Студена супа гаспачо, сервирана зелена купа и гарнирана с нарязана краставица и пресни подправки.

Рецепта за Гаспачо - летен вкус с аромат на Андалусия

Открий свежестта на испанската кухня с тази класическа студена супа, идеална за горещите летни дни.

Супи
Лесна
Navigation icon
share
4
20 мин
20 мин

Гаспачо произлиза от Андалусия, южния регион на Испания, и е считана за символ на местната кухня. Обикновено се използват сладки чушки (червени и зелени), които придават свежест и лека сладост на вкуса.

Тази супа е не само вкусна, но и изключително полезна. Доматите са богати на ликопен – мощен антиоксидант, който защитава клетките от увреждания, а зехтинът съдържа здравословни мастни киселини, които подпомагат сърцето.

Интересен факт е, че гаспачото често се сервира като напитка в Испания – в чаши, вместо в купички, което го прави лесно за консумация в движение.

Продукти

4
порции

800 гр. домати пресни
добре узрели
1 бр. краставица
1 бр. чушка
червена
1 бр. глава червен лук
2 бр. скалитки чесън
50 мл зехтин екстра върджин
30 мл оцет винен
червен
сол
на вкус
черен пипер
на вкус
1 бр. пресен магданоз стрък

Начин на приготвяне

1Подготовка на продуктите
Обелете доматите, като ги потопите за няколко секунди в гореща вода и след това в студена, за да се обелят лесно. Нарежете доматите, краставицата, чушките, лука и чесъна на парчета.
    2Смесване на продуктите
    Сложете в блендер нарязаните зеленчуци и пасирайте до гладка текстура.
      3Добавяне на зехтин и оцет
      По време на пасиране постепенно добавете зехтина на тънка струя, за да постигнете кремообразна консистенция. Добавете оцета, солта и черния пипер, и пасирайте отново.
        4Охлаждане
        Прецедете гаспачото през сито за по-фина текстура, ако е необходимо, и охладете в хладилник за поне 1 час.
          5Сервиране
          Разпределете гаспачото в купички и гарнирайте с магданоз или нарязана краставица. Сервирайте студена с хрупкав хляб и нарязано авокадо.

            Оборудване

            Голяма тенджера
            Пасатор или блендер
            Дървена лъжица
            Нож и дъска за рязане

            Полезни съвети

            Използвайте само зрели и ароматни домати за максимален вкус.
            Ако искате по-класическа текстура, добавете 50 г стар хляб, предварително накиснат и изцеден. Това ще сгъсти супата и ще добави автентичен вкус. За безглутенов вариант използвайте безглутенов хляб или пропуснете напълно хляба.
            Ако гаспачото е твърде гъсто, добавете малко студена вода или няколко кубчета лед, за да регулирате текстурата.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            20 рецепти

            Свързани рецепти

            domashen-hrupkav-hlyab
            Печива
            Домашен хрупкав хляб
            160 мин
            Лесна