Тънки палачинки с пудра захар и лимонов сок на бяла чиния

Английски палачинки – рецепта с лимон и захар

Английски палачинки с лимон и захар - традиционна рецепта само с 3 съставки, идеална както за закуска, така и за десерт.

Закуска
Лесна
Navigation icon
share
8
5 мин
20 мин

Английки палачинки - рецепта за палачинки със захар и лимон

Палачинки – любимата закуска по целия свят. В Англия има своя класическа версия, която се приготвя само с 3 основни съставки и се сервира с нещо съвсем различно – щипка захар и прясно изцеден лимон.

Традиционните английски палачинки са изключително лесни за приготвяне и са неразделна част от Pancake Day(Shrove Tuesday) – деня на палачинките, който съвпада с нашите Заговезни. Тогава, според традицията, домакинствата изразходват яйцата и млякото преди началото на постите.

Какво представляват тези английски палачинки?

Тези палачинки са тънката версия на този добре познат и любим десерт. За разлика от пухкавите американски палачинки, английските са тънки, еластични и много напомнят на нашите. Американските палачинки обикновено съдържат набухвател, докато британските нямат. В резултат на това американските се разрохкват, докато се готвят, което ги прави по-дебели и по-леки.

Обикновено тестото на английските палачинки се оставя да почине 20–30 минути преди печене - за да стане по-гладко и еластично. През това време брашното напълно поема течността, а глутенът се отпуска, което прави палачинките по-нежни и равномерно изпечени.

Как се сервират?

Най-популярният начин е с прясно изстискан лимон и поръсени със захар – простичко, но с неповторим вкус. Разбира се, може да добавите и сладко, шоколад или плодове, но ако искате истински английски вкус – опитайте класическия вариант.

Хранителна стойност

Приблизителните стойности на 100 г готова палачинка са:

  • Калории: ~154 kcal
  • Протеини: 6.9 г
  • Въглехидрати: 22 г
  • Мазнини: 4.1 г

За вкусни меки палачинки, които се приготвят със сода, разгледайте нашата класическа рецепта за палачинки с прясно мляко

Продукти

8
порции

За палачинките

150 гр. брашно
300 гр. прясно мляко
2 бр. яйца
щипка сол
20 гр. краве масло
за намазване

За сервиране

пудра захар
за поръсване
1 бр. лимон
нарязан на 8 резена

Начин на приготвяне

1Разбиване на яйцето и млякото

В купа разбийте яйцата заедно с млякото с тел за разбиване.

    2Добавяне на брашното

    Пресейте брашното и солта в купа. Постепенно ги добавете към яйцата и млякото, като продължите да разбърквате до получаване на гладка смес без бучки. Тестото не трябва да е нито много гъсто, нито много течно. Ако е необходимо, добавете малко вода за по-течна консистенция или малко брашно, ако е твърде рядко.

      3Почивка на тестото

      Покрийте тестото с кърпа и оставете да престои за 20 минути.

        4Печене

        Загрейте тиган на средно-силен огън и го намажете с малко краве масло. Наливайте по една черпак тесто и завъртайте тигана, за да се разпредели равномерно в тънък кръг. Печете всяка палачинка 1-2 минути, докато долната страна стане златиста и ръбовете се отлепят. Обърнете със шпатула и печете около минута от другата страна. Продължете, докато изразходвате цялото тесто.

          5Сервиране

          Поръсете всяка палачинка с пудра захар и изстискайте малко лимон отгоре. Сгънете я на четвъртинки или я навийте на руло, докато е още топла.

            Оборудване

            Кухненска везна
            Купа
            Тел за разбиване
            Тиган
            Черпак
            Силиконова шпатула

            Полезни съвети

            Първата палачинка често не излиза перфектна - използвайте я, за да регулирате температурата на котлона и консистенцията.
            Не слагайте прекалено много масло в тигана - достатъчен е тънък слой.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            34 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            32 рецепти
            deserti
            Десерти
            30 рецепти
            pechiva
            Печива
            6 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            domashen-solen-karamel
            Сосове
            Домашен солен карамел
            12 мин
            Лесна
            limonov-krem-s-kiselo-mlyako-i-klenov-sirop
            Десерти
            Лимонов крем с кисело мляко и кленов сироп
            15 мин
            Лесна
            palachinki-s-yagodi-banan-i-shokolad
            Закуска
            Палачинки с ягоди, банан и шоколад
            25 мин
            Лесна
            palachinki-s-pryasno-mlyako-klasicheska-reczepta
            Закуска
            Палачинки с прясно мляко - класическа рецепта
            25 мин
            Лесна