Тарт с карамел и орехи с златисто-кафява карамелова глазура и цели орехови ядки върху хрупкава основа от тесто

Тарт със солен карамел и орехи

Този десерт, едновременно рустик и изискан, е истинска наслада за сетивата - с хрупкава маслена основа, златист карамелен крем и ароматни орехи. Перфектният десерт за всеки повод.

Десерти
Средно трудна
Navigation icon
share
8
35 мин
25 мин

Тарт със солен карамел и орехи - есенна класика на орехов пай

Тарт с карамел и орехи е задължителен десерт през есенния сезон със своята перфектно балансирана комбинация от съставки. Тайната на тази рецепта за тарт е в контраста между вкусовете и текстурите.

Комбинацията от карамел и ядки е популярна във френската и италианската кухня. Хрупкавата изпечената основа балансира богатия и леко горчив привкус на златистия карамел. Орехите допринасят с дълбок и топъл аромат, който прави всяка хапка незабравима.

От гледна точка на организацията на процеса, е важно да предвидите достатъчно време за охлаждане. Това включва:

  • Охлаждане на тестото: 30 минути до 1 час в хладилника, за да се стегне и предотврати свиването му при печене.
  • Стягане на карамела: След нанасянето му върху основата и изпичане, оставете тарта да се стегне за около 30 минути на стайна температура.

Тази рецепта за тарт със солен карамел и орехи можете да направите като акцент в празнично меню - десерта съчетава богатство и изтънченост в една хапка. Десертите, които имат този деликатен баланс между солено и сладко, винаги изглеждат толкова неустоими.

Хрупкаво маслено тесто

За хрупкаво маслено тесто в тази рецепта за тарт със солен карамел и орехи, внимавайте да не преработите тестото, след като съставките са смесени.

Вземете малка шепа тесто в ръката си - ако се слепва и не се разпада, готово е. Ако се троши и пада на парчета, добавете още студена вода (по половин супена лъжица), докато тестото се свърже. Внимавайте да не прекалите - твърде много течност прави тестото жилаво.

Перфекният карамел за тарт с орехи

Тази рецепта за тарт с орехи перфектно се допълва със соления карамел.

Пълнежът от солен карамел е звездата на тази рецепта за орехов пай. За перфектен карамел, ключът е да не бъркате захарта в началото, докато се топи, а само леко да разклащате тенджерата, за да се разтопи равномерно. Когато достигне желания златисто-кафяв цвят, разбъркайте, свалете от огъня и добавете маслото и затоплената сметана. След това продължете да бъркате на слаб огън. Накрая добавете солта. Ще получите златистокафяв гладък карамел.

За по-детайлни обяснения , разгледайте нашата рецепта за домашен солен карамел.

Хранителна стойност

Хранителният състав на 100г тарт включва:

  • Енергийна стойност: 480 kcal
  • Мазнини: ~ 32 g
  • Въглехидрати: ~ 45 g
  • Белтъчини: ~ 5 g

Стойностите са приблизителни и могат да варират в зависимост от точните продукти и техните количества.

История и традиции

Тартът се отличава от пайовете със своето по-тънко и крехко тесто (pâte sucrée) и често се пече във форми с подвижно дъно, за да запази своя изискан и деликатен вид. Днес съществуват безброй вариации – от класически плодови до модерни с крем брюле, шоколад или карамелени бонбони.

В основата на този десерт лежи вкусът на солен карамел – идея с корени в региона Бретан, Франция. Там вековната традиция на използване на висококачествено солено масло (beurre salé) в сладкарството е обичайна практика.

Въпреки, че концепцията не е напълно нова, човекът, който я превърна от местна особеност в световна сензация, е шоколадиерът Анри Льо Ру. През 1977 г. той гениално преосмисля регионалния вкус, създавайки съвършено гладък луксозен карамел от солено масло. Неговият кулинарен шедьовър, комбиниран често с хрупкави ядки, му спечелил титлата "Най-добър сладкиш на Франция" (Meilleur Bonbon de France) през 1980 г. Успехът на Льо Ру значително допринася за популяризирането на соления карамел извън границите на Бретан, като той постепенно се превръща в хит на френските и по-късно на международните гурме аудитории.

Вариации и съвети

В тази рецепта за тарт с карамел можете да замените орехите с лешници, бадеми или пекан.

За безглутенова версия използвайте безглутеново брашно за масленото тесто.

Оставете тарта да се охлади напълно, преди да го извадите от формата. Това ще позволи на пълнежа да се държи добре и ще предотврати счупването на тестото, когато се извади от формата.

