
Кекс с боровинки и кисело мляко
Този боровинков кекс е крехък и вкусен, сочен и пълен с боровинки. Суровата захар отгоре създава апетитна хрупкава коричка, която контрастира прекрасно с мекия вътрешен слой.
Този боровинков кекс е крехък и вкусен, сочен и пълен с боровинки. Суровата захар отгоре създава апетитна хрупкава коричка, която контрастира прекрасно с мекия вътрешен слой.
Кекс с боровинки и кисело мляко - невероятно мек и целия изпълнен със сочни боровинки. Суровата захар отгоре създава апетитна хрупкава коричка, която контрастира прекрасно с мекия вътрешен слой.
Киселото мляко е ключовата съставка за този домашен кекс с боровинки – то придава свежест и лекота на текстурата, като същевременно активира содата за хляб, за да се получи перфектно въздушно тесто.
Кленовият сироп допринася за дълбочината на вкуса и добавя карамелени нотки, които се съчетават великолепно с боровинките и канелата.
Боровинките не са просто вкусно допълнение - те са истински суперхрани, които превръщат този десерт в полезно лакомство. Богати на антиоксиданти, витамин C и фибри, малките плодчета добавят не само сладко-кисел вкус, но и красив цвят към кекса.
Независимо дали използвате пресни или замразени боровинки, резултатът ще бъде еднакво впечатляващ. При използване на замразени боровинки не ги размразявайте предварително - добавете ги директно в тестото, за да избегнете излишна влага.
Тази рецепта е идеална за всеки повод - от семейна закуска до елегантен десерт за гости.
Преди сервиране оставете готовия домашен кекс с боровинки на стайна температура за около 15-20 минути.
Този десерт с боровинки се съхранява в хладилник до 4-5 дни, като най-добре е да бъде покрит, за да не изсъхне. Може също да се замрази за по-дълъг период – до 3 месеца.
Тази рецепта за кекс с боровинки и кисело мляко позволява различни вариации:
За други рецепти с боровинки опитайте чийзкейк с боровинки и мъфини с кисело мляко.
Въпреки, че боровинките са летен плод, тази рецепта за кекс с боровинки и кисело мляко е също толкова подходяща за коледната трапеза. През зимата може да използвате замразени плодове и да придадете на десерта празнично усещане с топли подправки.
Използвайте замразени боровинки през зимата - те запазват вкуса и цвета си отлично. За още по-празнична атмосфера добавете щипка мускатово орехче, канела или кардамон към тестото.
Така един прост домашен кекс с боровинки може да бъде едновременно летен кекс със свежи плодове или коледен кекс с аромат на канела – идеален десерт за всяко време от годината.