Домашен чийзкейк с течащ карамелов сос и украса от зелен шам-фъстък

Чийзкейк със солен карамел

🎂 Този чийзкейк със солен карамел е невероятно богат и плътен десерт. Съчетанието от хрупкава основа, кремообразен пълнеж и разтапяща се карамелена глазура го прави перфектен за празници и специални моменти.

Десерти
Средно трудна
Navigation icon
share
12
25 мин
45 мин

Лесна рецепта за чийзкейк със солен карамел

Чийзкейк със солен карамел е едно от онези изкушения, които съчетават класическата кремообразна текстура на чийзкейка с богатия вкус на карамел и щипка сол за баланс. Това е десерт, който впечатлява както с външния си вид, така и с дълбочината на вкуса. Перфектен е за празници, семейни събирания или когато искате да поднесете нещо специално.

Тази рецепта за домашен чийзкейк със солен карамел е без желатин и вариант на класическия чийзкейк Филаделфия. Докато оригиналният Филаделфия залага на изчистен вкус и гладка текстура, тук добавянето на карамел и щипка сол създава модерен контраст и по-интензивен вкус. Приликата остава в метода на приготвяне – печене без желатин, използване на крема сирене и яйчна основа, което гарантира плътност и кадифена структура.

Какво прави този чийзкейк различен?

Тази рецепта за печен домашен чийзкейк с карамел е кремообразна, пълна с карамелен вкус, бърза и лесна за приготвяне. Не е необходима водна баня!

Изпеченият десерт със солен карамел има по-твърда текстура от този, който се приготвят без печене, като в същото време е супер кремообразен и много гладък. Добавянето на ароматен домашен солен карамел прави чийзкейка неустоим.

Основата е приготвена от маслени бисквити, бял шоколад, орехи и канела – комбинация, която добавя хрупкавост и леко пикантен аромат. Кремът е кадифен, с балансирана сладост от крема сирене, яйца и ванилия. Но истинската звезда е карамелената глазура, която се приготвя от захар, масло и сметана.

Защо да изберете тази рецепта за чийзкейк със солен карамел?

Това е десерт със солен карамел, който комбинира контрасти – сладко и солено, кремообразно и хрупкаво. Лесен е за приготвяне, не изисква специални умения и е подходящ за всеки, който обича домашни сладкиши. Освен това този чийзкейк със солен карамел изглежда професионално и може да бъде централният елемент на всяка празнична трапеза.

Използването на домашно приготвен карамел в тази рецепта за чийзкейк е най-добрият начин, но в краен случай можете да използвате и купен.

Съвети за перфектен резултат

За тази рецепта използваме домашно приготвен солен карамел, който придава неповторим богат вкус на десерта. Ако искате да научите повече за приготвянето на перфектния солен карамел, можете да разгледате нашата подробна рецепта за Домашен солен карамел.

  • Пригответе карамела в тенджера с дебело дъно, за да избегнете прегаряне.
  • За карамела винаги ползвайте сметана на стайна температура – това гарантира гладка текстура.
  • Не забравяйте да охладите чийзкейка за една нощ – така ароматите се сливат, а десертът стяга правилно.
  • Ако не искате да приготвяте домашен карамелен сос, можете да използвате купен от магазина.

Заключение

Ако търсите лесна рецепта за чийзкейк с карамел, която изглежда впечатляващо и радва с неповторим вкус, този вариант със солен карамел е идеален избор. Всяка хапка от този десерт е разкошна и сладка, с леко солен вкус. Богата основа, пухкав крем и карамелена глазура със сол правят десерта истинско удоволствие за сетивата.

