                        12Сервиране

                        Извадете бисквитите от фурната. Оставете да се охладят в тавата 5 минути, след което ги преместете върху решетка.

                          Оборудване

                          Дълбока купа
                          Шпатула
                          Миксер (ръчен или стационарен)
                          Голяма тава
                          Хартия за печене
                          Решетка за охлаждане

                          Полезни съвети

                          За по-силен вкус можете леко да запечете ядките на сух тиган или във фурната, преди да ги добавите към тестото.
                          Ако не разполагате с орехи или просто искате разнообразие, можете да ги замените с други ядки. Подходящи варианти са лешници, бадеми, шам-фъстък или фъстъци. Лешниците придават по-интензивен аромат, бадемите – фин вкус и хрупкавост, докато запечените орехи са класическа алтернатива в американските бисквити.
                          Уверете се, че не прекалявате с разбъркването на тестото за бисквитки - прекаленото разбъркване може да ги направи жилави.
                          За по-хрупкави бисквити увеличете печенето с 1–2 минути.
                          Съхранявайте готовите бисквитки в херметически затворен контейнер на стайна температура до 1 седмица.
                          Тестото за бисквитките може да се замрази за срок до 3 месеца. Оформете топчета тесто, подредете ги едно до друго върху тава и ги замразете. След това ги прехвърлете в плик или кутия за фризер.
                          Можете да замразите бисквитките си, след като са изпечени. Изчакайте да се охладят напълно, след това ги подредете в плик или пластмасов контейнер и ги приберете във фризера. Съхранявайте до 30 дни.

                          Популярни колекции

                          vecherya
                          Вечеря
                          33 рецепти
                          pasta
                          Паста
                          9 рецепти
                          zakuska
                          Закуска
                          30 рецепти
                          deserti
                          Десерти
                          29 рецепти
                          pechiva
                          Печива
                          5 рецепти
                          sosove
                          Сосове
                          22 рецепти

                          Свързани рецепти

                          italianski-bishkoti-savoyardi
                          Десерти
                          Италиански бишкоти Савоярди
                          40 мин
                          Лесна
                          lesni-masleni-biskviti
                          Десерти
                          Лесни маслени бисквити
                          30 мин
                          Лесна
                          fuch-s-kakao-i-orehi
                          Десерти
                          Фъч с какао и орехи
                          50 мин
                          Лесна