Бишкоти савоярди в метална купа - златисти продълговати бишкоти

Италиански бишкоти Савоярди

Леки, въздушни и ароматни бишкоти със златиста коричка – идеални както за кафе, така и за класическо тирамису.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
16
30 мин
10 мин

Италиански бишкоти Савоярди

Италиански бишкоти Савоярди са традиционни италиански бисквитки с текстура, подобна на пандишпан. Приготвянето им е изключително лесно и бързо.

Тази рецепта за Савоярди е лесна и не изисква бакпулвер, като се разчита единствено на разбити белтъци за набухване. Ако все пак се притеснявате, можете да добавите чаена лъжичка бакпулвер – така бишкотите ще станат още по-сигурни и лесни за приготвяне.

Как се правят Савоярди?

Тези италиански бисквити са изключително лесни за приготвяне - нуждаят се само от три основни съставки – яйца, захар и брашно.

Белтъците се разбиват на сняг със захар, докато станат твърди и блестящи. Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар до пухкава кремообразна смес. После белтъците и брашното се добавят постепенно, на порции, към жълтъците, като се разбърква внимателно със шпатула, за да се запази въздухът. Резултатът са леки и хрупкави бишкоти, готови да поемат аромата на кафе, сироп или крем.

История

Бишкоти Савоярди, познати още като дамски пръсти, имат дълбоки корени в италианската кулинарна традиция. Произходът им датира от XV век в област Савоя, разположена между Италия и Франция. Според преданията, бисквитите са били приготвени за пръв път в чест на посещението на крал на Франция в двореца на херцозите на Савоя. Елегантната им форма, леката структура и деликатният вкус бързо ги превръщат в изискано лакомство, достойно за кралски трапези.

Сервиране и вариации

Тези италиански бисквити Савоярди се отличават със сухата си и пореста структура, което ги прави идеални за потапяне в мляко и чай. Могат да се използват и като основа за много други десерти, включително известното Тирамису - в него бишкотите се потапят в кафе или ликьор, след което се подреждат на пластове с крем от маскарпоне, яйца и какао.

Всеки десерт със Савоярди е изискан и специален. Освен тирамису, бишкотите Савоярди се използват в редица други класики:

  • Шарлота – торта, при която бишкоти се нареждат по стените на форма и се пълнят с крем или мус
  • Трайфъл – английски сладкиш на пластове, където Савоярди често заместват кексовата основа
  • Сладки парфета и кремове – бишкоти се комбинират с плодове, кремове и сметана като свеж летен десерт

👉 Ако търсите лесен и бърз десерт със Савоярди, разгледайте нашата рецепта за торта с бишкоти и заквасена сметана. Тя е свежа и нежна, и не изисква печене – идеална за летни дни или когато имате нужда от нещо сладко набързо.

👉 За по-леко и освежаващо преживяване, комбинирайте домашно изпечени Савоярди с нашия лимонов крем с кисело мляко и кленов сироп - перфектна комбинация от хрупкави бишкоти и кремообразна цитрусова свежест, която превръща простия десерт в изискано лакомство.

За сервиране самостоятелно тези италиански бишкоти се предлагат най-често с кафе или чай. За по-хрупкава текстура, преди печене ги поръсете с кристална захар - тя се карамелизира и създава приятно хрупкава коричка.

Хранителна стойност

В 100 г бишкоти Савоярди има приблизително:

  • Енергия: ~380 kcal
  • Въглехидрати: 78 г
  • Белтъчини: 8 г
  • Мазнини: 4 г
  • Фибри: 2 г

Направете тази рецепта за Савоярди - традиционни италиански бишкоти за всеки повод.

Продукти

16
порции

3 бр. яйца
големи
240 гр. бяла захар
240 гр. брашно

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната

Загрейте фурната до 190°C (горен + долен реотан, без вентилатор). Подгответе тава и я покрийте с хартия за печене.

    2Подготовка на продуктите

    Извадете яйцата поне 30 минути предварително, за да достигнат стайна температура - това гарантира по-лесно разбиване и пухкавост. Пресейте брашното. Разделете яйцата внимателно - белтъците трябва да са напълно чисти от жълтък.

      3Разбиване на белтъците

      В чиста и суха купа разбийте белтъците на сняг, за около 10 мин. По средата на разбиването добавете щипка сол и половината захар (120 г), като не спирате да разбивате. Много е важно да добавяте захарта малко по малко. Белтъците трябва да са блестящи и да държат формата си.

        4Разбиване на жълтъците

        В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар (120 г) с електрически миксер за поне 5 минути, докато се образуват твърди върхове. Това ще позволи на бишкотите да се надигнат.

          5Комбиниране

          Добавете белтъците и пресятото брашно на 3 пъти към жълтъците. Започнете като добавите 1/3 от брашното и 1/3 от белтъците, и внимателно разбърквате всичко със шпатула - използвайте движения отдолу нагоре, за да не се издуе сместа. Продължете така, докато не използвате всички съставки.

            6Оформяне на бишкотите

            Прехвърлете тестото в пош. Върху тава, покрита с хартия за печене, шприцовайте ленти с дължина около 8–10 см, оставяйки разстояние между тях.

              7Печене

              Печете в предварително загрята фурна на 190°C за около 10–12 минути, или до леко златист цвят. Не препичайте.

                8Охлаждане и сервиране

                Извадете тавата, оставете бишкотите да се охладят за 5 минути, след което ги преместете върху решетка, за да се запази хрупкавата им текстура. Сервирайте савоярдите с чаша ароматно кафе, топъл чай или любимия си домашен крем за истинско кулинарно удоволствие.

                Оборудване

                2 големи купи (за разделяне на белтъци и жълтъци)
                1 средна купа (за пресяване на брашното)
                Миксер или кухненски робот
                Сито
                Силиконова шпатула
                Пош с голям кръгъл накрайник (или лъжица)
                Тава за печене
                Хартия за печене
                Решетка за охлаждане

                Полезни съвети

                Добавете сока от половин лимон или лимонови корички - това ще придаде на бишкотите уникален вкус.
                Ако не разполагате с пош, отрежете върха на найлонова торбичка с около 25-26 см отвор и използвайте за шприцоване на бишкотите.
                За декорация поръсете с пудра или кристална захар, за да се получи сладка, хрупкава коричка.
                Тези бисквити могат да се съхраняват дълго време в херметически затворен контейнер, до 10 дни.

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                33 рецепти
                pasta
                Паста
                9 рецепти
                zakuska
                Закуска
                30 рецепти
                deserti
                Десерти
                29 рецепти
                pechiva
                Печива
                5 рецепти
                sosove
                Сосове
                22 рецепти

                Свързани рецепти

                lesni-masleni-biskviti
                Десерти
                Лесни маслени бисквити
                30 мин
                Лесна
                limonov-krem-s-kiselo-mlyako-i-klenov-sirop
                Десерти
                Лимонов крем с кисело мляко и кленов сироп
                15 мин
                Лесна
                torta-s-bishkoti-i-zakvasena-smetana
                Десерти
                Торта с бишкоти и заквасена сметана
                30 мин
                Лесна