Киш с чери домати и сирене - парче в бяла чиния

Киш с чери домати и сирене

Този киш с чери домати и сирене е изключително бърз и лесен за приготвяне у дома. Комбинацията с карамелизиран лук в тази рецепта създава богат сладък акцент, който се допълва идеално от леко киселия вкус на чери домати и сирене.

Вечеря
Средно трудна
Navigation icon
share
8
15 мин
1 час и 10 мин

Киш с чери домати и сирене - лесна рецепта за киш

Киш с чери домати и сирене, с добавка от карамелизиран лук - класическа комбинация от вкусове, които се съчетават чудесно.

История

Кишът е едно от най-обичаните класически ястия от френската кухня. Най-известният вариант – киш Лорен – идва от областта Лотарингия и традиционно съдържа бекон, сметана и яйца. С времето обаче това ястие е придобило безброй вариации и днес можем да срещнем кишове със зеленчуци, риба, сирена, дори сладки версии. Неговото очарование е в това, че позволява огромна свобода на импровизация според сезона и наличните продукти.

Киш с карамелизиран лук

А защо не киш с карамелизиран лук? Карамелизираният лук е специален акцент в тази рецепта. При бавното му готвене естествените захари се разграждат и развиват дълбок, сладко-умами вкус, който придава сложност и баланс. В комбинация със свежите чери домати и соленото сирене, той превръща обикновения киш в изключителна кулинарна наслада.

Тази лесна рецепта за киш с чери домати и сирене се допълва чудесно с карамелизиран лук. Ако искате да научите подробно как да приготвите перфектно карамелизиран лук, следвайте нашата стъпка по стъпка рецепта.

Рецепта за киш с чери домати - вариации

Тази рецепта за киш с чери домати е изключително гъвкава и позволява множество творчески интерпретации. За по-богат протеинов профил можете да добавите нарязани варени яйца или парченца пушена сьомга. Любителите на зеленчуците могат да обогатят киша със спанак, рукола или пресен босилек, които се съчетават перфектно с домати.

За по-кремава текстура сложете крема сирене или маскарпоне. Ако предпочитате по-интензивен вкус, добавете малко пармезан или синьо сирене.

Киш с чери домати се получава отлично и с добавка от гъби - печурки, шийтаке или дори трюфели за луксозен вариант.

Ако търсите високопротеинова версия, вижте нашата рецепта за киш с чери домати и бекон, която е идеална за любителите на месните ястия.

Съхранение и сервиране

Този киш с чери домати и сирене, с ароматно допълнение от карамелизиран лук, се сервира топъл или на стайна температура, което го прави идеален за следобедна закуска, пикник или лека вечеря.

Готовият киш съхранявайте в хладилник до 3 дни в покрит контейнер. Може да се замразява за срок до 3 месеца - просто го завийте добре във фолио и поставете във фризера. За размразяване, оставете го в хладилника през нощта и го подгрейте във фурна на 180°C за 10-15 минути.

Продукти

8
порции

За основата

180 гр. брашно
100 гр. краве масло
студено, нарязано на кубчета
1 бр. жълтък
30 мл студена вода
щипка сол
мащерка
или босилек

За пълнежа

150 гр. чери домати
80 гр. сирене
80 гр. крема сирене
3 бр. яйца
средни или големи
160 мл прясно мляко
50 гр. пармезан
или чедър
20 мл зехтин екстра върджин
сол
на вкус
черен пипер
на вкус
мащерка
или босилек

За карамелизирания лук

1 бр. глава лук
голяма
15 мл зехтин екстра върджин
щипка сол

Начин на приготвяне

1Загряване на фурната

Загрейте фурната на 190°C (горен и долен реотан). Намаслете леко формата за тарт.

    2Приготвяне на основата

    Пресейте в голяма купа брашното и солта. Прибавете мащерката и разбъркайте. Добавете студеното масло и го разтрийте с върха на пръстите си до трохи. В отделна купа разбийте жълтъка и водата. Добавете мокрите съставки към брашното и маслото. Замесете гладко тесто и оформете топка. Притиснете я леко отгоре и я завийте в стреч фолио. Охладете за 30 минути и дори повече, преди да го разточите.

      3Приготвяне на карамелизирани лук

      Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте тиган с малко зехтин на средно-слаб огън. Добавете лука и щипка сол. Гответе бавно, като разбърквате от време на време, около 20-30 минути, или докато омекне и придобие златисто-кафяв цвят и сладък вкус.

        4Подготовка на доматите и сиренето

        Междувременно разполовете доматите и ги посолете, а сиренето натрошете с вилица.

          5Разточване на основата

          След като се охлади, разточете тестото на кръг, около 28-30 см, върху леко набрашнена повърхност. Прехвърлете го в приготвената форма и притиснете към дъното и ръбовете. Надупчете основата с вилица, след което сложете отгоре хартия за печене и тежести (суров боб или ориз ще свършат работа).

            6Изпичане на основата

            Печете на 190°C за 15 минути. Махнете хартията и тежестите, и печете още 5-6 мин до златисто.

              7Приготвяне на пълнежа

              Разбийте яйцата в купа с прясното мляко, черния пипер и мащерката. Добавете сиренето и разбъркайте.

                8Сглобяване

                Сложете карамелизирани лук върху подготвената основа, след което разпределете сместа от яйца и сирене. Отгоре поставете половинките чери домати и поръсете с настърган пармезан.

                  9Печене с пълнежа

                  Сложете киша в долната част на фурната и печете на 200°C за 10 мин. След това намалете на 170°C и печете още 20-25 минути, или докато стане леко златист и се надуе.

                    10Охлаждане и сервиране

                    Оставете киша за 10 минути леко да се охлади, извадете от формата и сервирайте.

                      Оборудване

                      Тава за киш или форма с подвижно дъно (около 24 см)
                      Тиган с дебело дъно
                      Шпатула
                      Голяма купа
                      Тел за разбиване

                      Полезни съвети

                      Предварителното печене на основата гарантира, че тестото ще е златисто, хрупкаво и добре опечено.
                      За да спестите време, можете да използвате готово бутер тесто от магазина.
                      За още по-богат вкус добавете малко сушени домати.
                      Готовият киш съхранявайте в хладилник за 3 до 4 дни в херметически затворен контейнер. Този киш може се замразява за срок до 3 месеца.

                      Популярни колекции

                      vecherya
                      Вечеря
                      34 рецепти
                      pasta
                      Паста
                      9 рецепти
                      zakuska
                      Закуска
                      32 рецепти
                      deserti
                      Десерти
                      30 рецепти
                      pechiva
                      Печива
                      6 рецепти
                      sosove
                      Сосове
                      22 рецепти

                      Свързани рецепти

                      kak-da-prigotvya-karameliziran-luk
                      Предястия
                      Как да приготвя карамелизиран лук
                      50 мин
                      Лесна
                      kish-s-cheri-domati-i-bekon
                      Вечеря
                      Киш с чери домати и бекон
                      60 мин
                      Лесна
                      domashen-hrupkav-hlyab
                      Печива
                      Домашен хрупкав хляб
                      2 часа и 40 мин
                      Лесна
                      neapolitanska-picza-margarita
                      Вечеря
                      Неаполитанска пица Маргарита
                      3 часа
                      Трудна