
Класически сос карбонара
Кремообразният сос Карбонара е сърцето на любимата паста Карбонара – богат, гладък и лесен за приготвяне.
Кремообразният сос Карбонара е сърцето на любимата паста Карбонара – богат, гладък и лесен за приготвяне.
Истинският сос карбонара не съдържа сметана. Кремовата текстура се получава само от яйца, сирене и горещата паста. Ключът е в правилната температура - смесете яйцата с пармезан извън огъня, а след това добавете към горещата паста, като разбърквате интензивно. Така яйцата ще се "сварят" от топлината, без да се превърнат в омлет.
Използвайте само яйчни жълтъци или цели яйца, никога сметана или мляко. Традиционно се прави с гуанчале (сушена свинска буза), но може и с панчета или бекон.
Блюдото е изобретено в средата на XX век и е традиционно за италианския регион Лацио, чийто център е Рим. Паста Карбонара се свързва най-вече с Рим и региона на Лацио, но произходът й винаги предизвиква много спекулации и дебати.
Най-разпространената версия за произхода им е свързана с италианските въглекопачи от началото на XX век. Името "карбонара" идва от италианската дума "карбон" (въглища), което подкрепя тезата за връзката с въглекопачите.