Мъфини с боровинки и орехов топинг на хартиена подложка

Мъфини с боровинки и орехов топинг

Тази меки, пухкави и вкусни мъфини с боровинки и орехов топинг са перфектно допълнение към чаша кафе или чай през летните месеци. Топингът създава хрупкава, сладка и ароматна коричка с вкус на ядки, която перфектно допълва нежната вътрешност на мъфина.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
12
15 мин
25 мин

Мъфини с боровинки и орехов топинг

Мъфини с боровинки и орехов топинг са идеалният избор за всеки, който търси баланс между сочност и хрупкавост. Тези пухкави и сочни мъфини са с богата плънка от пресни или замразени боровинки, а златистият топинг от орехи и канела добавя фин хрупкав завършек. Подходящи са както за закуска, така и за следобедно кафе или чай.

Тези сладки изкушения са изненадващо лесни за приготвяне. Приготвят се с прости съставки, така че можете да се насладите на пухкави топли мъфини с боровинки за по-малко от час.

Използването на масло и олио е ключово в тази рецепта за мъфини с боровинки и орехов топинг - маслото придава богат вкус, докато олиото допринася за сочна текстура. Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте предварително – така ще запазят формата си и няма да оцветят тестото.

Ползи от боровинките и орехите

Боровинките са не само вкусни, но и изключително полезни. Те са богати на антиоксиданти, витамин C, витамин K и фибри. Редовната им консумация може да подпомогне здравето на сърцето, да подсили имунната система и да подобри концентрацията.

Ореховият топинг с канела създава ароматна коричка, която прави всеки мъфин неустоим. Орехите са източник на здравословни мазнини, протеини и витамин E. Те допринасят за сърдечно-съдово здраве и подобряват мозъчната функция. Канелата във финалния топинг добавя не само аромат, но и подпомага метаболизма.

Съхранение и замразяване

Готовите мъфини с боровинки могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер на стайна температура до 2 дни или в хладилник до 5 дни.

За замразяване, охладете напълно мъфините преди съхранение и ги поставете в торбичка за фризер или херметичен контейнер. Могат да се съхраняват замразени до 3 месеца.

Най-добрите мъфини с боровинки

Тази рецепта за мъфини с боровинки и орехов топинг е отличен избор, когато искате да приготвите нещо едновременно лесно, вкусно и впечатляващо. Независимо дали ще ги поднесете топли с чаша кафе или ще ги вземете като бърза закуска за из път, те винаги ще донесат удоволствие.

Ако обичате сладкиши с боровинки, пробвайте и тези мъфини с кисело мляко – гарантирано ще ви хареса.

Продукти

12
порции

За топинга

80 гр. орехи
натрошени
80 гр. кафява захар
3 гр. канела
мляна

За мъфините

70 гр. краве масло
на стайна температура
30 гр. зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
100 гр. бяла захар
30 гр. кафява захар
1 бр. яйце
голямо
120 гр. кисело мляко
120 мл прясно мляко
4 гр. ванилов екстракт
3 гр. лимонови корички
280 гр. брашно
тип 500
2 гр. сол
10 гр. бакпулвер
200 гр. черни боровинки
пресни или замразени

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната

Загрейте фурната на 200°C (горен и долен реотан). Поставете решетката в центъра на фурната. Пригответе тава за мъфини с хартиени формички, намазани с част от маслото.

    2Приготвяне на топинга

    В малка купа смесете 80 г кафява захар, 80 г натрошени орехи и 1 ч.л. канела. Разбъркайте добре и оставете настрана.

      3Подготовка на боровинките

      Оваляйте боровинките в 1 с.л. брашно – това ще ги спре да потъват в тестото.

        4Смесване на сухите съставки

        В голяма купа пресейте брашното, бакпулвера и солта. Добавете бялата и кафявата захар и лимоновите корички, и разбъркайте.

          5Приготвяне на течната смес

          В друга купа разбъркайте леко яйцето. Добавете разтопеното масло, олиото, киселото мляко, прясното мляко и ваниловия екстракт. Разбъркайте с телена бъркалка или миксер до получаване на гладка, хомогенна смес.

            6Обединяване на суха и мокра смес

            Направете кладенче в сухите съставки и изсипете течната смес в него. С помощта на шпатула, внимателно смесете всичко. Не разбърквайте прекалено!

              7Добавяне на боровинките

              Накрая, добавете набрашнените боровинки и още 2-3 пъти със шпатула ги обърнете в тестото.

                8Оформяне и поръсване с топинг

                С лъжица разпределете тестото във формичките (до ръба на формичките) и щедро поръсете повърхността на всеки мъфин с приготвения топинг.

                  9Печене

                  Печете в предварително загрятата фурна на 200°C за около 5 минути, след което намалете температурата на 190°C и продължете да печете за още 15 минути, или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста, а топингът придобие златист цвят и стане леко разтопен.

                    10Сервиране

                    Оставете мъфините да се охладят в тавата за 5-10 минути. След това ги прехвърлете внимателно върху решетка да изстинат напълно преди сервиране.

                      Оборудване

                      Кухненска везна
                      Две големи купи
                      Силиконова шпатула
                      Лъжица
                      Телена бъркалка
                      Тава за мъфини
                      Хартиени формички за мъфини

                      Полезни съвети

                      Преди да добавите боровинките към тестото ги разбъркайте с 1-2 супени лъжици брашно. Винаги оваляйте боровинките в брашно преди добавяне - това предотвратява потъването им.
                      Не прекалявайте с разбъркването на тестото - смесвайте само докато съставките се смесят.
                      Използвайте продукти на стайна температура за по-еднородна смес.
                      Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте - използвайте ги директно след изваждане от фризера.

                      Популярни колекции

                      vecherya
                      Вечеря
                      34 рецепти
                      pasta
                      Паста
                      9 рецепти
                      zakuska
                      Закуска
                      32 рецепти
                      deserti
                      Десерти
                      30 рецепти
                      pechiva
                      Печива
                      6 рецепти
                      sosove
                      Сосове
                      22 рецепти

                      Свързани рецепти

                      mfini-s-borovinki-i-kiselo-mlyako
                      Десерти
                      Мъфини с боровинки и кисело мляко
                      30 мин
                      Лесна
                      keks-s-borovinki-i-kiselo-mlyako
                      Десерти
                      Кекс с боровинки и кисело мляко
                      60 мин
                      Лесна
                      chijzkejk-s-borovinki
                      Десерти
                      Чийзкейк с боровинки
                      1 час и 5 мин
                      Лесна
                      chijzkejk-s-borovinkov-sos
                      Десерти
                      Чийзкейк с боровинков сос
                      1 час и 20 мин
                      Лесна