Салата Капрезе с домати, моцарела и босилек на черна чиния

Салата Капрезе с домати, моцарела и босилек

Салата Капрезе с домати, моцарела и босилек - бърза, питателна и семпла, това е едно от най-популярните ястия и символ на Италия.

Салати
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
5 мин

За салата капрезе

Салата Капрезе е една от най-емблематичните италиански рецепти и символ на италианската кухня по целия свят. Перфектна като предястие или гарнитура, Капрезе е едно от найа-любимите летните ястия.

Тази салата трябва да се приготвя на момента и да се сервира на стайна температура. В оригиналния си вид рецептата има само три съставки. Класическото сервиране изисква поднасяне на моцарелата и доматите на резени, подредени на стъпки, като моцарелата трябва да е прясна. Използвайте качествен нискокиселинен екстра върджин зехтин.

Доматите трябва да са напълно узрели, със силен аромат и сладко-кисел вкус. Често в Италия се използват домати от сорта Сорентино (Rosa di Sorrento) - розови, месести домати с плътна пулпа, които произхождат от същия регион на южна Италия. Използват се също и чери домати Сан Марцано - малки, червени, с удължена форма и сладникав вкус.

Моцарелата, особено тази от биволско мляко, съчетава кремава текстура и деликатен млечен вкус. Босилекът добавя свежест и ароматна нота.

Тайната на перфектната Капрезе се крие в качеството на продуктите. През годините Капрезе е предлагана в безброй варианти – с различни видове сирене като грана падано и козе сирене, както и с добавка от картофи.

Произход на рецептата

Името произлиза от италианското "caprese", което означава "от Капри". Според една от историите, салатата е сервирана за първи път през 20-те години на миналия век в Гранд Хотел Куисисана на остров Капри в чест на важни гости. Комбинацията от червени домати, бяла моцарела и зелен босилек не случайно е напомняла на италианския флаг - това било умишлено решение на готвачите.

Ползи и хранителен състав

Салата Капрезе е богата на ликопен благодарение на доматите - мощен антиоксидант, който поддържа сърдечно-съдовата система. Моцарелата осигурява качествени протеини и калций, докато зехтинът доставя полезни мононенаситени мазнини. Босилекът пък е източник на витамин К и има противовъзпалителни свойства.

Това е перфектно ястие след тренировка за възстановяване на минералните соли, особено в комбинация с малко препечен хляб.

Капрезе е доказателство, че кулинарията не винаги изисква сложност. Понякога най-простите комбинации създават най-незабравимите вкусове, особено когато се приготвят с любов и уважение към традицията.

Продукти

4
порции

За салатата

600 гр. домати пресни
около 4-5 големи зрели
250 гр. биволска моцарела
или от краве мляко
20 бр. пресен босилек листа
зехтин екстра върджин
сол
на вкус, по желание

Начин на приготвяне

1Подготовка на доматите
Измийте доматите и ги нарежете на кръгли резени.
    2Подготовка на моцарелата
    Отцедете моцарелата и я нарежете на резени със същата дебелина като доматите.
      3Подготовка на босилека
      Внимателно измийте листата босилек и ги подсушете с кухненска хартия.
        4Аранжиране
        На голяма чиния редувайте резените домати и моцарела, като ги припокривате леко.
          5Декорация с босилек
          Поставете листата босилек между резените и отгоре.
            6Сервиране
            Сервирайте веднага на стайна температура със сос песто дженовезе.

              Оборудване

              Дъска за рязане
              Остър нож
              Чиния за сервиране
              Малка купа за дресинг

              Полезни съвети

              Оставете доматите да престоят, преди да приготвите салата Капрезе.
              Никога не слагайте босилека в хладилник - той почернява.
              Не подправяйте салатата с оцет и не я съхранявайте в хладилник.

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              23 рецепти
              pasta
              Паста
              7 рецепти
              zakuska
              Закуска
              9 рецепти
              deserti
              Десерти
              13 рецепти
              pechiva
              Печива
              3 рецепти
              sosove
              Сосове
              19 рецепти

              Свързани рецепти

              aromatno-pesto-dzhenoveze
              Сосове
              Ароматно песто дженовезе
              10 мин
              Лесна