Поднесете този тарт със солен карамел и орехи с топка ванилов сладолед или леко разбита сметана. Това ще омекоти вкуса на карамела и ще направи десерта още по-изкушаващ.

Ако сте фен на десерти с карамел, пробвайте и чийзкейк със солен карамел – кремообразна класика с карамелено докосване.

Продукти

8
порции

За тарта

180 гр. брашно
тип 500
150 гр. краве масло
студено, нарязано на кубчета
1 бр. жълтък
30 мл студена вода
50 гр. бяла захар

За пълнежа

250 гр. бяла захар
150 гр. краве масло
70 гр. течна сметана
на стайна температура
45 мл вода
3 гр. морска сол
250 гр. орехи
или пекан

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната

Загрейте фурната на 190°C (горен и долен реотан). Намаслете леко формата за тарт.

    2Приготвяне на основата

    Смесете брашното, маслото и захарта. Разтрийте с пръсти (или в робот), докато стане на ситни трохи смес. Добавете жълтъка и студената вода. Оформете топка, притиснете я леко с диск и я завийте я в стреч фолио. Охладете за 30 мин или до следващия ден.

      3Разточване на тестото

      Разточете тестото на кръг около 30 см върху леко набрашнена повърхност. Поставете го в приготвената форма и притиснете към дъното и ръбовете. Сложете отгоре хартия за печене и тежести. Охладете за 30 мин.

        4Изпичане на тестото

        Печете на 190°C за 10-15 мин. Махнете тежестите и хартията и печете още 5 мин до златисто.

          5Приготвяне на карамела

          Загрейте сметаната в малка тенджера на средно слаб огън, без да кипва, и оставете настрана. В тенджера с дебело дъно сложете захарта и водата (около 3 с.л.), и загрейте на бавен огън. След като захарта се разтвори, засилете огъня като не спирате да разбърквате, докато захарта се разтопи и се превърне в златисто-кафяв карамел. Свалете от огъня, добавете маслото, като бъркате непрекъснато. Внимателно налейте затоплената сметана на тънка струя, като продължите са бъркате непрекъснато. Внимавайте за пръски. Сложете солта и върнете на слаб огън. Гответе при непрекъснато бъркане, докато карамелът стане гладък и леко се сгъсти (около 2-3 мин). Свалете от огъня и добавете орехите.

            6Печене с пълнежа

            Изсипете карамела с орехите върху изпечената кора и загладете. Намалете фурната на 160°C и печете тарта за 8-10 минути. Ако карамелът, който сте приготвили е доста гъст, пропуснете тази стъпка.

              7Охлаждане и сервиране

              Оставете тарта да се охлади на стайна температура за 30 минути и го нарежете на триъгълни парчета. Сервирайте топъл или на стайна температура – самостоятелно, с топка ванилов сладолед или бита сметана.

                Оборудване

                Кухненска везна или мерителни чаши
                Форма за тарт с диаметър 23-24 см
                Хартия за печене
                Кухненски робот, или купа и ръчен миксер
                Тенджера с дебело дъно
                Дървена лъжица или силиконова шпатула
                Тел за разбиване
                Тежести за пай (боб, ориз или керамични топчета)

                Полезни съвети

                За основата на карта използвайте студено масло, нарязано на малки кубчета - това е ключът към хрупкавата основа. Разтрийте го бързо с върховете на пръстите до трохи, маслото няма да се стопи от топлината на ръцете.
                За да предотвратите кристализацията на карамела, използвайте термометър по време на готвене (температура за карамел е между 160-175°C за светъл до тъмно-златист карамел) и не разбърквайте сместа, след като захарта започне да се топи.
                За по-интензивен вкус използвайте леко запечени орехи - леко запечете ядките в тиган на средно силен огън за около 4-5 минути, или в тава за печене във фурна.
                Тарта може да се съхранява до 4 дни на стайна температура (покрит в кутия или със стреч фолио) или да се замрази до 3 месеца.

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                34 рецепти
                pasta
                Паста
                9 рецепти
                zakuska
                Закуска
                32 рецепти
                deserti
                Десерти
                30 рецепти
                pechiva
                Печива
                6 рецепти
                sosove
                Сосове
                22 рецепти

                Свързани рецепти

                chijzkejk-ss-solen-karamel
                Десерти
                Чийзкейк със солен карамел
                1 час и 10 мин
                Средно трудна
                domashen-solen-karamel
                Сосове
                Домашен солен карамел
                12 мин
                Лесна
                fuch-s-kakao-i-orehi
                Десерти
                Фъч с какао и орехи
                50 мин
                Лесна
                biskviti-s-parchencza-shokolad-i-orehi
                Десерти
                Бисквити с парченца шоколад и орехи
                25 мин
                Лесна