Класическа рецепта за ризото с гъби, сервирано в чиния и гарнирано със свежи зелени подправки

Ризото с гъби - класическа рецепта

Ризотото с гъби е класическо италианско ястие, което съчетава кремообразна текстура с богатия вкус на сотирани гъби. Приготвено с ориз арборио, бяло вино и пармезан, това ризото е истинско удоволствие за сетивата – перфектно за уютна вечеря или специален повод.

Вечеря
Средна
Navigation icon
share
4
10 мин
50 мин

Ризото с гъби е ястие с изтънчен и богат вкус, което е лесно за приготвяне и впечатляващо със своята простота. Оризът се комбинира перфектно с аромата на гъби, които могат да бъдат както пресни, така и сушени. Най-добър избор са манатарките – с техния земен аромат, плътна текстура и дълбочина на вкуса след готвене. Друг чудесен вариант са гъбите пачи крак, които запазват своята специфична сладост и интензивен вкус дори след термична обработка. Тези гъби придават на ризотото уникална хармония, съчетавайки се прекрасно с кремообразната текстура на ориза.

Продукти

4
порции

200 гр. ориз
сорт арборио или карнароли
200 гр. гъби
печурки, манатарки или микс
1 бр. глава лук
настъргана
2 бр. скалитки чесън
50 гр. краве масло
40 гр. зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
800 мл бульон
зеленчуков или месен
60 гр. пармезан
или кашкавал
100 мл бяло вино
сол
на вкус
черен пипер
на вкус
пресен босилек листа
пресни листа

Начин на приготвяне

1Приготвяне на гъбите
Почистете гъбите и ги сотирайте в половината от маслото за 10 мин.
    2Приготвяне на бульона
    Загрейте бульона в отделен съд и го поддържайте топъл.
      3Задушаване на лука
      В нагорещен тиган задушете лука и чесъна в зехтина за 1-2 минути.
        4Добавяне на ориза
        Добавете измития ориз и гответе като разбърквате. Ориза трябва да придобие прозрачен вид.
          5Добавяне на бяло вино
          Налейте бялото вино - това ще даде термичен шок на ризотото и ще му позволи да отдели нишесте и придобие приятна киселинност. Продължете да бъркате, докато виното се изпари.
            6Добавяне на бульон
            Налейте 3-4 черпака бульон и продължете да бъркате. След абсорбиране на течността, налейте нови 3-4 черпака и продължете с процеса при непрекъснато бъркане.
              7Добавяне на гъбите
              След като бульона се усвои, добавете по-голямата част от гъбите и разбъркайте. Останалите гъби по-късно ще послужат за декорация. Налейте още 3-4 черпака от бульона и разбъркайте до изчерпване на бульона или според вкуса.
                8Фина настройка
                За ал денте гответе 15-18 мин. Ако не сте фен на ал денте, добавете още бульон и продължете да готвите, докато ориза омекне според вкуса. Ако бульонът ви свърши по-рано, използвайте вряща вода. След готовност изключете котлона. Ориза трябва да добие течна, но не гъста консистенция.
                  9Добавяне на масло и пармезан
                  Добавете останалата част от маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте до получаване на кремообразно ризото.
                    10Овкусяване
                    Подправете със сол и черен пипер на вкус.
                      11Сервиране
                      Ризотото е готово. Декорирайте с гъби, прясно настърган пармезан и босилек и сервирайте докато е горещо. Приятен апетит!

                        Оборудване

                        Голям тиган за ризотото
                        Малък тиган за гъбите
                        Средна тенджера за бульона
                        Готварска шпатула
                        Черпак
                        Ренде
                        Остър нож
                        Дъска за рязане

                        Полезни съвети

                        Не мийте ориза преди готвене - нишестето по повърхността му е важно за кремообразната консистенция.
                        Бульонът трябва да е горещ, когато го добавяте - това осигурява равномерно сваряване на ориза.
                        Не спирайте да бъркате - това освобождава нишестето от ориза и прави ризотото кремообразно.
                        Сервирайте веднага - ризотото е най-добро прясно сготвено, докато е кремообразно.
                        Можете да замените виното с допълнителен бульон, ако предпочитате ястие без алкохол.

                        Популярни колекции

                        vecherya
                        Вечеря
                        23 рецепти
                        pasta
                        Паста
                        7 рецепти
                        zakuska
                        Закуска
                        9 рецепти
                        deserti
                        Десерти
                        13 рецепти
                        pechiva
                        Печива
                        3 рецепти
                        sosove
                        Сосове
                        19 рецепти

                        Свързани рецепти

                        pasta-alfredo-s-parmezan
                        Вечеря
                        Паста Алфредо с пармезан
                        20 мин
                        Средна
                        neapolitanska-picza-margarita
                        Вечеря
                        Неаполитанска пица Маргарита
                        180 мин
                        Трудна
                        lazanya-boloneze-klasika-s-italianski-duh
                        Вечеря
                        Лазаня болонезе – класика с италиански дух
                        150 мин
                        Трудна