Кремообразно ризото, гарнирано с гъби и настърган пармезан, сервирано в черна чиния на тъмен фон.

Ризото с гъби и печени кестени

Кремообразно ризото с ароматни гъби и сладки печени кестени. Есенна рецепта за перфектното съчетание.

Основни
Средно трудна
Navigation icon
share
4
20 мин
40 мин

Ризото с гъби и печени кестени

Ризото с гъби и печени кестени е идеално за уютна вечер у дома или за специална вечеря с приятели. Това е класическа италианска техника, съчетана със сезонни продукти.

Есента е сезон, който ни носи богати аромати – сладостта на печените кестени и дълбокият земен вкус на сушени манатарки. В тази рецепта за ризото печените кестени добавят нежна сладост и плътност, а сушените манатарки внасят наситен горски аромат. Течността, в която са били накиснати гъбите, е истински концентрат от вкус и превръща ризотото в истинско кулинарно изживяване.

Ако обичате класическите италиански вкусове, непременно опитайте и нашата Ризото с гъби - класическа рецепта

Продукти

4
порции

200 гр. ориз
сорт карнароли или арборио
150 гр. кестени
печени и обелени
150 гр. сушени гъби
манатарки, или по избор
80 гр. краве масло
1 бр. глава лук
2 бр. скалитки чесън
600 мл бульон
зеленчуков или месен, горещ
80 гр. пармезан
+ за поръсване
100 мл бяло вино
сол
на вкус
черен пипер
на вкус

Начин на приготвяне

1Печене на кестените

Загрейте фурната до 190℃ и покрийте голяма тава с хартия за печене. Срежете кората на всеки кестен на малък кръстовиден разрез. Подредете ги в тавата и печете на 190°C за около 20 минути, или докато се разпукат. След като леко изстинат, обелете ги и ги нарежете на едри парчета.

    2 Подготовка на гъбите

    Накиснете сушените манатарки в 500 мл гореща вода за около 20 минути. Прецедете ги, като запазите течността, за да я използвате като част от бульона. Нарежете гъбите на едри парчета.

      3Ароматизиране на бульона

      Прецедете през фина цедка течността от накисване на манатарките и я добавете към 600 мл зеленчуков бульон. Общото количество течност трябва да е около 800-900 мл. Ако не стига, добавете гореща вода. Поддържайте сместа топла на слаб огън.

        4Задушаване на основата

        Загрейте половината от маслото в дълбок тиган. Добавете ситно нарязания лук и смачкания чесън. Задушете ги на слаб огън за 2-3 минути.

          5Добавяне на ориза

          Добавете ориза (не го мийте предварително) и разбъркайте добре. Гответе около 2 минути, докато придобие прозрачен вид.

            6Деглазиране с вино

            Увеличете огъня и налейте бялото вино - това ще даде термичен шок на ризотото и ще му позволи да отдели нишесте и придобие приятна киселинност. Продължете да бъркате за 2 минути, или докато виното се изпари.

              7Добавяне на бульона

              Започнете да сипвате по един черпак горещ бульон (смесен с течността от манатарките), като разбърквате непрекъснато. Изчаквайте оризът да поеме течността, преди да добавите следващия черпак. Тази техника създава кремообразната текстура на ризотото. За ал денте гответе 15-18 минути. Ако не сте фен на ал денте, добавете още бульон и продължете да готвите, докато ориза омекне според вкуса. Ако бульонът ви свърши по-рано, използвайте вряща вода.

                8Добавяне на гъбите и кестените

                След като бульонът се усвои, добавете по-голямата част от манатарките и кестените (останалите гъби по-късно ще послужат за декорация). Разбъркайте и оставете на слаб огън за 1-2 минути.

                  9Добавяне на масло и пармезан

                  Свалете от огъня и добавете останалото масло и настъргания пармезан. Разбъркайте, за да се получи кремообразна текстура. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

                    10Сервиране

                    Декорирайте с гъби и прясно настърган пармезан. Сервирайте докато е горещо. Добър апетит!

                      Оборудване

                      Тава за печене на кестените
                      Хартия за печене
                      Дълбок тиган или касерола за ризото
                      Дървена лъжица или силиконова шпатула
                      Остър нож и дъска за рязане
                      Ренде
                      Черпак

                      Полезни съвети

                      Кестените се белят най-лесно, докато са още топли. За да улесните процеса, може да ги увиете с кърпа за 10 минути след печене – парата ще помогне обелването да стане по-лесно и бързо.
                      Никога не мийте ориза преди готвене. Нишестето по зърната е ключът към характерната кремообразна консистенция на ризотото.
                      За растителна версия заменете маслото и пармезана с веган масло и настъргана растителна алтернатива на пармезан или хранителна мая.

                      Популярни колекции

                      vecherya
                      Вечеря
                      35 рецепти
                      pasta
                      Паста
                      9 рецепти
                      zakuska
                      Закуска
                      32 рецепти
                      deserti
                      Десерти
                      30 рецепти
                      pechiva
                      Печива
                      6 рецепти
                      sosove
                      Сосове
                      22 рецепти

                      Свързани рецепти

                      lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh
                      Вечеря
                      Лазаня болонезе – класика с италиански дух
                      2 часа и 30 мин
                      Трудна
                      neapolitanska-picza-margarita
                      Вечеря
                      Неаполитанска пица Маргарита
                      3 часа
                      Трудна
                      pasta-karbonara-avtentichna-italianska-reczepta
                      Вечеря
                      Паста карбонара – автентична италианска рецепта
                      25 мин
                      Лесна
                      kremoobrazno-rizoto-s-gbi
                      Вечеря
                      Кремообразно ризото с гъби - класическа рецепта
                      50 мин
                      Средно трудна