Печени картофи на фурна със златиста коричка

Печени картофи на фурна с хрупкава коричка

Печени картофи на фурна – класическа рецепта с хрупкава коричка. Перфектни като гарнитура или основно ястие.

Основни
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
50 мин

Лесна рецепта за картофи на фурна

Печени картофи на фурна са едно от онези ястия, които никога не омръзват. Тайната на перфектната хрупкава коричка се крие в двойното печене - първо на ниска температура, за да се осигури мекота вътре, и след това на висока, за да се получи златиста и хрупкава коричка.

Знаете ли, че картофите са над 80% вода, но въпреки това са изключително питателни и здравословни? Освен това съдържат витамин C, витамини от група B и минерали като калий, който подпомага баланса на течностите в организма. Приготвени на фурна, те запазват ценните си вещества и са по-лека алтернатива на пържените картофи.

Добавянето на малко зехтин и свежи билки при печенето не само подсилва вкуса, но и прави картофите още по-полезни. Затова печените картофи са не просто вкусна гарнитура, а и здравословен избор за всяка трапеза. Сервирайте тези хрупкави картофи топли, поръсени с щипка морска сол и пресни билки, или в комбинация с ароматен чеснов сос.

Печените картофи се комбинират отлично с различни сосове според вкуса - опитайте ги с нашия сос дзадзики.

Продукти

4
порции

1 кг картофи
40 мл зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
10 гр. червен пипер
по желание
5 гр. чубрица
сушена
сол
на вкус

Начин на приготвяне

1Подготовка на картофите

Измийте картофите и ги обелете. Нарежете ги на равномерни парчета (клинове или кубчета).

    2Печене

    Загрейте фурната до 200°C. Разстелете картофите върху тава, покрита с хартия за печене. Овкусете със зехтин и сол и разбъркайте добре. Поръсете отгоре с червен пипер и чубрица. Печете за около 40-50 минути (в зависимост от фурната).

      3Сервиране

      Извадете картофите от фурната и ги поднесете горещи.

        Оборудване

        Голяма купа
        Тава за печене
        Хартия за печене
        Готварска лъжица

        Полезни съвети

        Комбинирайте печените картофи с млечни продукти или яйца.
        Накиснете нарязаните картофи за 20–30 минути в студена вода, после ги подсушете добре – така стават по-хрупкави при печене.
        Картофите са естествено с ниско съдържание на натрий – използвайте повече подправки и билки вместо много сол.

        Популярни колекции

        vecherya
        Вечеря
        34 рецепти
        pasta
        Паста
        9 рецепти
        zakuska
        Закуска
        32 рецепти
        deserti
        Десерти
        30 рецепти
        pechiva
        Печива
        6 рецепти
        sosove
        Сосове
        22 рецепти

        Свързани рецепти

        kartofi-na-furna-za-helouin
        Вечеря
        Картофи на фурна за Хелоуин
        50 мин
        Лесна
        hrupkavi-kartofeni-kyufteta-na-furna
        Основни
        Хрупкави картофени кюфтета на фурна
        60 мин
        Лесна
        brz-sos-tartar
        Дипове
        Бърз сос тартар
        10 мин
        Лесна
        reczepta-za-originalen-grczki-sos-dzadziki
        Сосове
        Рецепта за оригинален гръцки сос Дзадзики
        10 мин
        Лесна