krem-supa-ot-sladki-kartofi

Крем супа от сладки картофи

Кадифена крем супа от сладки картофи с естествено сладък и нежен вкус – перфектна за уютни обеди или лека вечеря.

Супи
Лесна
Navigation icon
share
6
10 мин
80 мин

Кремообразните супи се появяват в европейската кулинария през 18-ти век, но съчетанието със сладки картофи придобива популярност едва в последните десетилетия. Естествената сладост и кремообразна текстура на сладките картофи ги прави идеални за супи, а богатството им на витамини и минерали превръща това ястие в перфектен избор за здравословно хранене през студените месеци.

Тази крем супа от сладки картофи е изключително ароматна и питателна, идеална е за студените дни, но може да бъде сервирана и като предястие на специални поводи.

Продукти

6
порции

Продукти

2 бр. сладки картофи
големи
1 бр. картоф
средно голям
1 бр. морков
2 бр. скалитки чесън
1 бр. глава лук
1 ч.л. джинджифил корен
пресен настърган
400 мл зеленчуков бульон
400 мл кокосово мляко
50 мл зехтин екстра върджин
пресен магданоз
1/2 връзка
черен пипер
на вкус
сол
на вкус
тиквени семки
за гарниране

Начин на приготвяне

1Подготовка на картофите
Обелете сладките картофи и ги нарежете на кубчета. Подгответе и останалите зеленчуци.
    2Задушаване на зеленчуците
    Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете лука, чесъна, моркова и настъргания джинджифил. Гответе на умерен огън за около 5-6 минути, докато омекнат и станат ароматни.
      3Добавяне на картофите
      Сложете сладките картофи в тенджерата. Разбъркайте добре и задушавайте 4-5 минути.
        4Добавяне на бульона и млякото
        Залейте със зеленчуковия бульон и кокосовото мляко, и оставете супата да заври. Намалете огъня, покрийте с капак и гответе 20-25 минути, или докато зеленчуците омекнат напълно.
          5Овкусяване
          Подправете с черен пипер и сол на вкус, разбъркайте добре и варете още 2-3 минути.
            6Пасиране
            Свалете супата от котлона и пасирайте, докато стане гладка.
              7Сервиране
              Сервирайте супата гореща, гарнирана със семена от тиква.

                Оборудване

                Голяма тенджера
                Пасатор
                Нож
                Дъска за рязане
                Лъжица за разбъркване

                Полезни съвети

                Ако нямате кокосово мляко, можете да използвате обикновено прясно мляко или сметана, но кокосовото мляко придава уникален вкус.
                За по-богат вкус, добавете щипка индийско орехче.
                Можете да гарнирате с добавка от крутони.

                Какво търсят потребителите

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                23 рецепти
                pasta
                Паста
                7 рецепти
                zakuska
                Закуска
                9 рецепти
                deserti
                Десерти
                13 рецепти
                pechiva
                Печива
                3 рецепти
                sosove
                Сосове
                19 рецепти

                Свързани рецепти

                domashen-hrupkav-hlyab
                Печива
                Домашен хрупкав хляб
                160 мин
                Лесна