Печени картофи на фурна със златисто-кафява коричка, приготвени от цели небелени картофи, леко разрязани.

Картофи на фурна за Хелоуин

Ако планирате да организирате семейна вечер за Хелоуин, тази рецепта за печени картофи е идеална. Златиста коричка отвън, меки отвътре, с тематични декоративни разрези.

Вечеря
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
40 мин

Картофи на фурна - лесна рецепта за Хелоуин

Приготвянето на тази рецепта за картофи на фурна е супер лесно и е точно като издълбаването на тиква. С помощта на остър нож направете хубави дълбоки разрези, превръщайки обикновените картофи в забавни празнични лица.

Защо да печем картофи цели небелени?

Печените картофи имат богат вкус и запазват повече хранителни вещества. Подходящи са за диети, най-вече ако не се добавя излишна мазнина.

Целите картофи са не само по-здравословни, но и вкусни. Обелките съдържат значителна част от фибрите и витамините, особено витамин C и калий. При печене на фурна те стават изключително хрупкави и ароматни, докато вътрешността на картофите остава мека и кремообразна.

Ако предпочитате класическа версия, опитайте нашата рецепта за Печени картофи на фурна с хрупкава коричка, където картофите са обелени, нарязани и подправени с ароматни билки.

Хранителна стойност

Целите печени картофи са питателна и насищаща храна. На 100 г печен картоф се падат:

  • Калории: 93 kcal
  • Въглехидрати: 21 г
  • Протеини: 2.5 г
  • Мазнини: 0.1 г
  • Фибри: 2.2 г

Стойностите са ориентировъчни. Добавеното олио увеличава калориите.

Как да сервирате картофите?

Тези печени картофи са универсална гарнитура към месни ястия, печено пиле или вегетариански ястия. Подходящи са и като самостоятелно ястие, придружени с любим сос или дип. Можете да сервирате със:

  • Сметанов сос и пресен копър, или сос тартар
  • Кетчуп или барбекю сос за децата
  • Гуакамоле за вегетарианска версия
  • Печено месо или пилешки бутчета

Продукти

4
порции

8 бр. картофи
средно големи
40 мл зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
сол
на вкус

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната

Загрейте фурната до 220°C с горен и долен реотан, без вентилатор. Подгответе тава, покрита с хартия за печене.

    2Подготовка на картофите

    Измийте добре картофите и ги подсушете с кухненска хартия.

      3Изрязване

      С малък остър нож внимателно направете дълбоки триъгълни разрези, оформяйки “очи”, “нос” и “уста” на всеки картоф.

        4Печене

        Подредете картофите с разрезите нагоре върху тавата. Поръсете със сол и зехтин. Печете 45-50 минути или докато коричката стане златиста и хрупкава, а картофите са меки отвътре.

          5Сервиране

          Поднесете топли с кетчуп или сос по избор.

            Оборудване

            Малък остър нож
            Тава за печене
            Хартия за печене

            💡 Полезни съвети

            Съхранявайте печените картофи в херметически затворен контейнер в хладилник до 3 дни.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            33 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            30 рецепти
            deserti
            Десерти
            29 рецепти
            pechiva
            Печива
            5 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            kartofi-naj-populyarnata-kultura
            Любопитно
            Картофи - най-популярната култура
            hrupkavi-kartofeni-kyufteta-na-furna
            Основни
            Хрупкави картофени кюфтета на фурна
            60 мин
            Лесна
            pikantni-sladki-kartofi
            Вечеря
            Пикантни сладки картофи
            60 мин
            Лесна
            pecheni-kartofi-na-furna-s-hrupkava-korichka
            Основни
            Печени картофи на фурна с хрупкава коричка
            60 мин
            Лесна