Тънки палачинки, прегънати на четири, на бяла чиния

Палачинки с прясно мляко - класическа рецепта

Тези палачинки са лесни за приготвяне само с 4 основни съставки. Те са идеални както със солен пълнеж, така и с мед с орехи, шоколад или любимия конфитюр.

Закуска
Лесна
Navigation icon
share
10
5 мин
20 мин

Палачинки с прясно мляко са една от най-лесните и любими рецепти за закуска или десерт. Тази класическа рецепта за палачинки изисква само 25 минути и 4 основни съставки - брашно, прясно мляко, яйца и сода. Резултатът са тънки, меки палачинки с нежен вкус, идеални за всякакви пълнежи.

Рецептата за палачинки с прясно мляко е универална и позволява голямо разнообразие - от класически сладки до пикантни солени варианти. Сервирайте ги топли веднага след приготвяне.

Идеи за пълнежи и гарнитури за палачинки:

Ако обичате комбинацията от плодове и шоколад, вижте и нашата рецепта за палачинки с ягоди, банан и шоколад.

Продукти

10
порции

Рецепта за палачинки

280 гр. брашно
500 мл прясно мляко
на стайна температура
2 бр. яйца
на стайна температура
2 гр. сода за хляб
щипка сол
30 гр. краве масло
за намазване на тигана

Начин на приготвяне

1Разбиване на яйцата и млякото

В купа разбийте яйцата заедно с млякото.

    2Добавяне на брашното

    Пресейте брашното, содата и солта в голяма купа. Постепенно ги добавете към яйцата и млякото.

      3Регулиране

      Сместа трябва да е нито много гъста, нито много течна. Тествайте с първата палачинка и коригирайте - ако излиза дебела, добавете малко вода, ако се къса, добавете малко брашно.

        4Печене

        Загрейте тиган на среден огън и го намажете с тънък слой масло. С черпак сипете малко от тестото и завъртете тигана, за да се разпредели равномерно. Оставете палачинката да се пече, докато краищата започнат леко да се извиват и повърхността стане суха – това ще отнеме 1-2 минути. Повдигнете внимателно ръба със шпатула - долната част на палачинката трябва да стане леко златисто-кафяво. Обърнете и печете още около минута от другата страна. 👉 За вариант с кашкавал: веднага след като обърнете палачинката, я поръсете с настърган кашкавал. Докато се пече от втората страна, кашкавалът ще се разтопи. След готовност навийте палачинката на руло, докато е още топла.

          5Сервиране

          Сгънете палачинките на четвъртинки или ги навийте на руло, докато са още топли. Сервирайте ги топли с вашия любим пълнеж.

            Оборудване

            Кухненска везна
            Купа
            Тел за разбиване
            Тиган
            Черпак
            Шпатула

            Полезни съвети

            Намазвайте тигана с малко масло след всяка палачинка.
            Ако палачинките се късат, тестото е твърде течно. Добавете 1-2 супени лъжици брашно и разбъркайте добре.
            Палачинките може да се съхраняват в хладилник до 3 дни в затворен съд, или да се замразяват до 2 месеца.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            34 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            32 рецепти
            deserti
            Десерти
            30 рецепти
            pechiva
            Печива
            6 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            palachinki-s-yagodi-banan-i-shokolad
            Закуска
            Палачинки с ягоди, банан и шоколад
            25 мин
            Лесна
            anglijski-palachinki-reczepta-s-limon-i-zahar
            Закуска
            Английски палачинки – рецепта с лимон и захар
            25 мин
            Лесна
            limonov-krem-s-kiselo-mlyako-i-klenov-sirop
            Десерти
            Лимонов крем с кисело мляко и кленов сироп
            15 мин
            Лесна
            domashen-solen-karamel
            Сосове
            Домашен солен карамел
            12 мин
            Лесна