Сос карбонара - автентична италианска рецепта за кремообразен сос с бекон и пармезан

Класически сос карбонара

Кремообразният сос Карбонара е сърцето на любимата паста Карбонара – богат, гладък и лесен за приготвяне.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
2 мин
15 мин

Автентична карбонара

Истинският сос карбонара не съдържа сметана. Кремовата текстура се получава само от яйца, сирене и горещата паста. Ключът е в правилната температура - смесете яйцата с пармезан извън огъня, а след това добавете към горещата паста, като разбърквате интензивно. Така яйцата ще се "сварят" от топлината, без да се превърнат в омлет.

Използвайте само яйчни жълтъци или цели яйца, никога сметана или мляко. Традиционно се прави с гуанчале (сушена свинска буза), но може и с панчета или бекон.

Римска класика от XX век

Блюдото е изобретено в средата на XX век и е традиционно за италианския регион Лацио, чийто център е Рим. Паста Карбонара се свързва най-вече с Рим и региона на Лацио, но произходът й винаги предизвиква много спекулации и дебати.

Най-разпространената версия за произхода им е свързана с италианските въглекопачи от началото на XX век. Името "карбонара" идва от италианската дума "карбон" (въглища), което подкрепя тезата за връзката с въглекопачите.

Продукти

4
порции

200 гр. бекон
4 бр. яйчен жълтък
80 гр. пекорино романо
прясно настъргано
60 гр. пармезан
прясно настъргано
черен пипер
по желание

Начин на приготвяне

1Подготовка на бекона
Нарежете бекона на малки кубчета и запечете в незалепващ тиган на слаб огън за около 10 мин. Отстранете го от тигана и оставете мазнината, отделена от бекона при готвенето.
    2Приготвяне на яйчната смес
    В купа смесете жълтъците, пармезана, пекориното и останалата от бекона мазнина. Разбъркайте добре и подправете с черен пипер.
      3Комбиниране
      Смесете запечения бекон и яйчената смес. Разбъркайте добре.
        4Сервиране
        За най-добър вкус консумирайте соса карбонара веднага, поднесен с паста.

          Оборудване

          Тиган
          Нож и дъска за рязане
          Купа за смесване
          Ренде
          Телена бъркалка
          Дървена или силиконова лъжица

          Полезни съвети

          Използвайте прясно настърган пармезан за най-добър резултат.
          Традиционно се прави с гуанчале (сушена свинска буза), но може и с панчета или бекон.
          Приготвянето изисква яйцето да бъде цяло или само жълтък, в зависимост от формулата - да се остави кремообразно и деликатно да обгръща пастата.

          Популярни колекции

          vecherya
          Вечеря
          23 рецепти
          pasta
          Паста
          7 рецепти
          zakuska
          Закуска
          9 рецепти
          deserti
          Десерти
          13 рецепти
          pechiva
          Печива
          3 рецепти
          sosove
          Сосове
          19 рецепти

          Свързани рецепти

          pasta-karbonara-avtentichna-italianska-reczepta
          Вечеря
          Паста карбонара – автентична италианска рецепта
          25 мин
          Лесна