Продукти

12
порции

За карамела

260 гр. бяла захар
150 гр. течна сметана
70 гр. краве масло
за предпочитане солено
3 гр. сол

За основата

200 гр. маслени бисквити
около 16-18 бр
60 гр. краве масло
на стайна температура
30 гр. бял шоколад
60 гр. орехи
натрошени
2 гр. канела
мляна

За крема

400 гр. крема сирене
или маскарпоне
100 гр. заквасена сметана
3 бр. яйца
150 гр. бяла захар
4 гр. ванилов екстракт
4 гр. лимонови корички
или кората на 1/2 малък лимон
50 гр. брашно

За поръсване

40 гр. шам-фъстък
или солени фъстъци

Начин на приготвяне

1Заграване на фурната

Загрейте фурната до 190°C. Подгответе форма за торта с падащо дъно (диаметър 23-24 см), като я застелете дъното с хартия за печене и я намажете с масло.

    2Приготвяне на основата

    Смелете бисквитите и белия шоколад в кухненски робот или блендер. Добавете маслото, орехите и канелата и разбъркайте. Разпределете сместа по дъното на формата, като притиснете плътно и оставете настрана.

      3Приготвяне на карамела

      В тенджера с дебело дъно разтопете захарта на среден огън, без да бъркате. Когато усетите, че захарта на дъното започва да се топи, започнете да бъркате. Намалете на слаб огън и продължете да разбърквате, докато се получи златист карамел. Свалете от огъня и добавете маслото, като продължите да разбърквате до разтопяване. Внимателно прибавете и сметаната, на няколко етапа, при непрекъснато бъркане. Накрая добавете солта и разбъркайте. Налейте готовия карамел в стъклен или керамичен съд и оставете да се охлади 10–15 минути.

        4Приготвяне на крема

        В голяма купа разбийте крема сиренето, заквасената сметана, лимоновите корички и ванилията, на бавна скорост за 2–3 минути. В отделна купа смесете брашното и захарта и прибавете към крема. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате съвсем леко след всяко.

          5Сглобяване и печене

          Изсипете сместа върху бисквитената основа и печете за около 40-50 минути. Чийзкейка е готов, когато повърхността е стегната и златиста. Оставете да изстине.

            6Гарниране

            Разпределете карамела върху чийзкейка, поръсете с шам-фъстък и оставете да престои 1 час на стайна температура преди да приберете в хладилника през нощта. Алтернативно, можете да оставите чийзкейка без карамел и да го разлеете върху всяко парче непосредствено преди сервиране.

              7Охлаждане и сервиране

              Приберете готовия чийзкейк в хладилника за през нощта. Сервирайте охладен с кафе еспресо или студено лате - перфектни за баланс.

                Оборудване

                Кухненска везна
                Тенджера с дебело дъно за карамела
                Силиконова шпатула
                Стъклен или керамичен съд за охлаждане на карамела

                Полезни съвети

                Оставете десерта да се охлади в хладилник за една нощ, или поне 3 часа.
                Заменете орехите с едро нарязани солени фъстъчени парченца.

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                34 рецепти
                pasta
                Паста
                9 рецепти
                zakuska
                Закуска
                32 рецепти
                deserti
                Десерти
                30 рецепти
                pechiva
                Печива
                6 рецепти
                sosove
                Сосове
                22 рецепти

                Свързани рецепти

                chijzkejk-s-matcha
                Десерти
                Чийзкейк с матча
                1 час и 30 мин
                Средна
                domashen-solen-karamel
                Сосове
                Домашен солен карамел
                12 мин
                Лесна
                malinov-chijzkejk-s-rikota-i-maskarpone
                Десерти
                Малинов чийзкейк с рикота и маскарпоне
                1 час и 30 мин
                Лесна
                mfini-s-borovinki-i-kiselo-mlyako
                Десерти
                Мъфини с боровинки и кисело мляко
                30 мин
                Лесна
                chijzkejk-s-borovinki
                Десерти
                Чийзкейк с боровинки
                1 час и 5 мин
                Лесна
                chijzkejk-s-borovinkov-sos
                Десерти
                Чийзкейк с боровинков сос
                1 час и 20 мин
                Лесна
                mfini-s-borovinki-i-orehov-toping
                Десерти
                Мъфини с боровинки и орехов топинг
                40 мин
                Лесна