universalen-domashen-teriyaki-sos

Универсален домашен терияки сос

Универсален японски сос, който е лесен за приготвяне с екстра киселинност – идеален за мариноване и грил.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
1 мин
5 мин

Соса терияки е един от най-популярните японски сосове, който може да преобрази всяко ястие с богатия си сладко-солен вкус. Този универсален сос е идеален за мариноване на месо, риба или зеленчуци, а също така може да се използва като глазура или за поливане на готови блюда.

Рецептата е изключително проста и изисква само няколко основни съставки. Соевият сос осигурява солената основа и умами вкус, докато захарта (или медът) добавя характерната сладост. Сакето придава дълбочина и сложност на аромата, а нишестето помага за сгъстяването на соса до идеалната консистенци

Идеи за употреба:

  • Мариноване на сьомга (30–60 мин)
  • Глазиране на пилешки крилца (нанесете последните 3-4 минути)
  • Добавка към задушени зеленчуци (1-2 супени лъжици)
  • Дресинг за азиатски салати (разредете с лимонов сок)

Продукти

4
порции

80 гр. соев сос
светъл или нискосолен
50 мл мирин
сладко оризово вино
20 гр. мед
или 35 гр захар
15 мл оцет оризов
5 гр. царевично нишесте
или картофено нишесте
20 мл студена вода

Начин на приготвяне

1Приготвяне на нишестето
В малка купа разбъркайте нишестето с 1 супена лъжица студена вода до пълно разтваряне.
    2Смесване на съставките
    В малка тенджера смесете останалите съставки и загрейте на среден огън до кипване.
      3Добавяне на нишестето и готвене
      След кипване добавете нишестето и бъркайте непрекъснато около 4–5 минути, докато захарта се разтвори и сосът достигне консистенция на средно гъст мед.
        4Съхранение
        Прехвърлете в стерилизиран стъклен буркан и съхранявайте в хладилник до 2-3 седмици.
          5Сервиране
          Поднесете като глазура върху печено месо/ риба, сос към ястие или марината.

            Оборудване

            Малка тенджера (с незалепващо покритие)
            Лъжица или бъркалка
            Стъклен буркан за съхранение

            Полезни съвети

            Ако използвате стандартен соев сос (не е нискосолен), намалете количеството с 10-15% или добавете още 1 ч.л. мед за баланс.
            Ако сосът е прекалено гъст, разредете с 1–2 ч.л. топла вода и разбъркайте на слаб огън до желаната плътност.
            Добавете джинджифил и чесън за по-остър вкус, който се съчетава добре с месни ястия.

            Какво търсят потребителите

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            19 рецепти

            Свързани рецепти

            marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
            Скара
            Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
            20 мин
            Лесна
            somga-na-skara-s-presni-bilki
            Скара
            Сьомга на скара с пресни билки
            20 мин
            Лесна
            skaridi-na-skara-s-lajm
            Скара
            Скариди на скара с лайм
            20 мин
            Лесна
            czipura-na-skara
            Скара
            Ципура на скара
            35 мин
            Лесна