Крем карамел с карамелен топинг и пресни малини – класически десерт с плодова гарнитура.

Класически крем карамел

Копринено гладък и неустоимо вкусен - този класически десерт за крем карамел е изненадващо лесен да се приготвя у дома с няколко прости съставки, които вероятно вече имате в кухнята си.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
10
20 мин
2 часа и 10 мин

Какво е крем карамел?

Крем карамелът е класически френски десерт, известен като crème caramel, който завладява света с елегантната си простота. Създаден в началото на 18-ти век, този десерт съчетава кадифено гладък ванилов крем с горчив карамелен сироп. Перфектният баланс между сладко и леко горчиво го прави любим десерт в ресторанти по целия свят.

Продукти

10
порции

За карамела

180 гр. захар
40 мл вода

За крема

1 л прясно мляко
200 гр. захар
8 бр. яйца
6 големи или 8 малки яйца на стайна температура
5 гр. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

1Подготовка на карамела

В малка тенджера загрейте захарта с водата на среден огън. Разбърквайте, докато захарта се разтопи. Оставете сместа да кипне, докато се получи златисто-кафяв карамел. Разлейте карамела веднага на дъното на формата за печене или индивидуалните купички, като го разнесете равномерно.

    2Подготовка на крема

    В голяма купа разбийте леко яйцата и захарта, докато сместа стане хомогенна. Не разбивайте прекалено, за да избегнете въздух в крема. Загрейте млякото до 40°C, без да го кипвате, и го добавете бавно към яйчната смес, като разбърквате непрекъснато. Добавете ваниловия екстракт и прецедете сместа през цедка.

      3Сглобяване и печене

      Излейте крема върху карамела във формата/купичките. Поставете формите в дълбока тава и налейте гореща вода в тавата до половината от височината на формите. Печете в предварително загрята фурна на 130°C за около 2 часа. Изключете фурната и оставете крем карамела вътре за 30 мин.

        4Охлаждане и сервиране

        Извадете формите от водната баня и ги оставете да изстинат до стайна температура. След това ги поставете в хладилника за поне 2 часа. При сервиране обърнете формата, за да се освободи крем карамелът, а карамелният сос да го покрие. Гарнирайте със свежи малини или други плодове по избор.

          Оборудване

          Малка тенджера за карамела
          Купа за смесване на продуктите
          Форма за печене или индивидуални купички за крем карамела
          Дълбока тава за водна баня
          Цедка

          Полезни съвети

          Проверявайте водната баня периодично. Ако забележите, че завира - добавете няколко кубчета лед към водата на всеки 20 мин. Това е лесен начин да предотвратите кипенето и да гарантирате перфектен резултат.

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          34 рецепти
          pasta
          Паста
          9 рецепти
          zakuska
          Закуска
          32 рецепти
          deserti
          Десерти
          30 рецепти
          pechiva
          Печива
          6 рецепти
          sosove
          Сосове
          22 рецепти

          Свързани рецепти

          limonov-krem-s-kiselo-mlyako-i-klenov-sirop
          Десерти
          Лимонов крем с кисело мляко и кленов сироп
          15 мин
          Лесна
          limonov-krd-samo-s-4-sstavki-1
          Десерти
          Лимонов кърд само с 4 съставки
          20 мин
          Лесна
          domashen-solen-karamel
          Сосове
          Домашен солен карамел
          12 мин
          Лесна
          domashen-sladoled-s-matcha-i-med
          Десерти
          Домашен сладолед с матча и мед
          30 мин
          Лесна