Паста карбонара с бекон и пармезан, поднесени върху бяла чиния

Паста карбонара – автентична италианска рецепта

Насладете се на класическия италиански вкус с тази рецепта за паста Карбонара. Кремообразен сос, перфектно съчетан с паста и аромат на бекон, ще направи всяка хапка истинско удоволствие.

Вечеря
Лесна
Navigation icon
share
4
мин
25 мин

Карбонарата е една от най-емблематичните римски паста рецепти, създадена от въглищарите (carbonari) в планините около Рим. Автентичната рецепта използва само пет съставки - паста, яйца, пекорино романо, гуанчале (италиански бекон от свинска буза) и черен пипер. Простотата на съставките е ключът към съвършенството на това класическо ястие.

Продукти

4
порции

За сос карбонара

200 гр. бекон
или друго качествено свинско месо
4 бр. яйчни жълтъци
80 гр. пекорино романо
прясно настъргано
60 гр. пармезан
прясно настърган
черен пипер
едро смлян

За пастата

360 гр. паста
спагети или паста по избор

Начин на приготвяне

1Сваряване на пастата
Загрейте голяма тенджера с подсолена вода. Сварете спагетите ал дете според указанията на опаковката. Преди да отцедите, запазете 100-150 мл от водата за готвене.
    2Подготовка на бекона
    Нарежете бекона на тънки ивици или малки кубчета. Запечете в голям тиган на среден огън за около 10 мин, или докато стане златист и хрупкав, но не прегорял. Отстранете го от тигана. Налейте останалата от бекона мазнина в тигана.
      3Приготвяне на яйчната смес
      В отделна купа смесете жълтъците с настъргания пармезан и пекорино. Разбийте с ръчен миксер до получаването на гладка, кремообразна смес.
        4Комбиниране
        Отцедете спагетите ал денте и ги прехвърлете директно в тигана с мазнината. Задушете за кратко. Свалете от котлона и внимателно изсипете яйчната смес върху пастата, като разбъркате добре.
          5Сервиране
          Сервирайте веднага като гарнирате с хрупкав бекон и допълнително настъргано сирене пекорино.

            Оборудване

            Голяма тенджера
            Тиган
            Нож и дъска за рязане
            Ренде
            Купа за смесване
            Телена бъркалка
            Дървена или силиконова лъжица

            Полезни съвети

            Тайната за получаване на перфектния крем е да го разбъркате на котлона с малко вода, в която е приготвена пастата.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            19 рецепти

            Свързани рецепти

            klasicheski-sos-karbonara
            Сосове
            Класически сос карбонара
            15 мин
            Лесна