
Английски палачинки – рецепта с лимон и захар
Английски палачинки с лимон и захар - традиционна рецепта само с 3 съставки, идеална както за закуска, така и за десерт.
Английски палачинки с лимон и захар - традиционна рецепта само с 3 съставки, идеална както за закуска, така и за десерт.
Палачинки – любимата закуска по целия свят. В Англия има своя класическа версия, която се приготвя само с 3 основни съставки и се сервира с нещо съвсем различно – щипка захар и прясно изцеден лимон.
Традиционните английски палачинки са изключително лесни за приготвяне и са неразделна част от Pancake Day(Shrove Tuesday) – деня на палачинките, който съвпада с нашите Заговезни. Тогава, според традицията, домакинствата изразходват яйцата и млякото преди началото на постите.
Тези палачинки са тънката версия на този добре познат и любим десерт. За разлика от пухкавите американски палачинки, английските са тънки, еластични и много напомнят на нашите. Американските палачинки обикновено съдържат набухвател, докато британските нямат. В резултат на това американските се разрохкват, докато се готвят, което ги прави по-дебели и по-леки.
Обикновено тестото на английските палачинки се оставя да почине 20–30 минути преди печене - за да стане по-гладко и еластично. През това време брашното напълно поема течността, а глутенът се отпуска, което прави палачинките по-нежни и равномерно изпечени.
Най-популярният начин е с прясно изстискан лимон и поръсени със захар – простичко, но с неповторим вкус. Разбира се, може да добавите и сладко, шоколад или плодове, но ако искате истински английски вкус – опитайте класическия вариант.
Приблизителните стойности на 100 г готова палачинка са:
За вкусни меки палачинки, които се приготвят със сода, разгледайте нашата класическа рецепта за палачинки с прясно мляко