
Класически японски сос терияки
Автентичен сос по традиционна японска рецепта – само 4 съставки за перфектен баланс между сладко и умами.
Автентичен сос по традиционна японска рецепта – само 4 съставки за перфектен баланс между сладко и умами.
Този автентичен сос е основата на много традиционни ястия, предлагайки хармоничен баланс между сладко, солено и умами. Приготвен само от четири съставки – соев сос, мирин, саке и тръстикова захар - той се отличава с лекота на вкуса. Миринът придава естествена сладост и характерен блясък, а сакето добавя дълбочина с леки винени нотки.
Класическият метод изисква бавно изпаряване на сместа на слаб огън за 8-10 минути, което концентрира вкусовете без да се губи деликатността.
Сосът остава относително течен, идеален за намазване на риба или месо с кулинарна четка. Традиционно се използва за японски специалитети като негимаки (суши ролки с зелен лук) или глазиране на печена сьомга.
Сладкият и пикантен вкус на този сос е идеален за: