Парчета боровинков чийзкейк със слой от виолетов крем и пресни боровинки върху бяла дървена дъска

Чийзкейк с боровинки

Пригответе този невероятно вкусен и апетитен чийзкейк с боровинки. Кремообразният слой и сладко-киселия вкус го правят перфектен десерт за всеки повод.

Десерти
Лесна
Navigation icon
share
12
15 мин
50 мин

Домашен чийзкейк с боровинки – перфектен десерт за любителите на боровинки

Чийзкейк с боровинки е един от най-вкусните и визуално впечатляващи десерти, който лесно можете да приготвите у дома. Тази рецепта за чийзкейк с боровинки комбинира кремообразна текстура с леко кисел вкус на плодове, създавайки перфектен баланс между сладко и кисело.

В тази рецепта за чийзкейк крема се приготвя с рикота, маскарпоне и заквасена сметана. Добавянето на боровинковия слой придава както вкус, така и визуална красота на десерта.

Идеален десерт за специални моменти

Чийзкейк с боровинки е подходящ не само за семейни празници, но и за специални поводи като рождени дни или вечеря с приятели. Красивият виолетов слой прави десерта впечатляващ, а кремообразната текстура го превръща в незабравимо кулинарно изживяване.

Боровинковия слой – сърцето на десерта

Тайната на този десерт с боровинки е в отчетливия виолетов слой, който се получава чрез пасиране на боровинките и смесването им с половината крем. Така ще имаме невероятно красив боровинков слой, който, добавен към чийзкейка, ще придаде изключитен цвят и вкус на боровинки.

Този чийзкейк с боровинки е плътен и цветен дори след печене. Визуалният контраст между белия крем и виолетовия боровинков слой прави чийзкейка още по-привлекателен за сервиране.

Ползи от боровинки

Боровинките не са само вкусни, но и полезни за здравето. Те са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които подпомагат имунната система и сърдечно-съдовото здраве. Ако искате да научите повече за ползите от боровинки, можете да прочетете нашата статия Боровинки - ползи и приложение.

Малките сини плодове добавят не само вкус, но и хранителна стойност към всяко парче от този десерт с боровинки.

Съвети за сервиране и комбинации

За по-изискан ефект може да сервирате чийзкейка с малко свежи плодове, ментови листенца или леко поръсен пудра захар. Съчетава се чудесно с черно кафе, чай или чаша бяло вино, като това превръща всяко парче в истинско удоволствие за сетивата.

Заключение

Тази рецепта за чийзкейк с боровинки съчетава кремообразност, свежест и красив виолетов слой, създавайки десерт с боровинки, който ще впечатли всеки.

За други рецепти с боровинки опитайте нашите изпитани рецепти за чийзкейк с боровинков сос и мъфини с кисело мляко.

Продукти

12
порции

За блата

200 гр. бисквити
овесени или маслени
80 гр. краве масло
разтопено

За белия крем

250 гр. рикота
250 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
или цедено кисело мляко
2 бр. яйца
270 гр. бяла захар
3 гр. лимонови корички
или кората на 1/2 лимон
4 гр. ванилов екстракт
20 гр. брашно

За боровинковия слой

черни боровинки
пресни или замразени
20 гр. брашно
или нишесте

Начин на приготвяне

1Подготовка на боровинките

Изплакнете боровинките и оставете настрана

    2Заграване на фурната

    Загрейте фурната до 180°C. Подгответе форма за торта с падащо дъно (23–24 см), като застелете дъното с хартия за печене и намажете стените с масло.

      3Приготвяне на основата

      Смелете бисквитите на фини трохи в кухненски робот или блендер. Добавете масло (разтопено или на стайна температура) и разбъркайте добре. Разпределете сместа равномерно по дъното на формата, като притискате с чаша или лъжица. Оставете настрана.

        4Приготвяне на крема

        В голяма купа разбийте с миксер съвсем леко рикотата, маскарпонето, заквасената сметана, захарта и ванилията, за около 2–3 минути, докато стане гладък крем. След това прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате внимателно на ниска скорост (или с телена бъркалка на ръка) за кратко. Накрая добавете брашното и лимоновата кора, разбъркайте с шпатула до хомогенна смес.

          5Приготвяне на белия слой

          Изсипете половината крем върху бисквитения блат и разпределете равномерно.

            6Приготвяне на боровинкови слой

            Пасирайте боровинките с ръчен блендер на висока скорост до гладкост. Добавете ги към останалата половина от крема и разбъркайте внимателно с шпатула. Ако е нужно, добавете малко брашно или нишесте за сгъстяване. Изсипете внимателно върху белия крем, за да се получат два отделни слоя.

              7Печене

              Печете в предварително загрятата фурна на 180°C за около 50–55 минути. Чийзкейкът е готов, когато повърхността му е стегната и леко златиста. Нормално е да се появят пукнатини.

                8Охлаждане и сервиране

                Внимателно освободете чийзкейка от формата и поставете на поднос. Оставете да престои още 1 час, сложете капак и приберете в хладилника за през нощта. По желание може да украсите горната част на чийзкейка с цели пресни боровинки преди сервиране.

                  Оборудване

                  Форма за торта с падащо дъно ( диаметър 23–24 см)
                  Кухненски робот или блендер
                  Ръчен миксер или телена бъркалка
                  Хартия за печене
                  Купи за смесване
                  Шпатула

                  Полезни съвети

                  Гладък боровинков слой – ако искате изключително гладък слой, пасирайте боровинките добре и прецедете.
                  Охлаждане – оставете чийзкейка да се охлади на стайна температура за около час, след което го сложете в хладилника за минимум 3 часа, а най-добре – през нощта. Това гарантира стабилност на слоевете и гладка текстура.
                  Декорация и сервиране – може да добавите свежи боровинки и натрошени ядки върху охладения чийзкейк за красив финален ефект.

                  Популярни колекции

                  vecherya
                  Вечеря
                  34 рецепти
                  pasta
                  Паста
                  9 рецепти
                  zakuska
                  Закуска
                  32 рецепти
                  deserti
                  Десерти
                  30 рецепти
                  pechiva
                  Печива
                  6 рецепти
                  sosove
                  Сосове
                  22 рецепти

                  Свързани рецепти

                  malinov-chijzkejk-s-rikota-i-maskarpone
                  Десерти
                  Малинов чийзкейк с рикота и маскарпоне
                  1 час и 30 мин
                  Лесна
                  mfini-s-borovinki-i-kiselo-mlyako
                  Десерти
                  Мъфини с боровинки и кисело мляко
                  30 мин
                  Лесна
                  chijzkejk-s-matcha
                  Десерти
                  Чийзкейк с матча
                  1 час и 30 мин
                  Средна
                  chijzkejk-ss-solen-karamel
                  Десерти
                  Чийзкейк със солен карамел
                  1 час и 10 мин
                  Средно трудна
                  keks-s-borovinki-i-kiselo-mlyako
                  Десерти
                  Кекс с боровинки и кисело мляко
                  60 мин
                  Лесна
                  chijzkejk-s-borovinkov-sos
                  Десерти
                  Чийзкейк с боровинков сос
                  1 час и 20 мин
                  Лесна
                  mfini-s-borovinki-i-orehov-toping
                  Десерти
                  Мъфини с боровинки и орехов топинг
                  40 мин
                  Лесна