klasicheski-yaponski-sos-teriyaki

Класически японски сос терияки

Автентичен сос по традиционна японска рецепта – само 4 съставки за перфектен баланс между сладко и умами.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
2 мин
5 мин

Този автентичен сос е основата на много традиционни ястия, предлагайки хармоничен баланс между сладко, солено и умами. Приготвен само от четири съставки – соев сос, мирин, саке и тръстикова захар - той се отличава с лекота на вкуса. Миринът придава естествена сладост и характерен блясък, а сакето добавя дълбочина с леки винени нотки.

Класическият метод изисква бавно изпаряване на сместа на слаб огън за 8-10 минути, което концентрира вкусовете без да се губи деликатността.

Сосът остава относително течен, идеален за намазване на риба или месо с кулинарна четка. Традиционно се използва за японски специалитети като негимаки (суши ролки с зелен лук) или глазиране на печена сьомга.

Сладкият и пикантен вкус на този сос е идеален за:

  • Суши и нигири - леко покритие подчертава вкуса на рибата, без да преобладава
  • Якитори (пилешки шишчета) - нанесете в последните 2 минути на грила за лъскав завършек без загуба на хрупкавост
  • Печена/грил сьомга - полейте 1 ч.л. сос след готвене, без допълнително загряване
  • Грил скариди - мариновайте 15 минути в смес от сос + 1 ч.л. саке
  • Ориз или задушени зеленчуци – добавете за фина сладко-солена нотка

Продукти

4
порции

60 гр. соев сос
тъмен
30 мл мирин
(сладко оризово вино)
30 мл саке
20 гр. захар
тръстикова

Начин на приготвяне

1Приготвяне на съставки
В малка тенджера смесете всички съставки.
    2Сгъстяване
    Загрейте на среден огън и оставете да къкри. Бъркайте непрекъснато 8–10 мин, или докато се сгъсти. Оставете да се охлади.
      3Сервиране
      Поднесете като глазура, сос към ястие или дресинг за салати.
        4Съхранение
        Съхранявайте в стъклен буркан в хладилник до 2-3 седмици.

          Оборудване

          Малка тенджера (с незалепващо покритие)
          Лъжица или бъркалка

          Полезни съвети

          Тъй като рецептата съдържа захар, е важно да се загрява внимателно, за да не загори.
          Ако искате да сгъстите повече соса терияки, препоръчваме да разтворите картофено нишесте във вода (около 2 чаени лъжички). Разбъркайте добре, за да избегнете образуването на бучки.

          Какво търсят потребителите

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          23 рецепти
          pasta
          Паста
          7 рецепти
          zakuska
          Закуска
          9 рецепти
          deserti
          Десерти
          13 рецепти
          pechiva
          Печива
          3 рецепти
          sosove
          Сосове
          19 рецепти

          Свързани рецепти

          skaridi-na-skara-s-lajm
          Скара
          Скариди на скара с лайм
          20 мин
          Лесна
          somga-na-skara-s-presni-bilki
          Скара
          Сьомга на скара с пресни билки
          20 мин
          Лесна
          czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
          Риба
          Ципура на фурна с лимон и билки
          35 мин
          Лесна
          czipura-na-skara
          Скара
          Ципура на скара
          35 мин
          Лесна