Парчета кекс с боровинки, нарязани на квадрати, с хрупкава златиста коричка, свежи боровинки и бяла глазура

Кекс с боровинки и кисело мляко

Този боровинков кекс е крехък и вкусен, сочен и пълен с боровинки. Суровата захар отгоре създава апетитна хрупкава коричка, която контрастира прекрасно с мекия вътрешен слой.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
12
10 мин
50 мин

Кекс с боровинки и кисело мляко

Кекс с боровинки и кисело мляко - невероятно мек и целия изпълнен със сочни боровинки. Суровата захар отгоре създава апетитна хрупкава коричка, която контрастира прекрасно с мекия вътрешен слой.

Киселото мляко е ключовата съставка за този домашен кекс с боровинки – то придава свежест и лекота на текстурата, като същевременно активира содата за хляб, за да се получи перфектно въздушно тесто.

Кленовият сироп допринася за дълбочината на вкуса и добавя карамелени нотки, които се съчетават великолепно с боровинките и канелата.

Боровинките не са просто вкусно допълнение - те са истински суперхрани, които превръщат този десерт в полезно лакомство. Богати на антиоксиданти, витамин C и фибри, малките плодчета добавят не само сладко-кисел вкус, но и красив цвят към кекса.

Независимо дали използвате пресни или замразени боровинки, резултатът ще бъде еднакво впечатляващ. При използване на замразени боровинки не ги размразявайте предварително - добавете ги директно в тестото, за да избегнете излишна влага.

Тази рецепта е идеална за всеки повод - от семейна закуска до елегантен десерт за гости.

Сервиране и съхранение

Преди сервиране оставете готовия домашен кекс с боровинки на стайна температура за около 15-20 минути.

Този десерт с боровинки се съхранява в хладилник до 4-5 дни, като най-добре е да бъде покрит, за да не изсъхне. Може също да се замрази за по-дълъг период – до 3 месеца.

Вариации и идеи

Тази рецепта за кекс с боровинки и кисело мляко позволява различни вариации:

  • Ароматни промени: добавете кора от лимон или портокал, за да превърнете класическия десерт в свеж летен кекс.
  • Празнична версия: заменете част от захарта с кафява и прибавете канела или кардамон – така ще получите перфектния коледен кекс.
  • Безлактозна адаптация: заменете маслото с кокосово, а киселото мляко – с растителна алтернатива.
  • Безглутенова версия: използвайте безглутеново брашно 1:1 или смес от оризово, бадемово и тапиока.
  • Веган вариант: заменете яйцата с „чиа яйца“ или ленено семе, а киселото мляко и млякото – с растителни алтернативи.
  • По-здравословна опция: използвайте пълнозърнесто брашно, овесени ядки и кокосова захар за повече фибри и по-малко рафинирана захар.
  • Заменете боровинките: опитайте с малини, къпини или дори парченца тъмен шоколад – така ще получите нови вкусове, без да губите нежната текстура на кекса.

За други рецепти с боровинки опитайте чийзкейк с боровинки и мъфини с кисело мляко.

Коледен кекс или летен кекс – изборът е ваш

Въпреки, че боровинките са летен плод, тази рецепта за кекс с боровинки и кисело мляко е също толкова подходяща за коледната трапеза. През зимата може да използвате замразени плодове и да придадете на десерта празнично усещане с топли подправки.

Използвайте замразени боровинки през зимата - те запазват вкуса и цвета си отлично. За още по-празнична атмосфера добавете щипка мускатово орехче, канела или кардамон към тестото.

Така един прост домашен кекс с боровинки може да бъде едновременно летен кекс със свежи плодове или коледен кекс с аромат на канела – идеален десерт за всяко време от годината.

Продукти

12
порции

120 гр. слънчогледово олио
или зентин
180 гр. бяла захар
алерген
2 бр. яйца
големи
алерген
150 гр. кисело мляко
4 гр. ванилов екстракт
алерген
210 гр. брашно
тип 500
10 гр. бакпулвер
2 гр. сода за хляб
2 гр. сол
200 гр. черни боровинки
пресни или замразени
2 гр. канела
мляна
30 мл кленов сироп
30 гр. захар Демерара
за поръсване

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната

Загрейте фурната на 180°C (горен и долен реотан). Подгответе формата за кекс като я застелете с намаслена хартия за печене.

    2Подготовка на боровинките

    Ако използвате пресни боровинки, ги измийте, почистете и отцедете. Можете също да използвате и замразени боровинки. В малка купа разбъркайте внимателно боровинките в 2-3 с.л. брашно - това ще предотврати потъването им в тестото.

      3Приготвяне на течната смес

      В голяма купа смесете кленовия сироп и разтопеното масло. Добавете яйцата, киселото мляко и ваниловия екстракт. Разбъркайте до получаване на гладка, хомогенна смес.

        4Смесване на сухите съставки

        Внимателно отделна купа пресейте брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. Накрая добавете захарта и разбъркайте.

          5Обединяване на суха и мокра смес

          Изсипете мокрите съставки в сухите и разбъркайте с голяма лъжица, само докато се смесят.

            6Добавяне на боровинките

            Добавете 2/3 от набрашнените боровинки към сместа и внимателно ги обърнете в тестото с няколко движения.

              7Подготовка на тестото

              Изсипете тестото в подготвената тава. Разпределете останалите боровинки отгоре, след което поръсете горната част на боровинките със захар Демерара.

                8Печене

                За равномерно печене, поставете решетката в центъра на фурната. Печете около 50–60 минути, или до проба на клечка (външното покритие трябва да е златисто, а клечката, поставена в центъра, да излиза суха).

                  9Охлаждане и сервиране

                  Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади за 10 минути върху решетка. Сервирайте с ванилов сладолед или заквасена сметана

                    Оборудване

                    Миксер или кухненски робот
                    Кухненска везна/ мерителни чаши
                    Силиконова шпатула
                    Форма за печене с диаметър 23 см или в квадратна форма за печене 20х20 см
                    Хартия за печене

                    Полезни съвети

                    След като смесите мокрите и сухите съставки, просто ги разбъркайте леко с шпатула - само докато всичко се смеси.
                    За по-богат вкус добавете малко шоколадови парченца към тестото заедно с боровинките. Горчивият шоколад перфектно допълва сладостта на плодовете в кекса.

                    Популярни колекции

                    vecherya
                    Вечеря
                    34 рецепти
                    pasta
                    Паста
                    9 рецепти
                    zakuska
                    Закуска
                    32 рецепти
                    deserti
                    Десерти
                    30 рецепти
                    pechiva
                    Печива
                    6 рецепти
                    sosove
                    Сосове
                    22 рецепти

                    Свързани рецепти

                    mfini-s-borovinki-i-kiselo-mlyako
                    Десерти
                    Мъфини с боровинки и кисело мляко
                    30 мин
                    Лесна
                    chijzkejk-s-borovinki
                    Десерти
                    Чийзкейк с боровинки
                    1 час и 5 мин
                    Лесна
                    chijzkejk-s-borovinkov-sos
                    Десерти
                    Чийзкейк с боровинков сос
                    1 час и 20 мин
                    Лесна
                    mfini-s-borovinki-i-orehov-toping
                    Десерти
                    Мъфини с боровинки и орехов топинг
                    40 мин
                    Лесна